Palveluksensa aloittaa 12 000 alokasta – korona-aika tuo myös armeijaan erikoisjärjestelyjä: "Eihän sitä kukaan kestä, jos mennään neljä viikkoa putkeen yötä myöten"

Maanantaina palveluksensa aloittaa 12 000 alokasta, joista 800 pukee maastopukunsa päälle Upinniemen varuskunnassa.

Kevään aikana varuskunnissa todettiin useita koronavirustartuntoja, joiden ehkäisemiseksi on tehty erikoisjärjestelyjä.

Maaliskuun lopussa varusmiehet jaettiin kolmeen osastoon taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Kukin osasto on ollut vuorollaan neljä viikkoa koulutuksessa ja kaksi viikkoa vapaalla.

Tänään palveluksensa aloittavien varusmiesten kohdalla järjestely on joustavampi, ainakin alussa. Pitkiä neljän viikon koulutusjaksoja on tuskin luvassa ainakaan heti. Uudet alokkaat jaetaan kuitenkin alusta alkaen kolmeen osastoon, jotka toimivat toisistaan erillään.

Rannikoprikaatin kapteeniluutnantti Antti Pulli vakuuttaa, että varusmiesten jaksamisesta on pidetty huolta myös poikkeusjärjestelyiden aikana.

— Eihän sitä kukaan jätkä tai likka kestä jos mennään neljä viikkoa putkeen yötä myöten, Pulli havainnollistaa.

Lisää maastoruokailua

Varusmiesten arjessa muutokset ovat käytännönläheisiä. Ruokalaan mennään vain oman ennalta määrätyn osaston kanssa, ryhmällä on käytössään vain omat heille erikseen määrätyt ajoneuvot ja joukkojen siirtyessä turvaväleistä pidetään huolta.

— Suurin varusmiestä koskettava asia on maastoruokailu, sitä on jouduttu lisäämään, Pulli kertoo.

Vaikka alokkaiden edessä ei todennäköisesti olekaan neljän viikon kiinniolo varuskunnan porttien sisällä, alokkaat suhtautuvat poikkeusjärjestelyihin hymyssä suin, ainakin vielä. Pidempi aika poissa siviilielämästä ei nuorukaisia haittaa.

— Saisi melkein koko alokasjakson alta pois niin pääsee sitten vähän parempiin hommiin, Rannikkoprikaatissa palveluksensa aloittava Silja Kohonen nauraa. 

Lue myös:

    Uusimmat