Syksy tuo tullessaan flunssa-aallon toisensa perään. Lapsiperheellisillä, vanhuksilla ja paljon urheilevilla on vastustuskyky erityisen kovalla koetuksella. Mitään taikakeinoja flunssan torjuntaan ei ole – kaikki sairastuvat joskus. Voit kuitenkin parantaa mahdollisuuksiasi pysyä terveenä muutamalla yksinkertaisella keinolla. Kokosimme parhaat vinkit flunssan torjuntaan.
1. Huolehdi käsienpesusta
Käsien peseminen lämpimällä vedellä ja saippualla tuhoaa parhaimmillaan 90 prosenttia käsien bakteereista. Bakteerien täystuhoon ei kuitenkaan ihan nopea huuhtaisu auta, vaan saippuaa pitää hieroa kosteisiin käsiin jopa 20 sekunnin ajan.
Käsienpesua kannattaa myös tehdä usein. Ota tavaksi pestä kädet ensimmäisenä aina, kun saavut kotiin tai työpaikalle.
2. Lepoa ja liikuntaa sopivassa suhteessa
Ylirasittuneena keho menettää osan vastustuskyvystään, ja sen tähden flunssat tarttuvat helposti juuri silloin, kun on treenannut kovaa. Lepo ja palautuminen tekevät vastustuskyvylle hyvää, ja etenkin flunssakaudella kannattaa panostaa liikunnan ja levon tasapainoon.
Unen määrä ja laatu vaikuttavat tutkimusten mukaan suuresti hyvinvointiin. Stressaantunut, unettomuudesta kärsivä ihminen, on alttiimpi sairastumiselle kuin hyvin levännyt ja laadukasta unta saanut. Varasta siis syksyn tullen aikaa myös nukkumiselle.
Pitkään jatkuneiden uniongelmien kanssa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Tilapäisten haasteiden kanssa voi kokeilla ottaa avuksi Bertil’s Unisin -tuotteen, joka sisältää melatoniinia ja parhaat luonnon tehoaineet unensaamisen tueksi.
3. Syö monipuolisesti – paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä
Ravinnosta saatavat vitamiinit ja hivenaineet rakentavat suuren osan vastustuskyvystäsi sisältäpäin. Suuri osa vastustuskyvystäsi rakentuu suolistossa, joten muista pitää siitä huolta! Kun syö päivittäin monenvärisiä kasviksia ja hedelmiä, runsaskuituisia viljoja, vähärasvaista proteiinia ja maitotuotteita tai vastaavia kalsiumia sisältäviä maidottomia tuotteita, saa melko varmasti ravinnosta talteen vitamiinit ja hivenaineet perusterveen ihmisen tarpeisiin.
Jos hektisessä arjessa ei ole aikaa panostaa ruokailuun, tai jos ruokavalio on jostain syystä kovin rajoittunut, voi olla syytä tukea vastustuskykyä vitamiinilisällä. Bertil’s MineVit -monivitamiini sisältää monipuolisen joukon elimistön päivittäin tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita.
4. Juo runsaasti vettä
Kuivat limakalvot ovat alttiimpia bakteereille ja viruksille, ja siksi suun ja nielun kostuttaminen vedellä auttaa omalta osaltaan flunssapöpöjen torjunnassa. Riittävä vedenjuonti vaikuttaa peruselintoimintoihin ja vastustuskykyyn myös kokonaisvaltaisesti.
Pidä vesipullo aina käden ulottuvilla, niin vedenjuonti ei pääse unohtumaan!
5. Anna vastustuskyvylle tuki laadukkailla vitamiini- ja hivenainelisillä
Jos ympärilläsi kaikki muut jo yskivät, ovat hyvät neuvot kalliit. Elimistön vastustuskykyä on mahdollista vahvistaa vitamiinikuurilla, kunhan sen aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kuin itsellä on flunssan oireita.
D-vitamiini on tärkeä vitamiini vastustuskyvyn ylläpitoon, ja sen käyttöä suositellaan ihan jokaiselle syksystä kevääseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on alhainen, ovat infektioherkempiä. D-vitamiinin syöminen flunssakaudella on siis erityisen tärkeää.
Sinkki on nostanut viime vuosina asemaansa vastustuskykyä tukevien hivenaineiden joukossa. Sinkin nopeavaikutteisin muoto on sinkkiasetaatti, joka pitää nauttia imeskeltävänä tablettina. Suun limakalvojen kautta sinkkiasetaatti vaikuttaa välittömästi nielussa pesiviin taudinaiheuttajiin. Pitkäaikaisempaa vaikutusta tuovat paremmin imeytyvät sinkin muodot, kuten aminohappokelatoitu sinkki. Bertil’s imeskeltävässä Sinkkiasetaatissa on yhdistetty molemmat sinkin muodot tehokkaasti.
Kotimaiset laadukkaat hivenaineet, vitamiinit ja Active-tuotteet löydät nyt Bertil’s -nimellä apteekeista ja terveyskaupoista. Uuteen Bertil’s-sarjaan kuuluvat niin ennestään tutut ja suositut Kelasin hivenaineet kuin monet mielenkiintoiset uutuudetkin. www.bertils.fi