Ranskalainen tutkiva toimittaja Valentin Gendrot soluttautui Ranskan poliisiin täydennyspoliisiksi. Kolmen kuukauden koulutuksen jälkeen hänelle annettiin ase ja asema. Gendrot työskenteli karuissa lähiöissä ja todisti läheltä poliisin rasismia ja väärinkäytöksiä. Hän näki myös rankat työolot, jotka ajavat poliiseja jopa itsemurhiin.
Valentin Gendrot oli 29-vuotias, kun hän keksi ajatuksen soluttautua poliisiin. Tutkiva toimittaja oli soluttautunut aiemmin kuusi kertaa, jolloin hän oli tehnyt erilaisia hommia, kuten työskennellyt autotehtaan kokoonpanohihnalla ja puhelinpalvelukeskuksen virkailijana.
Gendrot julkaisi soluttautumisestaan kirjan, joka julkaistiin syyskuussa myös suomeksi. Kyttä – Kuinka soluttauduin poliisiin (Docendo, 2021) kuvaa vaikeita olosuhteita, joissa Pariisin poliisi työskentelee.
Lyhyt koulutus täydennyspoliisiksi
Gendrot hakeutui alimman tason eli täydennyspoliisin (ADS, adjoint de sécurité) tai sopimuspoliisin pääsykokeisiin. Koulutus kestää vain kolme kuukautta, kun opiskelu varsinaiseksi poliisiksi kestää keskimäärin vuoden.
Ranskan 146 000 poliisista 12 000 on näitä pikavauhtia kurssitettuja täydennyspoliiseja. Kolmen kuukauden koulutuksen jälkeen poliiseilla on lupa kantaa automaattiasetta julkisella paikalla. Kuka tahansa voi hakea ADS:ksi, kunhan vain on alle 30-vuotias.
Julkisella paikalla täydennyspoliisi voi panna käsiraudat, tehdä ruumiintarkastuksen ja osallistua kiinniottamiseen. Hän ei saa kuitenkaan kirjoittaa sakkoa. Tämän kolmessa kuukaudessa koulutetun ja kentälle määrätyn low cost -jeparin asema ei näy missään valtakunnallisen poliisikunnan organisaatiokaaviossa. ADS-poliisi tienaa keskimäärin 1 340 euroa kuussa puhtaana käteen, mikäli työskentelee Pariisissa, maakunnissa taas 1 280 euroa.
– Vyöllä yhdeksänsadan gramman Sig tuntuu raskaalta. Tunnen itseni kömpelöksi tuon kapineen kanssa. Samalla hetkellä tulen ajatelleeksi kuinka helposti poliisiksi pääsee. Entä jos jonain kauniina päivänä joku soluttautuu tehdäkseen vaikka attentaatin?, Gendrot pohtii kirjassaan.
Lue myös: Poliisi keskeytti reivit Ranskassa – ainakin kuusi haavoittui, kahakat poliisin ja juhlijoiden välillä kestivät tunteja
Rasismi kukkii poliisiasemalla
Gendrot valmistui täydennyspoliisiksi marraskuussa 2017. Kurssin päätteeksi hän ei saanut toivomaansa nimitystä, sillä hän halusi päästä töihin Pariisin 19. kaupunginosan poliisipiiriin. Hän halusi työskennellä työläiskaupunginosassa, missä poliisien ja asukkaiden välisiä suhteita pidetään hankalina.
Aluksi Gendrot päätyi kuitenkin töihin Pariisin poliisipiirin psykiatriselle klinikalle. Siellä hänen pääasiallinen tehtävänsä oli kuljettaa potilaita psykiatrian erikoisyksikköihin.
Lopulta maaliskuussa 2019 Gendrot pääsi töihin haluamaansa paikkaan, 19. kaupunginosan poliisiasemalle. Alueen keskeisiä ongelmia ovat rikollisuus, huumeet ja prostituutio. Kaupunginosassa asuu 190 000 ihmistä.
Hyvin nopeasti työt aloitettuaan Gendrot törmäsi poliisin rasistisiin asenteisiin alueen asukkaita kohtaan.
– Alan ymmärtää, että sana "mutiainen" tarkoittaa yleisesti nuorta kundia, mieluummin mustaa tai arabia. Myös siirtolainen käy, hän kirjoittaa kollegojensa puhetyylistä.
Kiinniotettuja kohdellaan poliisiasemalla ala-arvoisesti.
Yksi alaikäinen algerialaispoika jäi nalkkiin varastettuaan kännykän lastensa kanssa kadulla kävelleeltä äidiltä. Isoilla käsillään (kollegani) Toto niputtaa hänet raudoilla penkkiin. Kun (kollegani) Bullit kuulee kiinnioton syyn, hän pomppaa pystyyn ja ryntää pojan kimppuun.
”Olen kurkkua myöten täynnä tollaisia kusipäitä kuin sinä!”
Hän antaa pojalle mojovan korvatillikan. Silmät sumeina alaikäinen hieroo poskeaan.
”Tollaiset jätkät kuin sinä, olisi paras että heittäisitte kaikki veivinne!” Bullit sähähtää ennen kuin läimäyttää häntä toisen kerran muiden jeparien nähden.
Kuten edellisellä kerralla kukaan ei hievahda.
Lue myös: Toimittaja soluttautui Kolumbian huumemaailmaan 15 vuodeksi – näki kartellien salaisuudet ja shokeeraavaa väkivaltaa: "Aivan liian moni kuolee turhaan"
Kollega löi nuorta poikaa
Gendrot todistaa myös keikkaa, jossa hänen poliisikollegansa pahoinpitelee nuoren pojan. Kuuden pojan porukka kiistää tehneensä mitään rikollista, mutta poliisimiehet ovat eri mieltä.
Hyvin pian yksi poliiseista lyö nuorta poikaa poskelle. Viisi muuta poikaa seuraavat vierestä. Kun nuorukainen ei suostu antamaan periksi, (kollegani) Mano näkee punaista. Kollegani läimäyttää häntä taas kerran, toisenkin, kolmannen ja neljännen, kukaties viidennenkin.
Matkalla poliisiasemalle Mano riehaantuu. Nyt hän on jo siirtynyt käyttämään nyrkkejään.
Käsillään poika yrittää suojata kasvojaan ja pyristelee vastaan, minä nappaan häntä käsistä rauhoittaakseni hänen liikkeitään. Mutta samalla hetkellä raivohulluksi kiihtynyt kollega käyttää tilaisuutta hyväksi: hän painaa pojan kehoa kyynärpäällä voidakseen lyödä vapaammin. Mano on pidättämätön, hän hakkaa kuin hullu ja haukkuu kerta toisensa jälkeen poikaparkaa huoranpenikaksi.
Muutamaa minuuttia myöhemmin hänet viedään rikostutkintaviranomaisen luo. Olen juuri todistanut poliisin väärinkäytöksen, ja nuori poika joutuu viettämään yönsä putkassa. Minulla on sellainen tunne, että tosiasiassa olin todistamassa fyysistä ja perusteetonta päällekarkausta.
Omatunto soimaa
Nuorta poikaa vastaan nostettiin syyte herjauksista ja uhkauksista virkavaltaa edustavaa henkilöä kohtaan. Poikakin nosti syytteen poliisia vastaan. Alkoi sisäinen tutkinta, jossa kuultiin myös muita poliisimiehiä. Gendrot todisti kollegansa puolesta, kuten muutkin poliisit. Hän valehteli tapahtumista.
– Väärän todistuksen antaminen skouden suojelemiseksi ei kuulunut ohjelmaan. Olin kyllä varautunut tappeluihin, kuvitellut erilaisia pakokeinoja vaaratilanteissa, mutta liian pitkälle menneen kollegan suojeleminen tuli kyllä ihan puskista. Jeparina toimin niin kuin kollegat odottivat, hän kirjoittaa.
Rumia puheita ja läimäytyksiä
Poliisiasemalla Gendrot kuuli rasistisia, homofobisia ja machoilevia puheita jatkuvasti. Muutamassa kuukaudessa hän ehti todistaa lukuisia väärinkäytöksiä.
– Olen jo nähnyt kollegojen hakkaavan mustaa siirtolaista ensin bussipysäkkiä vasten ja sitten poliisiautossa; antavan selkäsaunan toiselle marokkolaiselle siirtolaiselle; pahoinpitelevän nuorta Konatéa; jakavan korvapuusteja useille kiinniotetuille, jotka ovat olleet joka kerta arabeja tai mustaihoisia.
– Lyhyen kokemukseni perusteella voin todeta, että läimäyksiä tulee vaikkei olisi jäänyt verekseltään kiinni rikoksesta.
Lue myös: Kolme poliisia ammuttu kuoliaaksi Ranskassa – lisäksi yksi haavoittunut
Itsemurhat poliisien keskuudessa erittäin yleisiä
Rasismi kukkii työyhteisössä, mutta monet poliisit myös kärsivät työtovereidensa asenteista. Gendrot joutui todistamaan kollegojensa itsemurhia.
Poliisi kuuluu itsemurhien pahiten koettelemiin ammattikuntiin. Vuoden 2017 aikana viisikymmentäyksi poliisia päätti päivänsä. Kolmekymmentäviisi poliisia vuonna 2018. 75,6 prosentissa tapauksista käytetään virka-asetta.
Vuoden 2019 kolmaskymmeneskolmas itsemurhan tehnyt poliisi ei ole minulle mikään abstrakti luku. Kysymys on miehestä joka työskenteli täällä, minun piirissäni. Katson uudestaan poliisin valokuvaa. Lyhyet tummat hiukset, komea poika, ihka uusi älypuhelin kädessä.
Tutkijoiden mukaan poliisien itsemurhien ylikorkeat määrät selittyvät muun muassa tuliaseiden saatavuudella, alkoholin liikakäytöllä, perhe-elämää haittaavilla työajoilla ja välinpitämättömyydellä tai peräti vihamielisyydellä yleisön taholta.
Myös posttraumaattiset stressihäiriöt ja kuoleman kohtaaminen työssä lisäsivät poliisien itsemurhariskiä.
Vuoden 2019 toukokuussa 45-vuotias poliisimies tappoi itsensä Pariisissa. Kolme lasta jäi samalla isättömiksi.
– Tämän soluttautumiseni aikana olen joutunut päätymään yhteen loppupäätelmään. Teoriassa jepareiden oletetaan taistelevan väkivaltaa, rasismia ja seksismiä vastaan. Käytännössä he ovat usein näiden asioiden henkilöitymiä, Gendrot pohtii kirjassaan.
Empatiataso romahti puolessa vuodessa
Lopulta jälleen yhden väkivaltaisen kiinnioton jälkeen Gendrot päätti lopettaa soluttautumisoperaationsa. Tällä kerralla kollega oli repinyt pahoinpitelystä epäiltyä siirtolaista ja lyönyt tätä kovaa mahaan. Uhri oli haukkonut henkeä.
– Minua hävettää. Pysyn silti tyynenä. Tämä kerta oli liikaa. Minun olisi pitänyt häipyä aiemmin, minun on pakko lopettaa. On korkea aika lopettaa tämä roolipeli. En pysty enää katsomaan tätä väkivaltaa, ja mikä pahinta, olemaan osallinen siihen.
17. elokuuta 2019 Gendrot erosi poliisin tehtävästään.
– Panen merkille, että kuudessa kuukaudessa inhimillisyys- ja empatiatasoni on romahtanut. Aivan kuin tämä duuni olisi rokottanut minut herkkyyttä vastaan, hän toteaa kirjassaan.
Kursiivilla kirjoitetut kohdat ovat otteita kirjasta Kyttä – Kuinka soluttauduin poliisiin.