Presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto ja Alexander Stubb kertovat MTV Uutisten haastattelussa, miksi puolisot ovat niin näyttävästi mukana vaalikampanjassa. Entä millaisen presidentin puolison Suomi saa? Kulttuurierot Latinalaisen Amerikan ja Britannian välillä näkyvät selvästi.
Presidenttiehdokkaiden somekanavat ovat täyttyneet viime viikkoina vahvasti myös heidän puolisoistaan. Puolisot ovatkin osallistumineet näkyvästi vaalikampanjointiin paitsi somessa, myös kentällä.
Pekka Haavisto on jopa vitsaillut, että hänen puolisonsa Antonio Flores on suositumpi kansalaistapaamisissa kuin hän itse, ja moni kansalainen kaipaa yhteiskuvia molempien kanssa.
Haavisto kertoo, että Floresin vahva mukana olo kampanjassa on Floresin oman innostuksen ansiota.
– Olen huomannut, että tämä vaalikuume iskee vähän kotonakin, että Antonio mielellään tulee mukaan tilaisuuksiin ja on kiertänyt meidän bussin mukana eri puolilla maata ja julkaisee somepostauksia, Haavisto kertoo.
Lue lisää: Levyraadissa vierailevat Haavisto ja Stubb paljastavat yllättävät lempikappaleensa puolisoidensa kanssa – "Siitä hän todella innostui"
Floresista on kiinnostuttu nyt myös hänen synnyinmaassaan Ecuadorissa.
– Ecuadorilaiset lehdet kirjoittavat nyt Antoniosta. Hänestä on tullut kansikuvahahmo omassa maassaan. Tällaista julkisuutta tähän sisältyy, Haavisto kertoo.
"Ei ihan suomalaista meininkiä"
Latinalainen kulttuuri on vaikuttanut vahvasti myös Haavistoon. Pariskunta tapasi toisensa Kolumbiassa vuonna 1997, ja Haavisto on reissannut kymmenien vuosien aikana usein Floresin kotikonnuilla Ecuadorissa. Haavisto ja Flores rekisteröivät parisuhteensa 2002.
– Antoniolta olen oppinut tunteellisuuden, sillä latinalaisessa kulttuurissa ollaan hyvin tunteellisia, Haavisto sanoo.
Hän muistelee erästä mieleenpainuvaa tapahtumasarjaa.
– Olimme Antonion sedän 60-vuotisjuhlissa, jossa tämän sedän aikuiset pojat olivat baarin puolella ja itkivät. Kysyin, että mitä on tapahtunut, kun nämä kolmekymppiset miehet itkevät. Antonio sanoi, että ei mitään vakavaa – he itkevät vain sitä, että kumpaa isä rakastaa enemmän, Haavisto kertoo ja jatkaa.
– Ajattelin silloin, että tämä ei ole ihan suomalaista meininkiä, Haavisto lisää ja saa molemmat presidenttiehdokkaat nauramaan.
Alexander Stubb paljastaa, että he olivat vaimonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa aikoinaan omalla häämatkallaan juuri Ecuadorissa avioiduttuaan vuonna 1998.
Stubb ja Innes-Stubb tapasivat 1994 belgialaisessa yliopistossa ja kihlautuivat 1997. Stubb on kertonut ihastuneensa vaimoonsa ensisilmäyksellä, mutta joutui näkemään vaivaa Suzannen huomion saadakseen, sillä Suzanne ei muista ensimmäistä tapaamista.
Samanlaista latinalaiskulttuurille tyypillistä tunteellisuutta ei Stubbin mukaan löydy Innes-Stubbin synnyinsijoilta Englannista.
– En usko, että Solihullissa Britanniassa oli ihan tämäntyyppistä. Siellä ollaan vähän enemmän "stiff upper lip", Stubb naurahtaa.
Kyseinen sanonta on brittiläiseen tunteidenhallintaan liitetty lausahdus, joka tarkoittaa "pidä ylähuuli jäykkänä" eli kansanomaisemmin "älä anna muiden nähdä liikutustasi".
Puolisoille oma ura tärkeä
Mitä tulee presidenttiehdokkaiden puolisoiden näkyvään mukanaoloon vaalikampanjassa, Stubb huomauttaa, että hänen puolisonsa on ensi kertaa näin näkyvästi esillä.
– Suzanne on ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Tämä on hänelle jännä paikka – vähän samalla tavalla kuin Antoniolle, että joutuu puhumaan niin sanotusti vierasta kieltä – ja Suzanne vielä molempia.
Innes-Stubbin oma päivätyö ei mahdollista aivan jatkuvaa vaalikampanjointia ympäri Suomen.
– Hän on ollut mukana muutamissa kampanjatilaisuuksissa, mutta hänellä on kokopäivätyö juristina – ja sitä kovasti kunnioitan, Stubb sanoo.
Myös Floresille oma ura yrittäjänä on tärkeä.
– Antoniolla oli ruuhkasyksy sen vuoksi, että hänellä on ollut sekä tämä Pekan presidentinvaalikampanja että oman parturi-kampaamo-yrityksen perustaminen, Haavisto kertoo.
– Olen pyrkinyt tukemaan häntä siinä, ja hän on vähän huolissaan kysellyt, että jos valinta osuisi meihin, niin kai hän voi jatkaa yrittäjänä. Olen rohkaissut, että ilman muuta voi.
Pekka Haavisto ja Alexander Stubb kertovat MTV Uutisten videohaastattelussa puolisoiden mukana olosta vaalikampanjassa.
Lattarirytmejä ja kasarimusiikkia
Lauantaina 10. helmikuuta Levyraadissa nähdään, kuinka presidenttiehdokkaat Alexander Stubb ja Pekka Haavisto arvioivat uutuuskappaleita vakioraatilaisten Väinö Karjalaisen, Lina Schifferin ja Asko Kallosen kanssa.
Presidenttiehdokkaat kertovat MTV Uutisille, millaista musiikkia he kuuntelevat mieluiten yhdessä puolisoidensa kanssa.
Haavisto kertoo saaneensa lukuisia kauniita muistoja Floresin kotikonnulta Esmeraldasin rantakaupungista Ecuadorista, jossa musiikki soi ympäri kaupunkia.
– Usein kun olemme olleet siellä matkoilla, niin kuuntelemme Karibianmeren musaa. Rikarenan Era Mentira taitaa olla ainoita sellaisia, joka meitä yhdistää – ja latinalaiset rytmit muutenkin, Haavisto kertoo.
Lue lisää: Yllätysveto! Alexander Stubb ja Pekka Haavisto ruotivat kappaleita Levyraadissa
Stubb puolestaan paljastaa, että häntä ja puolisoa yhdistää ensisijaisesti kasarimusiikki.
– Se lähtee sieltä U2:sta ja R.E.M:stä jopa sinne The Cureen ja The Cultiin. Ne olivat sellaisia, joita aina nuorena kuuntelimme, Stubb muistelee.
"Levyraati on nostalgiakävely"
Levyraati-jaksossa kuullaan toimittaja Jenni Pääskysaaren johdolla viisi musiikkikappaletta.
– Levyraadissa on todella kiva olla. Tämä on tällainen nostalgiakävely, tässä muistaa kaikki ne tuoksut Saloran ensimmäisestä väritelevisiosta, Stubb kuvailee tunnelmiaan.
Haavisto on niin ikään mielissään osallistumisestaan Levyraatiin, sillä ohjelma tuo hänelle paljon muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta.
– Jukka Virtanen oli meidän naapurimme Munkkivuoressa, ja olen Jukan lasten Villen ja Riikan kanssa ollut paljon tekemisissä, Haavisto kertoo.
Haavisto muistelee lämmöllä aikoja, jolloin Virtasten koti oli aina avoinna naapureille, ja nuoret viettivät siellä usein vapaa-aikaansa.