Thaimaassa alkoi juhannuspäivänä tapahtumasarja, joka tulee jäämään historiaan yhtenä maailman seuratuimmista mediaoperaatioista. Se, että 13 juniorijalkapalloilijan luolakiipeli kosketti niin monia ihmisiä maailmassa, oli tutkijan mukaan monen osatekijän summa.
Video: Sukeltaja Mikko Paasi auttoi lapset vapauteen: "Tätä ei heti unohda"
Kaikki alkoi pikku-uutisesta.
12 jalkapallojunioria ja heidän valmentajansa olivat menneet tutkimaan Tham Luang -luolastoa Pohjois-Thaimaassa, kun tulvavesi tukki ulospääsyn ja pojat jäivät jumiin.
Poikien ahdinko päätyi nettijutuksi ja lähti leviämään eri puolille maailmaa. Lopulta koskettava tarina paisui valtavaksi mediaspektaakkeliksi.
Helsingin yliopisto viestinnän tutkija Salli Hakala kertoo, että vaikka tapahtuma on sen kokeneelle poikajoukolle ja heidän pelastajilleen ainutlaatuinen, tarinan draaman kaari noudatteli alusta asti perinteisen mediatapahtuman muotoa.
Kiinnostukseen vaikuttivat myös tapahtuman ajankohta – ja jopa käynnissä ollut suuri urheilutapahtuma, toteaa Hakala.
– Asiaan vaikutti ensinnäkin se, että Thaimaa on tunnettu sukellusmaa. Toisaalta käynnissä olivat samaan aikaan jalkapallon MM-kisat, joita ihmiset seurasivat eri puolilla maailmaa. Kukaanhan ei tiedä esimerkiksi sitä, miten monia veritimantteja kaivavia kaivospoikia jää loukkoon Afrikassa.
– Mediamaailmassa eri elementit kietoutuvat yhteen jatkuvajuoniseksi kertomukseksi. Myös ajankohta vaikuttaa asiaan. Läntisessä maailmassa on nyt lomakausi eikä uutismaailmassa tapahdu isoja asioita – paitsi tietysti Suomessa Trumpin ja Putinin tapaaminen, Hakala listaa.
Ei hyvää tarinaa ilman onnellista loppua
Hyvään mediatarinaan kuuluu Hakalan mukaan onnellinen loppu, josta monet eri tahot pääsevät iloitsemaan, ja hyötymään.
– Esimerkiksi Chilen kaivosonnettomuudessa pelastuneita onnitteltiin eri puolilta maailmaa ja Ray-Banit ja muut olivat heti mukana ottamassa oman osansa pelastusihmeestä. Turkin kaivosonnettomuudessa Somassa vuonna 2014 ei käynyt niin hyvin, eikä myöskään tukea maailmalta tullut samalla tavalla. Suruvalitteluja saattoi tulla, mutta ei läheskään siinä määrin kuin nyt tai Chilessä.
”Lasten pitäisi antaa nyt olla lapsia”
Vaikka Thaimaan luolapojat on nyt pelastettu, uutisointi asiasta jatkuu varmasti vielä. Tutkija toivoo, että media toimisi eettisesti ja antaisi pojille rauhan palata arkeen.
– Heille pitäisi antaa aikaa palata perheidensä luo, pelata jalkapalloa ja syödä arkiruokaa, ettei heidän tarvitsi heti alkaa olla sankareita. He ovat oikeasti juuri pelastuneet kuolemasta. On tosi tärkeää antaa lasten olla lapsia.
Hakala odottaa viisautta ja malttia myös luolapoikien vanhemmilta.
– Vanhempien ja muiden poikia lähellä olevien aikuisten toivoisi ymmärtävän suojata poikia turhalta ja tarpeettomalta julkisuudelta, joka voi osaltaan vaikeuttaa kriisistä selviytymistä. Joka tapauksessa tästä elinikäinen jälki jää heidän elämäänsä. Ja mikä tahansa vastaavanlainen tilanne tulee vastaan, oven avautuminen ja sulkeutuminen, tai jos näkee jotain samanlaista tv:stä, voi laukaista trauman uudelleen.