Päihderiippuvaisia lähes 30 vuotta hoitanut Minnesota-Hoito Oy on haettu konkurssiin. Suomalaisyritysten ja -yrittäjien tilanteesta keskustellaan tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Verohallinto on hakenut päihderiippuvaisia hoitavaa Minnesota-Hoito Oy:tä konkurssiin maksamattomien verojen vuoksi.
Viime viikolla tullut uutinen ei yllättänyt vuosia byrokratiaa vastaan taistellutta Simo Seppeliniä, joka toi Minnesota-mallin Ruotsista Suomeen loppuvuonna 1992. Toki silti harmittaa.
– Ei tämä nyt mitään juhlaa ole, Seppelin toteaa MTV Uutisille.
Seppelin myöntää, ettei ole maksanut arvonlisäveroa. Hän perustelee maksamattomuutta sillä, että päihderiippuvuuden hoito on sairaudenhoitoa. Terveydenhuollon ammattihenkilön antama hieronta on arvonlisäverotonta, miksei sama päde päihderiippuvaisten hoitoon?
Arvonlisäveron maksaminen nostaisi Minnesota-hoidon hintaa 1 500 euroa, Seppelin sanoo. Iso summa voi olla kynnyskysymys päihdeongelmaiselle, joka miettii hoitoon hakeutumista. Itse hoitonsa maksavat potilaat eivät Seppelinin mukaan ymmärrä viranomaisten toimia.
Lue myös: Konkurssien määrä romahti koronavuonna – yritysten hätäapu päättyy pian
Vääntöä viranomaisten kanssa
Valviran mukaan yrityksen toiminta ei täyttänyt päihdepalveluita tarjoaville palveluntuottajille asetettuja edellytyksiä. Tämän vuoksi Minnesota-Hoito Oy ei ole ollut aluehallintovirastojen ja Valviran yhteisessä yksityisten sosiaali- ja terveyshuollon palvelutuottajien rekisterissä kesäkuun 2019 jälkeen.
Minnesota-hoidossa ajatellaan, että itse raitistunut päihderiippuvainen on kokemuksineen paras apu päihderiippuvuuden kanssa taistelevalle. Sosiaalivirkailijoita ei ole, mikä on yksi väännön juurisyistä. Viranomaiset vaativat päihdehuollon henkilökunnalta sosiaali- tai terveydenhuollon ammatillista koulutusta.
Minnesota-Hoito Oy:n ja viranomaisten välille kitkaa ovat luoneet lisäksi majoitusjärjestelyt. Potilailla pitäisi olla omat huoneet, mutta Minnesota-Hoidon tiloissa potilaita on kaksi per huone.
Seppelin perustelee ratkaisua turvallisuudella. Jos toinen saa krampin tai delirium- eli sekavuuskohtauksen, voi huonekaveri hälyttää paikalla ambulanssin. Seppelin muistuttaa, että Suomen putkissa kuolee vuosittain useita ihmisiä – Minnesota-Hoidossa kukaan ei ole menehtynyt.
Korona lisää päihdehuollon tarvetta
Ensimmäinen suomalainen potilas tuli Minnesota-hoitoon huhtikuussa 1993, ja hän on Seppelinin mukaan edelleen raitis.
Hoitotulokset ovat pääasiassa hyviä. Oulun yliopistossa vuonna 2013 tehdyssä väitöstutkimuksessa selvisi, että vuoden kestävään Minnesota-hoitoon määrätietoisesti sitoutuneista alkoholisteista jopa 90 prosenttia toipuu.
Lähes 30 vuoden aikana menetelmällä on hoidettu noin 3 600 päihderiippuvaista ja heidän perheitään. Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen on pelätty lisäävän alkoholin haitallista käyttöä sekä pahentavan alkoholista riippuvaisten ja riippuvuudesta toipuvien tilannetta.
Lisääntynyt päihdehoidon tarve on näkynyt myös Minnesota-Hoidon Lapuan yksikössä, vastaava sairaanhoitaja ja lähiesimies Sanna Kallio kertoi Ylelle.
Lue myös: Koronavuosi kasvatti alkoholin ostamista: Alkon myynti kasvoi 13 prosenttia – syyt kasvuun ovat selkeät
"Tämä on aika raaka yhteiskunta"
Nyt Minnesota-Hoito Oy:n toiminta on ollut viikon kiinni. Seppelin kokee olevansa tilanteessa voimaton.
– Ei ole yhtään ihmistä yhteiskunnassa, jonka puoleen voisi kääntyä.
Yrityksen jatko on iso kysymysmerkki. Arvonlisäveron maksaminen ei ole Seppelinin mukaan vaihtoehto. Alkoholi ja siitä johtuvat sairaudet ovat merkittävä työikäisten suomalaisten kuolinsyy. Hoidon myyminen vakavaan sairauteen ei tunnu tavaran myymiseltä.
Jos hoitoa ei saa, voi loppu tulla myös oman käden kautta.
– Tämä on aika raaka yhteiskunta, Seppelin sanoo.