"Pelkäsin että kuolen, jos poistun kotoa"– Suomen parhaaksi palkitun Anna Czakanin, 28, nousu huipulle katkesi lääkärin sanoihin

Lentopalloilija Anna Czakanin lupaava ura katkesi kahdeksi vuodeksi sydänsairauden takia 1:20
Anna Czakanin lupaava ura pysähtyi sydämen rytmihäiriöiden takia kaksi vuotta sitten. 28-vuotias lentopalloilija kertoo vaikeuksista, joita hän kohtasi palatakseen täydessä iskussa pelikentille.

Lentopalloilija Anna Czakanin tie oli kaksi vuotta sitten auki Euroopan huippusarjoihin. Pahentuneet rytmihäiriöt ja niitä seuranneet psyykkiset vaikeudet laittoivat kuitenkin uran katkolle vain 26-vuotiaana.

Syksyllä 2021 salolaisen Anna Czakanin ura oli kovassa nosteessa. Hän oli murtautunut juuri päättyneissä EM-kisoissa Suomen maajoukkueen aloitusseitsikkoon. Keväällä hänet oli valittu Mestaruusliigan parhaaksi pelaajaksi LP Viestin SM-kultaan päättyneellä kaudella.

Sopimustarjouksia tuli ropisemalla. Osa niistä olisi vienyt huippuliigoihin, osa kovemmalla palkalla vähän tuntemattomampiin maihin.

Jokin sai Czakanin silti pohtimaan ulkomaille lähtemisen järkevyyttä. Ehkä se oli edelleen jyllännyt koronapandemia, joka saattaisi sulkea hänet neljän seinän sisään vieraassa maassa. Tai sitten se oli aavistus siitä, ettei kaikki ollut hyvin.

– Siinä oli jotain epävarmuutta – ei terveydellisiä syitä siinä kohtaa – mutta jotenkin sellainen outo fiilis minulla oli siitä, että minun täytyy vielä jäädä Suomeen. Ehkä olin epävarma itsestäni, että pystynkö siihen, Czakan miettii.

– Näin jälkikäteen olen tosi tyytyväinen, että olin Suomessa. Siinä oli myös isoja menetyksiä omassa elämässäni. Luojan kiitos, että olin Suomessa, kun elämässä tapahtuu isoja juttuja.

Czakan menetti ensin rakkaan tätinsä. Sitten isovanhemmat nukkuivat pois kuukauden välein toisistaan.

Ennen murheita kausi 2021–22 käynnistyi ja melkein päättyikin normaaliin tapaan. Czakanin pelit katkesivat nilkkavammaan, LP Viestillä tappiolliseen pronssiotteluun. Taustalla kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa.

– Minulla oli loppukaudesta paljon rytmihäiriöitä. Se on vielä epäselvää, mikä sen aiheutti, mutta ne ovat minulle entuudestaan ominaista ja tuttua.

Czakan hakeutui oireidensa kanssa lääkäriin. Rytmihäiriöitä alkoi olla niin paljon, että ne oli tutkittava huolella.

Pysäyttävä diagnoosi

Kevään 2022 pudotuspelien aikana Czakan sai lääkäriltä pysäyttäviä tietoja. Rytmihäiriöt osoittautuivat niin vaarallisiksi, että hänen koko uransa jatko oli uhattuna, parhaassa huippu-urheilijan iässä 26-vuotiaana.

– Kaikki meni seis. Oikeastaan koko elämä. Siihen tyssäsi harjoittelu, pelaaminen ja kaikki sykettä nostava arkinenkin asia.

Sokki äkillisestä muutoksesta oli suuri. Salon Viestin kasvatti oli elänyt koko siihenastisen elämänsä turvattua urheilijan elämää. Hän oli saanut kasvaa ensin urheilijaksi, sitten huippupelaajaksi. Mitään muita suunnitelmia hänellä ei tulevaisuutta varten ollut.

– Olin rakentanut itseni kokonaan urheilijaminän pohjalta. Ja kun se vietiin pois, siinä oli kyllä tosi paljon tekemistä, että löydän taas itseni.

– Siinä joutui pitkään hakemaan, että kuka minä olen, jos en ole urheilija-Anna.

Czakan kävi sydänvaivojensa kanssa kahdella eri lääkärillä, joista toinen suositteli ablaatiohoitoa, toinen taas piti toimenpidettä liian suurena riskinä. Ablaatiossa rytmihäiriön alkaminen pyritään estämään eristämällä häiriöpesäkkeitä toisistaan arpilinjojen avulla. Toimenpiteessä sydämeen ujutetaan katetri esimerkiksi reisilaskimon kautta.

– Minulle ei ole ikinä tehty mitään leikkauksia, ja kun kyse on tuollaisesta elimestä kuin sydän, se aiheuttaa huolta jo itsessään. Ajatus siitä, että mennään sydämen sisälle, oli inhottava, ja itse asiassa jopa kieltäydyin ensimmäisestä ablaatioajasta, Czakan muistelee.

Pelot eivät kohdistuneet vain toimenpiteeseen itseensä. Rytmihäiriöiden tutkimusten aikana häntä oli alkanut pelottaa jo pelkkä kotoa poistuminen.

”Kuolen jos poistun kotoa”

Syksyllä 2022 Mestaruusliigan pelit käynnistyivät ilman sarjan edelliskauden parasta pelaajaa. Somejulkaisuissaan Czakan näytti nauttineen kesästä sekä ajasta ystäviensä ja perheensä seurassa.

Hänen päänsä sisällä mylläsivät kuitenkin pelot – omasta terveydestä, urheilu-uran päättymisestä ja lopulta pelkistä sosiaalisista tilanteista.

– En oikein tiedä, miten edes selitän sitä aikaa, Czakan hakee sanojaan.

– Siitä lähtivät minun mielenterveydelliset ongelmani. Pelkäsin tehdä ihan kaikkea. Oli se sitten vaikka jotain sykettä nostavaa kävelyä ulkona. En pystynyt menemään ruokakauppaan. Minua pelotti tavata ihmisiä.

– Oli sellainen olo, että kuolen, jos poistun kotoa, hän sanoo lopulta.

Keväällä 2023 Czakan suostui varaamaan uuden ajan ablaatioon. Se ei kuitenkaan mennyt täysin suunnitellusti, vaan toimenpide jouduttiin tekemään uudemman kerran.

Vain viikkoja hoidon jälkeen hän olisi jo saanut aloittaa liikunnan. Czakanilla ei kuitenkaan ollut luottamusta siihen, että vaikka rytmihäiriöitä edelleen ilmenisi, niistä ei pitäisi olla hänelle vaaraa.

– Vielä keväällä 2024 oli sellainen olo, että pelkästään hallille käveleminen ja siellä paikan päällä oleminen aiheutti ahdistusta.

Ajatus paluusta lentopallon pariin oli kuitenkin niin houkutteleva, että Czakan aloitti yli vuoden pohdinnan jälkeen varovaisen harjoittelun LP Viestin akatemiajoukkueessa. Kesällä hän siirtyi liigajoukkueen harjoitusrinkiin.

Paluu huipputasolle

Heinäkuussa LP Viesti tiedotti ilouutisen: Anna Czakan on valmis palaamaan pelikentille. 28-vuotias keskipelaaja liittyi liigajoukkueen vahvuuteen tarkoituksenaan harjoitella ja pelata taas täydellä sydämellä.

Rytmihäiriöt eivät poistu koskaan kokonaan, mutta siihen nuoren urheilijan on vain totuttava. Työ ahdistuksen ja paniikkikohtausten hallitsemiseksi jatkuu edelleen.

– Ablaatiostakin kesti vuosi, että sain mielenterveyden sellaiseen kuntoon, että pystyn elämään elämää eivätkä asiat pelota enää.

– Kaikista suurin kiitos menee perheelleni ja läheisilleni. Kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta laittaa kaikkea seis hetkeksi. Siitä arvostan täysin esimerkiksi omia vanhempiani, että on ollut mahdollista pysähtyä ja hoitaa mielenterveydelliset asiat ensin kuntoon.

Samasta syystä hän kiittää seuraansa LP Viestiä. Ovet ovat aina olleet avoinna, mutta mitään painostusta päätöksentekoon Czakan ei ole kokenut. Myös psykoterapeutti, urheilupsykologi Hannaleena Ronkaisen vastaanotolla käyminen on avannut monia lukkoja, joihin Czakan ei ole aiemmin halunnut sisimmässään koskea.

– Siitä on ollut ihan älytön apu. Se työ alkoi jo aika lailla suoraan ablaatioiden jälkeen. Ensin sen kanssa, että saa taas elämästä otteen, ja sitten urheiluun palaamisen kanssa. 

Czakan, 28, haluaa omalla tarinallaan kannustaa nuoria urheilijoita tarttumaan psyykkisiin ongelmiinsa ajoissa. Apua on saatavilla.

– Vasta nyt ymmärtää sen, miten moni ihminen niistä kärsii. Meitä on monta, jotka käyvät päänsisäisiä kamppailuita. Haluan painottaa sitä, että kukaan ei ole yksin niiden kanssa.

LP Viestin osalta Czakanin päätös jatkaa uraansa lopetti kolmannen keskipelaajan etsinnät. Saman tasoisen pelaajan löytäminen olisi pakottanut seuran hakemaan vahvistusta ulkomailta. Joukkueessa on oltu jopa yllättyneitä siitä, kuinka valmis pelaaja on ollut palaamaan harjoituksiin.

Czakan ei halua itse asettaa mitään tavoitteita tulevalle – ainakaan vuosiksi eteenpäin.

– Nämä pari vuotta ovat antaneet rauhaa itseni kanssa. Ei välttämättä tarvitse olla tavoitteita eikä minulla oikeastaan ole niitä sen pidemmälle kuin että saisi pelata taas yhden ehjän kauden. Katsotaan sitten, mitä tämä kaikki tuo tullessaan.

– Toivottavasti pääsen ihan täyteen kuntoon eikä tarvitse murehtia enää mitään terveydellisiä seikkoja. En ole ehkä halunnut ajatellakaan tämän pidemmälle vielä.

Lue myös:

    Uusimmat