Pelottavan iso ötökkä pörräsi Marian bikineille Itä-Helsingissä: "Kohtelimme vaarallisena lajina"

Pelottavan iso ötökkä pörräsi Marian bikineille Itä-Helsingissä 0:21
KATSO VIDEO: Tällainen ötökkä pörräsi Marian bikineille juhannuksena itähelsinkiläisellä omakotitaloalueella.

Pörräsikö Itä-Helsingissä juhannuksena isokokoinen herhiläinen? Kysyimme asiantuntijalta. 

Lapsiperhe oli viettämässä rauhallista juhannusaattoa itähelsinkiläisellä omakotitaloalueella, kun perheen äiti Maria Ojala huomasi yhtäkkiä näkökentässään jotakin kauhistuttavaa.

Pelottavan ja ei kotoperäisen näköinen pörriäinen lensi bikineilleni, Maria kertaa tapahtumia MTV Uutisille.

Marian ystävä oli aiemmin asunut Yhdysvalloissa ja varoittanut Mariaa kiinanherhiläisistä, jotka ovat maailman suurimpia herhiläisiä. Tappajaherhiläisiksi kutsuttuja kiinanherhiläisiä havaittiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa vuonna 2020. Suomalaisasiantuntija arvioi tuolloin lajin tuskin leviävän Suomeen, koska ilmasto täällä on liian viileä.

Suomessa kiinanherhiläisiä (vespa mandarinia) ei toistaiseksi ole tavattu, mutta Euroopan suurimpia ampiaisia, herhiläisiä (vespa crabro), pörräilee meilläkin.

Marian mielikuvitus lähti kuitenkin nopeasti laukkaamaan jättimäisen pörriäisen keskeyttäessä juhannuksenvieton. Koska vieressä vipelsi pieniä lapsia, Maria päätti nopeasti miehensä kanssa eliminoida pelottavan ötökän 

– Kohtelimme ötökkää vaarallisena lajina.

Asiantuntija: Ei herhiläinen, vaan todennäköisesti jättipuupistiäinen

Kuvan otus saattaa näyttää pelottavalta, mutta kauhu on vain katsojan silmissä.

– Kuvassa ei ole herhiläinen, vaan puupistiäinen, todennäköisesti jättipuupistiäinen. Niitä usein luullaan herhiläisiksi, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Maria Heikkilä.

Nimestään huolimatta jättipuupistiäinen ei pistä ihmistä, eikä ole muutenkaan vaaraksi. Isoja jättipuupistäiset kuitenkin ovat: lajin naaras voi kasvaa yli nelisenttiseksi, eikä tähän mittaan ole vielä laskettu peräpään munanasetinta. Asettimella naaras poraa munat puun kuoren läpi puun sisään; pienet pistiäistoukat elävät puun sisällä ja myös syövät sitä.

Jättipuupistiäinen on Suomessa elinvoimainen, joten siihen saattaa törmätä erityisesti loppukesästä. Lentäessään pistiäisjätit pitävät surinaääntä.

Pistäisiä löytyy Suomesta useita lajeja. Pistiäisistä tutuimpia lienevät muurahaiset ja ampiaiset.

Itä-Helsingissä ison pörriäisen kohdannut Maria Ojala kertoo olevansa helpottunut tiedosta, ettei kyseessä ollutkaan herhiläinen, eikä varsinkaan kiinanherhiläinen.

Katso myös video: Tältä näyttää Suomen suurin ampiaislaji herhiläinen

Osittaiset lähteet: Upmmetsa.fi,Laji.fi, Apu

Lue myös:

    Uusimmat