Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen perheenisän pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Mies oli tuomion mukaan pahoinpidellyt vaimonsa kengällä ja tämän jälkeen uhannut tappaa hänet veitsellä.
Riidasta alkanut välikohtaus tapahtui tuomion mukaan kesällä 2019 Espoossa. Mies oli pahoinpidellyt vaimoaan tönäisemällä tämän lattialle ja pieksemällä tätä tämän jälkeen kengällä päähän ja reiteen.
Pahoinpitelyn jälkeen mies oli hakenut keittiöstä veitsen ja uhannut tappaa vaimon. Mies oli nostanut veitsen ilmaan noin metrin päässä vaimostaan.
Tilanne oli päättynyt, kun perheen alaikäiset lapset tulivat väliin. Lapsista vanhin otti veitsen pois isän kädestä.
Mies kiisti kaiken, paitsi riidan
Käräjillä mies kiisti syytteet kokonaan. Hänen mukaansa nainen oli keksinyt tarinan pahoinpitelystä, koska halusi eron.
Mies väitti, että naisella olisi ollut kenties suhde toiseen mieheen ja että tämä yrittäisi saada taloudellista hyötyä ottamalla lapset itselleen ja hakemalla elatusapua ja Kelan tukia.
Mies myönsi vain sen, että heidän välillään oli ollut riitaa tapahtumapäivänä.
Myös nainen kertoi riidasta. Hänen mukaansa tilanne oli alkanut sanaharkasta, johon molemmat olivat osallistuneet. Naisen mukaan mies oli haukkunut häntä "tottelemattomaksi vaimoksi, joka toimii miten haluaa".
Naisen mukaan tilanne oli edennyt tästä siihen, että mies ryhtyi väkivaltaiseksi. Naisen mukaan perheen lapset joutuivat todistamaan tilannetta, ja yksi lapsista jopa yritti tönäistä isäänsä, kun tämä pahoinpiteli häntä kengällä.
Lopulta mies oli naisen mukaan hermostunut entisestään, hakenut keittiöstä veitsen ja uhannut tappaa hänet. Lapset olivat itkeneet ja huutaneet, ettei isä tappaisi äitiä.
Vanhin lapsista oli saanut veitsen isän kädestä pois. Naisen mukaan lasten itku ja huuto myös vaikutti siihen, ettei mies toteuttanut uhkaustaan.
Lue myös: Asiantuntija: Perheväkivalta jää usein piiloon lähipiiriltä
Todistaja näki suuren mustelman
Käräjäoikeus kuuli osapuolten lisäksi asiassa todistajaa. Naiseen aviomiehen kautta tutustunut todistaja kertoi tavanneensa naisen pari päivää riidan jälkeen.
Itkuinen nainen oli kertonut ongelmista miehensä kanssa ja siitä, että mies oli lyönyt häntä. Nainen oli esitellyt suurta mustelmaa jalassaan.
Oikeudessa esiteltiin naisen puolelta todisteeksi myös tallenne puhelusta, jonka mies oli yhden lapsensa kanssa.
Siinä mies laukoi muun muassa, että "jos hän ei tottele minua, lyön häntä kengällä" ja "Hänet pitää hakata. Onko muka olemassa yhtään naista, joka lähtee ulos ilman miehensä lupaa, ja sylkee hänen päällensä ja haukkuu häntä, hänen äitinsä ja haukkuu hänen sukuaan".
Oikeus uskoi naista
Käräjäoikeus piti naisen kertomusta selkeänä, yksityiskohtaisena ja johdonmukaisena. Naisen kertomuksen uskottavuutta tuki todistajan kertomus sekä myös osittain puhelutallenne.
Oikeus kommentoi tuomiossaan sitä, ettei nainen ollut tehnyt miehestään rikosilmoitusta heti, vaan vasta neljän kuukauden kuluttua. Oikeuden mukaan parisuhdeväkivaltatapauksissa ei ole tavatonta, että rikosilmoitus tehdään pitkänkin ajan kuluttua tapahtumien jälkeen.
Nainen oli kertonut, että jopa hänen oma perheensä oli estellyt rikosilmoituksen tekemistä ja toivonut, että pariskunta pääsisi yhteisymmärrykseen. Nainen kertoi pelkäävänsä miestä, ja ettei ollut uskaltanut mennä väkivallan jälkeen edes lääkäriin. Nainen kertoi myös, ettei ollut ensin halunnut tehdä rikosilmoitusta lastensa isästä. Tilanne oli kuitenkin myöhemmin kärjistynyt niin, että hän koki olevansa pakotettu siihen.
Vaikka mies kiisti rikoksen täysin, käräjäoikeus katsoi, että naisen kertomuksen tueksi oli tarpeeksi näyttöä.
Naisen kertomusta myös pidettiin uskottavana. Miehen väittämät puolestaan katsottiin varsin epätodennäköisiksi.
Lue myös: "Perheen tytär kuiskaa hätäpuhelussa hädissään, että isä hakkaa äitiä" – poliisin karu viesti kertoo korona-arjesta monessa suomalaisperheessä
Ehdollista vankeutta ja 1500 euron korvaukset
Vuonna 1977 syntynyt mies tuomittiin pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen.
Mies määrättiin maksamaan entiselle vaimolleen 1500 euroa vahingonkorvauksia.
Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.
6:27