Suomen viime vuoden toiseksi suurituloisin oli verottajan tietojen mukaan puunjalostusyhtiö Versowoodin omistuksensa myynyt Pekka Kopra. Hän tienasi ansio- ja pääomatuloja yhteensä 53,9 miljoonaa euroa.
STT:n aamulla tavoittama Kopra ei vielä tuolloin tiennyt, että hän oli verottajan listauksessa toisella sijalla. Hän totesi huvittuneena, että "sehän meni sitten hyvin".
Lue myös: Suomen kovimmat tulot Wolt-perustajalla – muita kovatuloisia metsämies, pelikehittäjät ja ohjelmistoperustajat
Nykyään perustamansa sahateollisuusyrityksen Westas Groupin toimitusjohtajana toimiva Kopra kertoo lähteneensä perheyritys Versowoodista kymmenisen vuotta sitten.
– Minulle jäi silloin perheyrityksestä lähtiessä tämä vanha omistajuus sinne taustalle. Viime vuonna luovuin osakkuudesta sahojen hyvän suhdanteen mahdollistamana. Veljeni on nyt ainoa osakas Versowoodissa, Kopra kertoo.
– Tämmöisessä täytyy osata etsiä se oikea kohta irtautua, kun suhdannevaihtelu on aika suurta. Huonona aikana et voi etkä pysty sieltä lähtemään. Mutta kuten sanottu, kun oli hyvä aika, oli mahdollista tämmöinen järjestely tehdä.
Kopra kertoo, että heillä on sahayrittäjätaustaa kolmessa polvessa.
– Isäni aikoinaan myi oman sahayrityksensä Yhtyneille Paperitehtaille ja osti Vierumäen Teollisuuden 1990-luvulla. Me tulimme veljeni kanssa hyvin nuorena siihen osakkaiksi, olikohan se jo 1996–1997. Sitten olin perheyrityksen eri tehtävissä 15 vuotta.
– Tietysti kun on jo lapsena sahan vieressä kasvanut, en ole koskaan mitään muuta ajatellut työelämässä tehdä. Koen olevani tässä jo aika kokenut. Täytin 50 vuotta viime lauantaina, mutta nykyisin alan olemaan kokeneimmasta päästä tällä alalla.
Lue myös: Woltin Miki Kuusi on vuoden 2022 tulokuningas, nyrkkeilytähti Robert Heleniukselle jättimätkyt – MTV seuraa verotietojen julkistusta
Ei pahaa sanottavaa verotuksesta
Kopra toteaa, että hänellä ei ole Suomen verotuksesta pahaa sanottavaa.
– Onhan sitä tullut tulojakin, että kai sitä sitten pitää verojakin maksaa.
Kopran mukaan myös sahateollisuus on ollut viime aikoina haasteissa. Rakentamisen hiljentyminen näkyy myös sahatavaran kysynnässä.
– Korona-ajan rakennusbuumi oli aivan poikkeuksellista aikaa sahoille, ei sellaista ole ollut koskaan. Tämä on kuitenkin ollut perinteisesti aika pienikatteista (toimintaa), mutta siinä kohtaa tuli tilipäivä. Jos jotain haluaa tässä sanoa, niin kun sitkeästi ja pitkään tekee, on joskus tuuriakin ja palkkio siitä pitkästä yrittämisestä tulee.
0:54