Laskee askeleet, mittaa kalorit, neuvoo treenaamaan – erilaiset fitness-sovellukset lupaavat tehdä älypuhelimestasi apurin kunnonkohotukseen.
Fitness-buumi näkyy myös sovelluskaupoissa. Saatavilla on liuta erilaisia ohjelmia, jotka motivoivat lenkkeilemään, pitävät kirjaa energiankulutuksesta tai käskyttävät treenaamaan kuin paraskin personal trainer. Tutustuimme muutamiin ilmaissovelluksiin ja pistimme ne testiin.
Auttoiko applikaatio painonpudotuksessa? Lue arviot!
1. My Fitness Pal
Kalorilaskuri, johon voi kirjata myös esimerkiksi treenimäärät ja juodun veden.
Testaaja: Nainen, 28. Liikkuu muutaman kerran viikossa, mutta viihtyy enemmänkin joogamatolla kuin lenkkipolulla. Käytössä iPhone.
Olen kokeillut My Fitness Palia aiemminkin pariin otteeseen, mutta innostus on lopahtanut jo parin päivän jälkeen. Tällä kertaa jatkan säntillisesti viikkotolkulla. Syötän syömiseni sovellukseen monta kertaa päivässä. Kirjauksia tehdessä oma tietämys energiamääristä on hyödyksi: voin helpottaa kirjausurakkaa valitsemalla sovelluksesta sen vaihtoehdon, joka osuu tarpeeksi lähelle.
Pudotustavoitteeni mukaan sovellus on määrittänyt minulle päivittäisen kalorimäärän. Huomaan, että esimerkiksi viinilasilliset vetävät tulokseni nopeasti punaiselle. Vastaavasti jos kalorit jäävät alhaisiksi, sovellus kehottaa syömään enemmän. Sovellus myös muistuttelee omasta olemassaolostaan säännöllisesti. ”Et ole vielä kirjannut lounastasi tänään. Haluaisitko tehdä sen nyt?”
Liikuntasuoritusten kirjaaminen antaa mahdollisuuden kaunistaa päivän tulosta. Sovelluksessa voi valita, onko kyse aerobisesta vai lihaskuntoharjoituksesta. Päivittäinen liikehdintä tulee mukaan laskelmiin jo aloittaessa, sillä perustiedoissa voi valita, mikä kuvaa omaa elämäntapaa: oletko urheilullinen vai sohvaperuna?
”Jos joka päivä olisi kuin tänään, painaisit viiden viikon jälkeen xx,x kiloa.” Jee! Tai auts. Päivästä riippuen.
Ensimmäisen viikon aikana karistan kilon, mutta sitten pudotus tyssää.
Laskelmat motivoivat ja tuovat mieleen jonkinlaisen pelin. Tästä kuulen myös kritiikkiä kaverilta: en voi vain ajatella, että saan syömäni hampurilaisen hyvitettyä reippaalla lenkillä. Harmillista on, ettei sovellus laske lihaskuntotreenien polttamia kaloreita. Voin siis kirjata kyllä punnerrukset, mutta ne eivät näy päivän kulutuksessani. Sosiaalista aspektia en käyttänyt, sillä ei tulisi pieneen mieleenkään levitellä kalorimittauksiani vieraille.
Kolmannen viikon kohdalla mies alkaa hermostua siihen, miten loggailen jokaisen suupalan ylös. Ravintolaillallisen jälkeen melkein itken. Toistaiseksi sovellus tuntuu kuitenkin oikeasti tukevan tavoitteissani, sillä se saa kiinnittämään huomiota syömiseen ja motivoi liikkuman. Saa tosin nähdä, mikä painoni viiden viikon päästä oikeasti on!
2. 7 minute workout
Sovellus, jossa tehdään treeniä seitsemän minuutin ajan niin, että liikkeet kestävät 30 sekuntia ja niiden välissä on 10 sekunnin tauko.
Testaaja: Nainen, 29. Hikiliikkuu kerran viikossa, lisäksi kävelee ja ui. Ei erityisesti pidä rääkistä tai liikunnasta yleensä. Käytössä tabletti, jossa järjestelmänä Android.
Ihan alkuun kerrottakoon, että seitsemän minuutin sovelluksia on olemassa sata erilaista. Minkä näistä nyt ottaisi? Valitsen ABISHKKING-nimisen kehittäjän sovelluksen. Onpa selkeä ja luottamusta herättävä nimi…
Sovellus latautuu ja sekä asentuu että aukeaa ilman ongelmia.
Illalla tutkin sovelluksen info-osiota ja törmään yllätykseen: jotta saan "täyden hyödyn", treeni täytyy toistaa 2-3 kertaa. Ei tämä ole seitsemän minuutin treeni – tämä on 20 minuutin treeni! Huijausta!
Teen treenin ensimmäistä kertaa kotona. Asuntoni on pieni yksiö, ja liikkeiden välillä tulee hieman kiire: yhdessä liikkeessä tulee "istua" seinää vasten niin, että selkä nojaa seinään ja polvet ovat 90 asteen kulmassa. En löydä seinätilaa, johon mahtuisin suorittamaan liikkeen. Lopulta änkeän roskiksen viereen keittiöön.
Kannattaa huomioida, että jokaiselle liikkeelle lasketaan 30 sekuntia aikaa – ja jotta tämän ajan näkee, älypuhelin tai tabletti täytyy pitää kädessä tai muualla lähettyvillä liikkeen aikana. Isommassa asunnossa tämä ei liene ongelma.
Liikkeistä vaikeimpia ovat tavallinen lankku, sivulankku ja seinää vasten istuminen, joka kirvelee kipakasti reisissä. Muut liikkeet sujuvat yllättävän kivuttomaksi, eikä seitsemän minuutin treenistä tule kipeäksi seuraavana päivänä.
Sovellus muuten tietää, koska olen laiska. Seuraavana päivänä saan push-viestin: it’s time for your workout, nyt on liikunnan aika! En tottele, sillä olen kaupungilla. Toista viestiä samana päivänä ei tule. Mutta odotas, jos olet pari päivää treenaamatta: sovellus alkaa push-viestein huomautella, kuinka monta päivää treenistäsi on mennyt.
3. Sports Tracker
Tarkka treenikaveri, joka laskee matkan pituuden, siihen käytetyn ajan sekä kulutetun kalorimäärän. Sopii muun muassa juoksuun, ratsastukseen, pyöräilyyn ja lasketteluun.
Testaaja: Nainen, 24. Liikun 3-4 kertaa viikossa yleensä ryhmäliikuntatuntien muodossa.
Sports Tracker laskee liikutun matkan sijainnin perusteella. Sovellus on yksinkertainen ja helppo käyttää. Lataus sujuu hetkessä, ja sovellus toimii ongelmitta.
Harrastan juoksulenkkejä säännöllisen epäsäännöllisesti eli toisinaan juoksukärpänen puree kunnolla. Erityisesti silloin Sports Tracker on ollut kätevä työkalu mittaamaan ja kirjaamaan muistiin tehtyjä lenkkejä. Juoksukunnon kehitystä pääsee seuraamaan sovelluksen avulla todella helposti.
Sovellus tunnistaa myös pysähdykset, eikä laske niitä mukaan lenkkiin. Tämä on hyvä varsinkin silloin, kun juuttuu pitkäksi aikaa esimerkiksi liikennevaloihin tai sitomaan kengännauhoja.
Sovellukseen voi kirjautua myös Facebook-tunnuksilla, jolloin näet myös kavereiden urheilusuoritukset. Hauskana lisänä sovellus näyttää myös lenkkisi kartalta. Tuntemattomilla poluilla ei myöskään voi eksyä kartan kanssa hölkätessä.
Lenkkeilijälle sovellus on ehdottomasti suositeltava lisävaruste. Lenkkien pituutta on esimerkiksi hankalaa arvioida, ellet käy vain merkityillä lenkkipoluilla. Viimeaikaisten lenkkien vertailu on myös motivoivaa. Yhtäkkiä saattaakin huomata, että lenkkien pituudet ovat kasvaneet tai niihin käytetty aika vähentynyt.
4. Nike+ Training Club
Urheilujätti Niken ilmainen sovellus tarjoaa erilaisia treenejä moneen makuun. Kello käy, trainer antaa ohjeita ja näyttää videolla, miten liikkeet tulee toteuttaa. Voit jakaa tuloksia muille tai seurata edistymisestä keräämällä NikeFuel -pisteitä. Sisältää tuotesijoittelua.
Testaaja: Nainen, 28. Ristiriitainen liikkuja: vihaa hikoilua ja hengästystä, mutta haluaa bikinikropan. Siihen on vielä matkaa.
Nike+ Training Club vetoaa hiotulla ulkomuodollaan. Hikoilevat ja palloilevat, supertimmit huippumallit saavat innostumaan. Rekisteröidyn ja kas, sovellus tarjoaa vartin Tighten and Tone -treeniä Ellie Gouldingin tahtiin. Menoksi!
Näyttöön ilmestyy sekuntikello, joka näyttää kauanko mitäkin liikettä tulee tehdä. Puoli minuuttia paikoillaan, polvet korkeammalle, ääni ohjeistaa. Seuraavaksi saksiliikettä jaloilla, oikea teholiike keskivartalolle, sovellus neuvoo. Klikkaamalla kuvaa näen selkeän ohjevideon liikkeestä. Puolivälissä olen jo aivan kuollut, onneksi treenin voi laittaa pauselle.
Voin valita oman tavoitteeni ja etsiä treenejä sen mukaan. Haluanko hoikistua, kiinteytyä, vahvistaa lihaksia tai keskittyä jonkun tietyn kehon alueen jumppaamiseen? Runsauden pula!
Olen esimerkiksi nettijoogapalveluiden ystävä, mutta Nike+ Training Club on näppärämpi tapa vetää pikatreenit vaikkapa pukuhuoneessa ennen varsinaista koitosta. Onneksi push up -viestit voi poistaa, yksityisyysasetukset laittaa mieleisekseen ja keskittyä siten vain itse haluamaansa tapaan treenailla.