Useampi kuin kaksi pitkäaikaissairautta keski-iässä on yhteydessä selvästi kohonneeseen dementiariskiin myöhemmin elämässä. Kolme perussairautta viisikymppisenä näyttää lähes viisinkertaistavan muistisairauden vaaran.
Lääketieteellisessä BMJ-lehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat 10 000 britin yli 30-vuotiseen seurantaan. Englantilais-ranskalainen tutkijatiimi havaitsi analyysissään vahvan yhteyden keski-ikäisten sairastelun ja myöhemmän dementiariskin välillä.
Tutkittuja sairauksia olivat niveltulehdus eli artriitti, syöpä, krooninen munuaissairaus, keuhkoahtaumatauti, sepelvaltimotauti, masennus ja muut mielen sairaudet, diabetes, sydämen vajaatoiminta, korkea verenpaine, maksasairaus sekä aivoinfarkti.
55-vuotiaina kahta tai useampaa pitkäaikaissairautta potevilla osallistujilla oli terveitä ikätovereitaan lähes 2,5 kertaa suurempi riski sairastua dementiaan myöhemmin elämässään. Kolme tai useampi perussairaus 55-vuotiaana kasvatti dementiariskin lähes viisinkertaiseksi.
Pitkäaikaissairauksien määrä lisääntyi osallistujien iän myötä. Samalla yhteys monien sairauksien yhteisesiintymisen ja dementian välillä heikkeni. Kolme tai useampi pitkäaikaissairautta 70-vuotiaana oli yhteydessä enää 1,7 kertaa suurempaan dementiariskiin verrattuna terveisiin seitsenkymppisiin.
Lue myös: Laaja tutkimus: Tämä verenpainelukema ennustaa dementiaa
Pitkäaikaissairauksien hoito tärkeää läpi aikuisiän
Tutkimus osoittaa vain yhteyden keski-ikäisten pitkäaikaissairauksien ja myöhemmän dementiariskin välillä. Jo ennestään kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi korkea verenpaine, korkea kolesteroli ja diabetes lisäävät muistisairauksien vaaraa.
Myös masennuksen ja dementian välisestä yhteydestä on tutkimusnäyttöä. Masennusta potevilla esiintyy enemmän dementiaa, mutta masennus voi olla myös dementian ensioire.
Monilla pitkäaikaissairauksilla on yhteisiä riskitekijöitä. Esimerkiksi tupakointi, ylipaino, alkoholin liikakäyttö, epäterveellinen ruokavalio sekä vähäinen liikunta altistavat niin kehoon kuin mieleen vaikuttaville sairauksille. Terveellisten elintapojen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.
Nyt ilmestyneissä laskelmissa on otettu huomioon muut muistisairauksien riskiin vaikuttavat tekijät, kuten ikä ja elämäntavat. Tiimi korostaa, että pitkäaikaissairauksien ehkäisyllä ja hoidolla läpi aikuisiän on tärkeä merkitys vanhuuden terveyden kannalta.
Lue myös: 10 varhaista oiretta muistisairaudesta – älä koskaan sivuuta näitä vaaranmerkkejä
Lue myös: Korvaako hyvä kolesteroli pahaa? Professori lyö faktat tiskiin salakavalasta terveysriskistä: "Ensimmäinen oire voi olla infarkti 30-vuotiaana"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Pelottaako muistisairaus? Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisista oireista pitäisi kertoa lääkärille.
6:07
Lähteet: The BMJ, Eurek Alert Science News Releases, The Guardian, Alzheimer Research UK, THL