Tanskalaistutkijat huomasivat, että varhaisaikuisuudessaan pitkillä miehillä on pienentynyt riski sairastua dementiaan myöhemmin elämässään. Elämäntavoilla on joka tapauksessa suurempi merkitys dementiariskin pienentämisessä.
Kööpenhaminan yliopiston tutkimus vihjaa, että pituudella voi olla merkitystä miesten dementiariskin kannalta. Mitä pidempi mies on kutsuntaiässä, sitä epätodennäköisemmin hän näyttää tutkimuksen perusteella sairastuvan muistisairauteen.
Pituuden yhteys dementiariskiin havaittiin, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut sairastumisriskiin vaikuttavat tekijät, kuten koulutuksen ja älykkyyden. Pituus vaikutti dementiariskiin myös veljillä ja kaksoisveljillä, joilla on sama geeniperimä.
Lue myös: Muistisairaus voi näkyä käytöksessä jo ennen unohtelua – tässä hälytysmerkit
Dataa yli 666 000 tanskalaismiehestä
Tanskalaistutkijoiden löydökset ilmestyivät eLife-julkaisussa. Tutkimus perustuu 666 333 tanskalaismiehestä asepalvelukseen astumiseen yhteydessä kerättyihin tietoihin vuosina 1957–1984. Miehistä 10 599 sairastui muistisairauteen myöhemmin elämässään.
Miesten keskimääräinen pituus on muuttunut vuosien mittaan. Tämän tiedon valossa oikaistun analyysin mukaan dementian kehittymisriski väheni noin 10 prosentilla keskimääräistä pidemmillä eli yli 175-senttisillä miehillä jokaista kuutta lisäsenttiä kohden.
Havainnot eivät ole yleistettävissä naisiin.
Pituuteen vaikuttavat geenien lisäksi ympäristötekijät
Mutta miksi pituus voi ylipäätään vaikuttaa dementian kehittymisen riskiin?
– Pituus ilmaisee kasvua elämän varhaisessa vaiheessa, ja korkeampi kehon pituus voi ilmaista, että keho on kehittynyt optimaalisesti, tutkimusta kirjoittanut apulaisprofessori Terese Sara Høj Jørgensen selittää Yahoo Lifestylelle.
– Samanaikaisesti lyhyempi pituus voi olla osoitus haitallisista altistumisista elämän varhaisessa vaiheessa. Yhteys pituuden ja dementian välillä voi olla olemassa, koska pituus ilmaisee elämän varhaisia olosuhteita, jotka liittyvät myöhempään dementian riskiin.
Ihmisen pituus on vahvasti perinnöllinen ominaisuus, mutta siihen vaikuttavat myös ympäristötekijät, kuten aliravitsemus.
Elämäntavat vaikuttavat dementiariskiin pituutta enemmän
Pituuden ja muistisairauksien yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin. Vuonna 2014 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että pitkät ihmiset kuolivat lyhyitä harvemmin dementiaan. Vuonna 2007 tutkijat havaitsivat, että pitkät miehet sairastuivat lyhyitä hieman todennäköisemmin Alzheimerin tautiin.
Havaitut erot ovat kuitenkin pieniä. Yahoo Lifestylen haastattelemat neurologit muistuttavat, että elämäntavoilla, joihin ihminen voi vaikuttaa, on suurempi merkitys muistisairauden kannalta kuin pituudella, jolle ihminen ei voi mitään.
Muistisairauksien riskiä lisäävät muun muassa:
- korkea verenpaine
- korkea kolesteroli
- diabetes
- ylipaino
- tupakointi
Aivoja muistisairauksilta suojaavat:
- korkea koulutus
- liikunta
- terveellinen ravitsemus
- aktiivinen elämäntyyli
Muistisairauksien lisäksi tavallista korkeampi pituus on yhdistetty pienempään sydäntauti- ja diabetesriskiin sekä suurempaan syöpäriskiin. Näidenkin tautien ehkäisyssä elämäntapavalinnat ovat kuitenkin pituutta tärkeämpiä. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä uni ehkäisevät lukuisia sairauksia pituudesta huolimatta.
Lue myös: Puolen miljoonan suomalaisen käyttämä lääkitys voi pienentää dementiariskiä – syötkö sinäkin?
Lue myös: Väsyttääkö sinua jatkuvasti päiväsaikaan? Se voi olla oire parantumattomasta sairaudesta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: University of Copenhagen, Yahoo Lifestyle, THL