Väestönvaihto-verkkotunnus perussuomalaisen ajatuspajan käyttöön: "Ei tässä mitään salaliittoa ole"

Suojelupoliisi ja sisäministeriö ovat puhuneet äärioikeistolaisesta väestönvaihtoteoriasta.

Perussuomalaisia lähellä oleva Suomen Perusta -ajatuspaja on ottanut käyttöön verkkotunnuksen väestönvaihto.fi. Väestönvaihto on termi, jonka suojelupoliisi ja sisäministeriö ovat yhdistäneet äärioikeistolaiseen salaliittoteoriaan.

Verkko-osoite vie ajatuspajan perustamaan niin sanottuun väestökelloon. Kello näyttää tilastoja maahanmuutosta Suomessa, esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten määristä ja osuuksista.

Sivun varsinainen osoite on väestökello.fi, ja siihen on otettu mallia Suomen valtionvelkaa laskevalta velkakello-sivustolta.

Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos sanoo, että väestönvaihdosta puhumisessa ei ole kyse salaliittoteoriasta. Hänestä kyseessä on tarkka ja hyvin kuvaava termi ajatukselle siitä, että maahanmuutto johtaa ennen pitkää siihen, että niin sanotut kantasuomalaiset jäävät Suomessa vähemmistöksi.

– Ei tässä mitään salaliittoa ole, vaan ihan puhdasta matematiikkaa, Grönroos sanoo.

Verkko-osoitteesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

"Ei mitään tahallista provosointia"

Grönroosin mielestä salaliittoteorioista puhuminen on retorinen kikka, jolla vältetään keskustelua itse asiasta.

Hänen mukaansa perussuomalaiset eivät väestönvaihdosta puhuessaan ole tarkoittaneet, että salaliittoteorian tapaan taustalla olisi jonkin tahon tietoinen suunnitelma vaihtaa väestöä.

Suojelupoliisin mukaan väestönvaihtoteoria on salaliittoteoreettinen viitekehys, joka nojaa ajatukseen maahanmuuton ja monikulttuurisuuden muodostamasta uhkasta länsimaiselle valkoiselle väestölle. Supon mukaan tällaiset näkemykset ovat korostuneet useissa äärioikeistolaisissa terrori-iskuissa.

Termistä on keskusteltu julkisuudessa aiemminkin. Nyt väliaikaisesti sivuun jäänyt sisäministeri Mari Rantanen (ps.) on käyttänyt termiä sosiaalisessa mediassa.

Onko tämä tahallista provosointia tai huomion hakemista?

–  Ei mitään tahallista provosointia. Sellaisia domaineja (verkkotunnuksia) on varattu varalta, mitä kautta voidaan olettaa, että asiasta kiinnostuneita ihmisiä saadaan tiedon äärelle, Grönroos sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat