Supon mukaan Lahden ja Kankaanpään tapaukset ovat hyviä esimerkkejä äärioikeistoterrorismin uhkasta – "On mahdollista, että vastaavia tulee jatkossa"
Äärioikeistolaista propagandaa pyritään internetin kautta kohdistamaan nuoriin ja lapsiin, mitä supo pitää huolestuttavana, sanoo erityisasiantuntija Anna Santaholma.
Suomessa paljastuneet, epäiltyjä terrori-iskuja suunnitelleet äärioikeistoryhmät ovat suojelupoliisin (supo) mukaan hyviä esimerkkejä siitä äärioikeistoterrorismin uhkasta, josta se on varoittanut.
Poliisi tiedotti viime viikolla valmistuvista tutkinnoista, joiden mukaan neljän miehen epäillään valmistaneen Lahdessa aseita 3D-tulostamalla ja valmistautuneen tekemään terroristisen teon. Aiempi, niin sanotun Kankaanpään ryhmän epäilty terrorismirikoskokonaisuus on syyteharkinnassa.
– Pitäisin näitä tyypillisinä esimerkkeinä akselerationistisesta terrorismista, sanoo STT:lle supon erityisasiantuntija Anna Santaholma.
Akselerationismissa on kyse äärioikeistolaisesta, demokratian hylänneestä aatemaailmasta, jonka mukaan yhteiskunta pitää romahduttaa terrori-iskuilla, jotta päästään valkoisten hallitsemaan totalitaristiseen yhteiskuntaan.
Ajattelussa erivärisiä ja muualta muuttaneita ihmisiä, vastakkaista aatemaailmaa edustavia poliitikkoja, juutalaisia ja erityisesti islaminuskoa harjoittavia ihmisiä pidetään uhkana.
Poliisin mukaan Lahden tapauksessa suunniteltujen iskujen kohteena ovat olleet ei-kantasuomalaiset ihmiset, maahanmuuttajat ja tummaihoiset ihmiset, poliittiset tai ideologiset tahot sekä infrastruktuuri. Kankaanpään viiden miehen ryhmän epäillään hankkineen aseita ja räjähteitä ja aikoneen iskeä Niinisalon vastaanottokeskukseen.
Santaholman mukaan molemmissa tutkinnoissa supo on antanut poliisille asiantuntijatukea terroristisesta aatemaailmasta.
Muitakin, mutta niissä ei terrorismia
Santaholma sanoo, että Lahden ja Kankaanpään ryhmien lisäksi viimeisen viiden vuoden aikana on ollut muitakin vastaavia epäilyjä. Tapaukset ovat kuitenkin päätyneet rikostutkintaan muina kuin terrorismirikoksina.
– On noussut esille muita tapauksia, joissa rikoksentekijällä on ollut äärioikeistolaista aatemaailmaa. Aina kaikissa teoissa näyttö ei riitä siihen, että olisi syytä epäillä terrorismirikoksista. Ei puhuta isoista määristä.
Santaholma ei kommentoi tarkemmin tapausten yksityiskohtia.
– Yleisesti äärioikeistossa esiintyy huomattavaa kiinnostusta aseiden ja räjähteiden hankkimista kohtaan, mutta mahdollista on myös yksinkertaisempien tekojen tekeminen, esimerkiksi teräaseilla tai ajoneuvoilla.
Lahden ja Kankaanpään ryhmien paljastuminen ei ole muuttanut supon arviota terrorismin uhkasta. Se on edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut.
– Seuraavien vuosien aikana uhkataso todennäköisesti pysyy ennallaan eli kohonneena. On mahdollista, että vastaavia tapauksia tulee jatkossa. Sitä ei voida poissulkea.
Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä oli vuodenvaihteessa noin 350. Suurin osa heistä on radikaali-islamisteja. Santaholman mukaan islamistisen terrorismin kohdalla eletään Suomessa jonkinlaista suvantovaihetta.
– Viimeisen viiden vuoden aikana äärioikeistolaisten kohdehenkilöiden määrä on kasvanut. Se on ollut merkittävä muutos kohdehenkilöiden ryhmässä.
Jopa lapset altistuvat väkivaltaisille ideologioille
Terrorismin uhkasta puhuttaessa syntyy helposti ajatus organisoituneesta ja johdetusta toiminnasta ja pysyvistä ryhmittymistä. Supon mukaan Suomessa terrorismin uhkan muodostavat kuitenkin yksittäiset ihmiset ja pienryhmät. Keskeisenä radikalisoitumisen alustana toimii internet.
– Se on merkittävä tekijä, joka on vaikuttanut äärioikeistolaisen terrorismin leviämiseen. Se ei ole paikkasidonnaista, vaan riittää, että on internetyhteys, niin pystyy radikalisoimaan itseään.
Santaholma sanoo, että jos esimerkiksi Suomessa on akselerationistisia pienryhmiä, ne eivät välttämättä ole tietoisia toisistaan.
– Kun puhutaan akselerationisteista, se ei välttämättä näy millään tavalla ulospäin. He eivät välttämättä kerro kenellekään olevansa kiinnostuneita tällaisesta toiminnasta ja usein näkyvä toiminta on verkossa.
Supo on huolissaan siitä, että internetissä myös lapset ja nuoret altistuvat väkivaltaiselle äärioikeistolaiselle ajattelulle.
– Internetin kautta pyritään kohdistamaan propagandaa lapsiin ja nuoriin. Se on meidän näkökulmastamme todella huolestuttavaa. Myös Suomessa on lapsia ja nuoria, jotka altistuvat näille väkivaltaisille ideologioille, Santaholma sanoo.
PVL:n kielto ajoi osan radikaalimpiin liikkeisiin
Supo nosti äärioikeistolaisen terrorismin uhkan esille ensimmäisen kerran vuoden 2020 vuosikirjassaan. Santaholman mukaan ennen vuosia 2019–2020 Suomessa ei esiintynyt sellaista äärioikeistolaista toimintaa, jota olisi pidetty terrorismina.
Siihen asti keskeisimpiä äärioikeistotoimijoita Suomessa oli uusnatsiliike Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), jonka toiminta oli organisoitua ja näkyvää ja joka Santaholman mukaan aiheutti uhkaa lähinnä yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.
Korkein oikeus (KKO) sinetöi PVL:n lakkauttamisen vuonna 2020. KKO:n mukaan PVL:n tavoitteena oli pitkälti natsi-Saksassa vallinnutta kansallissosialismia vastaava valtiojärjestys. KKO katsoi PVL:n toimineen olennaisesti vastoin lakia ja loukanneen tai pyrkineen loukkaamaan perus- ja ihmisoikeuksia.
Santaholma sanoo, että järjestöjen kieltämisessä riskinä on, että ryhmän rajoittavan vaikutuksen lakattua yksittäiset toimijat hakeutuvat muihin liikkeisiin. PVL:n kohdalla on hänen mukaansa nähty viitteitä yksittäisten ihmisten ajautumisesta radikaaleihin äärioikeistolaisiin nettiyhteisöihin.
– On viitteitä siitä, että PVL:n kieltäminen sirpaloi kenttää ja sen seurauksena on muodostunut sen toimintaa jatkavia.
Entisen PVL:n riveistä kuten muualta suomalaisesta äärioikeistosta on lähdetty sotimaan Ukrainaan. Supo ei kommentoi lähtijöiden tarkkaa lukumäärää tai heidän tarkempia taustojaan. Santaholma sanoo, että Ukrainassa sotineiden suomalaisten äärioikeistolaisten määrä on "hyvin pieni". Osa on hänen mukaansa tehnyt Ukrainaan jo useamman matkan.
– Taistelualueelta palaaminen ei muodosta merkittävää uhkaa, vaikka kyllä sieltä saa kokemusta taistelutoiminnasta ja aseiden käytöstä, ja toki sellaisia taitoja voi jatkossa hyödyntää.
Lue myös: Anders Adlercreutz varoitti väestönvaihtoteoriasta alle viikkoa ennen hallituskriisin puhkeamista
Kiitoksia terrorismirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksesta
Supo kiittelee tuoreen hallituksen aikeita toteuttaa terrorismirikoslainsäädännön kokonaisuudistus. Santaholman mukaan myös aiempien hallitusten tekemät muutokset ovat olleet hyviä ja näkyvät esimerkiksi siinä, että keväällä Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.
Oikeuden mukaan Suomessa asuneen espanjalaismiehen tarkoituksena oli kouluttautua siten, että hän voisi liittyä osaksi ääri-islamististen terroristiryhmien aseellista toimintaa Syyriassa tai Länsi-Afrikassa.
Santaholma sanoo, että kokonaisuutena terrorismirikoslainsäädäntö on kuitenkin hyvin monimutkainen ja selkeyttämisen tarpeessa.
– Se auttaisi meidän työtämme. Lisäksi tiedonsaantioikeudet eri viranomaisten välillä ovat keskeisessä asemassa.
Uuden hallituksen alkutaivalta ovat varjostaneet rasismiin ja äärioikeistoon liittyvät kohut. Perussuomalaisen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan ministeriura jäi historiallisen lyhyeksi, kun tuli ilmi, että hän oli puhunut äärioikeiston järjestämässä tapahtumassa ja viljellyt sosiaalisen median tileillään viittauksia natseihin ja Ku Klux Klaniin.
Muun muassa suposta vastaava sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ja oikeusministeri Leena Meri (ps.) joutuivat kesällä irtisanoutumaan äärioikeiston suosimasta väestönvaihtoteoriasta sen jälkeen, kun media uutisoi heidän viitanneen kyseiseen salaliittoteoriaan.
Myöhemmin media nosti esille puolueen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran 15 vuoden takaiset kirjoitukset Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogin vieraskirjassa. Nimimerkki "riikka" oli kirjoittanut hyvin vihamieliseen sävyyn maahanmuuttajista, kuvaillen myös väkivaltafantasioita, kuten lähijunassa ampumista. Purra ilmoitti uutisoinnin myötä irtisanoutuvansa rasismista ja väkivallasta ja taipui lopulta myös anteeksipyyntöön.
Santaholma ei kuitenkaan ole huolissaan siitä, etteikö uusi hallitus ottaisi äärioikeistoterrorismin uhkaa tosissaan.
– Uusi hallitus on huomioinut terrorismin torjunnan erittäin hyvin. Minulla ei ole sen suhteen mitään huolta.
Hän myös huomauttaa, että vaikka Suomessa on nyt paljastunut kaksi epäiltyä äärioikeistolaista terrori-iskuhanketta, varsinaisia iskuja ei ole päässyt tapahtumaan.
– Suomen kansallinen terrorismitilanne on sillä lailla hyvä, että tällaiset tapaukset on saatu paljastettua ja iskuja ei ole tapahtunut. Sikäli kansalaiset voivat olla rauhallisin mielin.
Uusimmat
-
14:00
Komissio ennustaa: Suomi ponnistaa ensi vuonna 1,5 prosentin talouskasvuun
-
13:51
Matkustaja loukkaantui vakavasti Helsinki-Vantaalla
-
13:44
Ainakin 10 kuollut Espanjassa tuhoisassa hoivakotipalossa
-
13:38
Rivitalo tuhoutui tulipalossa Tohmajärvellä – yksi vangittu
-
13:30
Myyräksi paljastunut kertoo tavoitteistaan kisassa: "Onnistuin hämäämään suurinta osaa katsojia"
-
13:24
Ivalon varusmiesturma: Tältä turmapaikalla näyttää – liikaa nopeutta ja matkustajia
-
13:24
Käräjäoikeus hylkäsi HS:n poliisijutusta nostetut syytteet
-
13:18
Raitiovaunu törmäsi esteeseen Espoossa – ainakin 4 matkustajaa loukkaantunut
-
13:16
22-vuotias kuoli kynäpistoolin luotiin – näin oikeus ratkaisi Oulun luotiliivisurman
-
12:55
Suomen moottoriurheilupomo jättää pestinsä kesken kauden
-
12:45
Suora lähetys kello 14.30: Ilmasto lämpenee hurjaa tahtia, kartat hohkaavat punaisina – miten huolestuttava tilanne on?
-
12:38
Kiinteistövälittäjää vastassa voi olla alaston porukka: Tällaista on alan työntekijöiden kohtaama häirintä – näin siihen varaudutaan
-
12:32
Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättään
-
12:15
Hollywood-tähti Eva Longoria perheineen muutti pois Yhdysvalloista – yhtenä syynä Trumpin uudelleenvalinta
-
12:08
THL: Nykyinen turkistarhaus muodostaa jatkuvan riskin koronaa vakavammalle pandemialle
-
12:03
Sofia Virta kommentoi Haaviston vetäytymistä pormestarikisasta: "Ei kyse ollut mistään sekoilusta"
-
11:53
Turvakodit täynnä ja poliisi lakkauttaa niille tärkeän yksikön – rikosprofessori kritisoi: "Kyse ei vain siitä, paljonko maksaa"
-
11:36
Liigaillan paini meni keppihevosteluksi: "Enpä ole tällaista Vesivehmaan jenkkaa toviin nähnyt"
-
11:20
Julkkisjuristi Heikki Lampela on taas asianajaja – hehkuttaa elämän hymyilevän: "Hyppelen virkistävän kylmään veteen"
-
11:01
Mikael ja Metti Forssellille kutsu Linnan juhliin
-
Lataa lisää