Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) sanoo, että eurovaalien heikko tulos on herättänyt puolueessa hämmennystä. Yhdeksi syyksi hän näkee sen, että kannattajat eivät ole innostuneita EU-vaikuttamisesta. Samaa mieltä on myös RKP:n Anders Adlercreutz.
Perussuomalaisten heikko vaalitulos europarlamenttivaaleissa on herättänyt hämmennystä puolueen keskuudessa, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.
– Yleensäkin meillä eurovaalitulos on ollut alle yleiskannatuksen, mutta että näin merkittävästi, niin se on hämmentävää, Mäkelä toteaa.
Hänen mukaansa tuloksesta ei voi suoraan päätellä, että kannattajat jättäisivät äänestämättä perussuomalaisten hallituksessa tekemien päätösten vuoksi. Mäkelä kuitenkin uskoo, että vaaleista laskenut kannatus kertoo jonkinlaisesta tyytymättömyydestä.
– Ehkä enemmän [se kertoo] siitä, että ei olla tästä EU-vaikuttamisesta niin kovin innostuneita. Aiemminkin on toki näin ollut, mutta nyt se ilmiö on vielä voimakkaampi kuin aikaisemmin, Mäkelä toteaa.
Hänen mukaansa puolueessa tehdään nyt analyysiä vaalituloksesta, mutta taustalla on ainakin kaksi keskeistä tekijää. Yksi on Li Anderssonin (vas.) saama ennätyksellinen äänimäärä, toinen taas PS-äänestäjien vähäinen aktiivisuus.
Tämä onkin eduskuntaryhmän puheenjohtajan sanoma omille kannattajille.
– Ehkä se viesti, minkä haluaisin antaa on, että kaksi viimeistä paikkaa meni nyt vasemmistoliitolle ja vihreille. Eli siinä on se, että ne äänet lasketaan mitä annetaan. Jos oltaisiin saatu kolme paikkaa, niin ne olisivat meillä ne paikat, Mäkelä sanoo.
RKP: Ehkä on merkitystä, millä tavalla puhuu EU:sta
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen (kok.) ei näe, että eurovaalien tuloksella olisi vaikutusta vaikutusta eduskuntaan tai hallituspuolueiden väliseen yhteistyöhön.
– Olemme sopineet kokonaisuudesta, ja hallituspuolueiden yhteisen luottamuksen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että kaikki nämä esitykset ja uudistukset tullaan toteuttamaan yhdessä, kuten on sovittu, Marttinen toteaa.
Myös Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin (r.) vielä on vaikea ennustaa, heijastuuko vaalitulos hallituksen työskentelyyn. Sen sijaan hänellä on näkemys siitä, miksi perussuomalaiset ei saanut äänestäjiään liikkeelle eurovaaleissa.
– No ehkä voi päätellä, että EU-kysymykset eivät ole tärkeitä. Ehkä on myös merkitystä sillä, että millä tavalla puhuu EU:sta ja sen kehittämisestä. Selvästi ei ole välittynyt sellaista viestiä, että nämä olisivat tärkeät vaalit ja näissä tulisi äänestää, Adlercreutz toteaa.