RKP:n Andersson pitää perussuomalaisten lausuntoja outoina – Adlercreutz: "Kaikki hallituspuolueet kampanjan takana"

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ihmettelee perussuomalaisten lausuntoja rasisminvastaiseen kampanjaan liittyen. Puheenjohtaja Anders Adlercreutz taas sanoo, että hänelle on vakuutettu perussuomalaisten olevan kampanjan takana.

Ruotsalaisen kansanpuolueen johdossa pidetään erikoisina näkemyksiä, joita perussuomalaiset poliitikot ovat esittäneet rasisminvastaiseen kampanjaan liittyen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti puolueen kesäkokouksessa Kouvolassa, ettei usko puolueen osallistuvan kampanjaan, vaan katsoo hallitussitoumuksen valtioneuvoston kautta riittävän. 

Perusuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä taas kutsui rasisminvastaista kampanjaa "poseerauskampanaksi".

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson (r.) pitää erikoisena ajatusta, että esimerkiksi RKP:ssa eduskuntaryhmä olisi sitoutunut kampanjaan, mutta puolue ei.

– Perussuomalaisten esittämät lausunnot, joista on saanut julkisuudessa lukea, niin ne ovat hyvin outoja. Rasismin vastainen tiedonanto on meillä hallitusohjelmaan rinnastettava dokumentti. Eli kaikki tietävät, että ilman tätä tiedonantoa hallitus ei olisi pystyssä, hän sanoo.

Anderssonin mukaan sitoutumisessa ei pitäisi olla mitään epäselvyyksiä. Jos näin on, pitäisi asia käydä hänen mukaansa läpi koko hallituksen kesken.

Tulivatko lausunnot yllätyksenä?

– Kuten totesin, itselleni on hyvin erikoinen ajatus, että eduskuntaryhmä on sitoutunut mutta puolue ei olisi. Olivat outoja lausuntoja.

Adlercreutz: Minulle on vakuutettu, että kaikki hallituspuolueet kampanjan takana

Rasisminvastaisen tiedonannon taustalla on viime kesän rasismikohu, joka oli vähällä kaataa hallituksen. 

Etenkin RKP:ssa edellytettiin, että hallituspuolueet sopivat yhteisestä tiedonannosta sekä toimista rasismin torjumiseksi Suomessa. Nyt perussuomalaisten lausunnot nostavat hallitusyhteistyön jatkon jälleen esiin. RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi asiaa MTV:lle puhelimessa.

Voiko RKP jatkaa hallituksessa, jos PS ei lähde puolueena mukaan rasisminvastaiseen kampanjaan?

– Neljä hallituspuoluetta seisovat tämän kampanjan takana, tukevat tätä kampanjaa ja ovat tähän sitoutuneita. Pidän sitä keskeisenä ja tärkeänä kysymyksenä. Minulle on tänään vakuutettu, että kaikki puolueet tukevat tätä kampanjaa.

Onko Purran tänään antama lausunto ristiriidassa hallituksen kesken sovittujen asioiden kanssa?

– Ymmärsin, että se [Purran lausunto] koski puolueen sisäisiä prosesseja ja enemmän muotoa kuin sisältöä.

Onko asiasta syytä keskustella, kuten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Andersson sanoo?
– On selvää että tiedonanto on keskeinen kysymys ja se on hallitusohjelmaan rinnastettava. Se oli asia joka vei vuosi sitten siihen, että hallitus pystyi jatkamaan työskentelyä. On selvää, että jokaisen hallituspuolueen kansanedustajan tulee tämä sisäistää, ja tämä kampanja, joka tänään julkaistiin, niin se on osa tätä tiedonannon toteuttamista, ja se yhtä lailla sitoo kansanedustajia ja ministereitä.

RKP:sta tarkennettiin vielä jutun julkaisun jälkeen, että Anderssonilla ja Adlercreutzilla on sama näkemys siitä, että perussuomalaisten on sitouduttava rasisminvastaiseen kampanjaan. 

Andersson viittasi "oudoilla" lausunnoilla nimenomaan Jani Mäkelän lausuntoon rasisminvastaisesta kampanjasta.

Lisäksi Adlercreutz painottaa, että perussuomalaisista on tänään vakuutettu, että puolue on kampanjan takana.

 

Oikaisu 27.8. klo 20.25: Lisätty juttuun Jani Mäkelän kommentti rasisminvastaisesta kampanjasta. Lisäksi korjattu ensimmäistä lausetta. Alun perin jutussa puhuttiin eriävästä näkemyksestä Anderssonin ja Adlercreutzin välillä.

 

Lue myös:

    Uusimmat