RKP:n Henriksson toivoo muutosta neuvottelutapaan: "Pitää kuunnella toisia puolueen koosta riippumatta"

8:16img
RKP:n Henriksson Säätytalolla: "Neuvotteluissa pitää kuunnella toisia puolueen koosta riippumatta"
Julkaistu 30.05.2023 09:55(Päivitetty 30.05.2023 11:35)
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Tiistaina alkoi jälleen uusi päivä hallitusneuvotteluissa. Medialle puhunut RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson painotti, että puolueen koko ei saisi vaikuttaa yhteistyöhön hallitusneuvotteluissa. 

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toivoo, että tavassa käydä hallitusneuvotteluita tapahtuu nyt muutos.

– Toivon, että kaikissa puolueissa ollaan nyt ymmärretty se, että jotta me päästään yhdessä eteenpäin, tarvitaan yhteishenkeä. Sitä, että kuunnellaan toisia puolueen koosta riippumatta ja yritetään tehdä yhteinen hallitusohjelma, Henriksson sanoo.

Henriksson tarkentaa, että papereiden valmistelu, keskustelut ja kirjaukset tulee sopia kaikkien neljän hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kesken.

– Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, ja se on nyt sitten seuraavien päivien ja viikkojen asia näyttää, onko meistä sitten siihen, Henriksson lisää.

Lue myös: Petteri Orpo kommentoi hallitusneuvotteluja: "Oikeastaan selvää, että kehitysyhteistyötä tullaan supistamaan"

– Tästä eteenpäin prosessien on oltava sellaisia, että ne osallistavat kaikkia ja että näkökohtia kuunnellaan laajasti.

Henrikssonin mukaan hallitusneuvotteluissa on ratkaistavana vielä paljon isoja asioita. Esimerkeiksi hän nosti soten, kehitysavun, työllisyystoimet ja kuntien tilanteen. 

– Tilanne ei ole mitenkään helppo. Prosessi on mennyt eteenpäin ja jotkut pöydät ovat päässeet aika pitkälle, mutta näissä todella isojen asioiden pöydissä joudutaan tekemään erittäin paljon työtä, Henriksson sanoo.

Kehitysavusta leikkaaminen vaikeaa: ”Voisi kysyä, voiko Suomeen luottaa”

Henriksson myöntää, että RKP:llä ja perussuomalaisilla on hyvin erilaiset näkemykset kehitysapuun liittyen.

– Uskon itse, että siihen jossain vaiheessa tulee ratkaisu, mutta tuskin tänään, Henriksson toteaa.

Lue myös: Kehitysapu jakaa puolueita – tällaisiin kohteisiin Suomi maksoi kehitysapua viime vuonna

Henrikssonin mukaan kehitysapukysymyksessä tulisi ajatella myös Suomen kansainvälistä asemaa ja mainetta eli demokratiaa, oikeusvaltioperiaatteita, ihmisoikeuksien toteutumista ja vastuuta.

– Minun käsitys on ollut se, että tässä talossa neuvottelevat muut puolueetkin ovat olleet ainakin aikaisemmin sitä mieltä, että on hyvä auttaa ihmisiä siellä, missä hätä on suurin. 

Henrikssonin mielestä pienenä maana Suomi tarvitsee ystäviä, mikä tarkoittaa kansainväliseen yhteistyöhön aktiivisesti osallistumista.

– Rajut leikkaukset kehitysapuun tarkoittaisivat myös sitä, että Suomi ei voisi pysyä niissä sopimuksissa, joissa olemme tällä hetkellä. Eli joutuisimme sellaiseen tilanteeseen, että siitä lähtien voisi kysyä, voiko Suomeen luottaa. Se ei ole sellainen signaali, jota minä haluaisin maailmalle tuoda, Henriksson sanoo.

– Suomeen pitää voida luottaa, ja jos on menty tekemään sopimuksia, jotka ovat vuosia eteenpäin, niin totta kai meidän on otettava ne huomioon, Henriksson lisää.

Essayah: "Sote-pöytä varmasti työläin"

Aamulla median eteen asteli myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, jonka mukaan joissakin pöydissä alkaa olla jo valmista.

Essayahin mukaan työtä on tehty nyt tasaisesti kaikissa ryhmissä.

– Monissa ryhmissä on tehty pitkää iltaa ja edistytty asioissa. Viikonlopun jälkeen on ollut tietenkin paljon työtä. Toki siellä alkaa olla niitä (ryhmiä), joissa paperit ovat niin sanotusti valmiina. Varmaankin sitä mukaa täältä väki rupeaa vähitellen vähenemään, kunnes taas tullaan kaikki yhteen katsomaan loppupapereita. Mutta siihen on vielä matkaa, Essayah kertoi.

Essayahin mielestä sote-pöytä tuntuu tällä hetkellä kaapanneen julkisuuden.

Lue myös: Uuden hallituksen muodostajat ovat kuulleet asiantuntijoita jo lähes tuhat kertaa

– Sen jälkeen, kun näistä maahanmuutto- ja ilmastokysymyksistä on keskusteltu, niin sote-pöytä on varmasti se työläin. Mutta pitää muistaa, että myös työllisyyskysymyksiä on paljon käytävänä läpi.

Essayahilta kysyttiin, kuinka haastavaa kuuden miljardin sopeutuksiin pääseminen on.

– Meillä on varmasti sellaisia kohteita, joissa esimerkiksi säästöjen, sopeutusten tai jonkin reformin kautta on helpompi löytää niitä miljoonia kuin jostakin toisesta, Essayah sanoo.

6:08img

Essayah Säätytalolla: ”Sote-pöytä on varmasti työläin”

Kriisiviikonloppu takana

Neuvotteluissa saavutettiin viikonloppuna sopu maahanmuutto- ja ilmastopapereiden osalta, mutta kuohunta ei loppunut siihen: eilen RKP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Julia Ståhle ilmoitti jättävänsä hallitusneuvottelut ja RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet kertoi, että olisi mieluummin jossain muualla.

Biaudet myönsi Demokraatti-lehden haastattelussa olevansa pettynyt maahanmuuttokompromissiin ja halunneensa jo aiemmin jopa pois koko hallitusneuvotteluista. Eilen Biaudet kuitenkin kommentoi Säätytalolla, että "tehdään nyt loppuun".

Orpo totesi eilen, että puheenjohtajapöydässä on sovittu, että jatkossa kaikki puolueet pidetään paremmin kartalla linjauksista.

*Päivitys kello 11.35: Lisätty Anna-Maja Henrikssonin kommentit juttuun. Myös otsikkoa päivitetty.

Lue myös: Orpo hallitusneuvotteluista: "Nyt edetään vauhdilla" – kommentoi näin RKP:n kuohuntaa

RKP:n Biaudet jatkaa hallitusneuvotteluissa pettymyksestään huolimatta: "Tehdään nyt loppuun"

Purra väännöstä RKP:n kanssa: "Kompromissit toki aina sattuvat"

Eeva Lehtimäen kommentti: Maahanmuuttokriisistä hauraaseen sopuun – Säätytalo jatkaa kohti oikeistohallitusta

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut