Perustulokokeilun alustavat tulokset julki: Ei lisännyt työllisyyttä, mutta hyvinvointi parani

11:28imgVideo: Perustuloa saanut Tuomas Muraja kirjoittaa kokemuksestaan kirjan.
Julkaistu 08.02.2019 08:51(Päivitetty 08.02.2019 09:11)

MTV UUTISET – STT

Perustulokokeilu ei lisännyt työllisyyttä ensimmäisenä kokeiluvuonna, tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö ja Kela. Perustuloa saaneet kokivat kuitenkin hyvinvointinsa kokeilun päättyessä paremmaksi kuin vertailuryhmään kuuluneet. Tämä käy ilmi kokeilun alustavista tuloksista.

–  Rekisteriaineiston vuositason tarkastelun perusteella perustulon saajat eivät ensimmäisen kokeiluvuoden aikana työllistyneet avoimille työmarkkinoille sen paremmin tai huonommin kuin verrokitkaan, sanoo tutkimuskoordinaattori Ohto Kanninen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Perustuloa saaneista terveytensä koki hyväksi tai erittäin hyväksi 55 % ja vertailuryhmästä 46 %. Stressiä koki melko paljon tai erittäin paljon perustuloa saaneista 17 % ja vertailuryhmästä 25 %.

–  Perustuloa saaneilla oli vähemmän stressioireita sekä keskittymis- ja terveysongelmia kuin vertailuryhmässä. He myös luottivat vahvemmin tulevaisuuteensa ja yhteiskunnallisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa, kertoo Kelan johtava tutkija Minna Ylikännö.

Tältä tuntuu tienata 560 euroa kuussa tekemättä mitään – kirjailija Tuomas Muraja: "Ajattelin, että se tuo heti vapauden"

560 euroa kuussa tuloista riippumatta

Hallitus on toteuttanut perustulokokeilun, joka alkoi vuonna 2017. Kokeilussa 2  000 satunnaisesti valittua työtöntä sai perustuloa 560 euroa kuukaudessa riippumatta heidän muista tulostaan tai esimerkiksi siitä, hakivatko he aktiivisesti töitä.

Osallistujat valittiin Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea marraskuussa 2016 saaneista 25–58-vuotiaista henkilöistä.

Perustulokokeilun arviointitutkimus tuottaa tietoa perustulon vaikutuksista kokeiluun osallistuneiden työllisyyteen, tuloihin ja hyvinvointiin. Koko kokeilua koskevat tulokset valmistuvat keväällä 2020.

Kokeilun arviointitutkimuksen on määrä tuottaa tieteellistä tietoa sekä sosiaaliturvan uudistamisen tueksi että laajemmin sosiaalipoliittiseen keskusteluun. Kokeilusta ja sen arvioinnista saadut kokemukset antavat pohjan uusien yhteiskuntakokeilujen valmisteluun, arvioi Kela.

Juttua täydennetty kello 9.11.

Tuoreimmat aiheesta

Perustulo