Perustuslakivaliokunta käsittelee aamulla alkaneessa kokouksessaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuutta. Kymmenen opposition kansanedustajaa pyysi eilen perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimia al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen liittyen.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo, että myös jääviysasiat nousevat esille kokouksessa. Monet tutkintaa vaativat kansanedustajat ovat perustuslakivaliokunnan jäseniä. Ojala-Niemelä ei ennen kokousta ottanut kantaa pitäisikö näiden edustajien jäävätä itsensä.
SDP:n kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina sanoo, että valiokunnan täytyy pohtia tarkkaan, voiko syyttäjä olla myös tuomari.
– Tässä on perustuslakivaliokunnan jäseniä ollut mukana laittamassa liikkeelle tätä käsittelyä. Meidän on pohdittava, miltä tämä näyttää ulospäin, hän sanoi.
Perustuslakivaliokunnan jäsenistä muistutuksen ovat allekirjoittaneet kokoomuksen Heikki Vestman ja Wille Rydman sekä valiokunnan varajäsen, kristillisten Sari Tanus.
Myös oikeuskansleri saapui kuultavaksi
Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti saapui aamulla perustuslakivaliokunnan kuultavaksi. Pöysti ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö tutkintaa vaatineiden edustajien jäävätä itsensä.
– Se on eduskunnan asia, joten en ota siihen ollenkaan kantaa.
Pöysti ei myöskään halunnut vastata kysymykseen siitä, mitä häneltä mahdollisesti halutaan valiokunnassa kysyä.
Haavistosta on tehty myös kanteluita oikeuskanslerille.
– Niiden käsittely on jo alkanut. Nyt sitten ministerivastuuprosessi on aina ensisijainen, mutta siellä on myös virkamiehiä koskevia (kanteluita), nämä täytyy nyt sovittaa yhteen, Pöysti sanoi.
Pöystin mukaan kanteluiden keskimääräinen käsittelyaika on 8–10 viikkoa.