Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perustaisi kansallisen kriisiryhmän ratkomaan hoiva-alan työntekijäpulaa. Asia nousi esille, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat aluevaalien viimeiseen suureen vaaliväittelyyn Ylen studioon torstaina.
– Tämä on niin vakava kysymys, että meidän tulisi perustaa suunnilleen kansallinen kriisiryhmä hakemaan kaikki mahdolliset keinot, miten saadaan hoitajia lisää, Orpo vastasi vanhustenhoitoa koskevaan kysymykseen.
Sote-henkilöstön riittävyydestä on käyty keskustelua jo pitkään. Sosiaali- ja terveysministeriö perusti viime marraskuussa työryhmän, joka selvittää keinoja alan henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi. Ryhmällä on työaikaa seuraavien eduskuntavaalien aattoon: maaliskuuhun 2023.
Vasemmistoliiton johtaja Li Andersson puolestaan uumoili, että seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä ikäihmisten palveluiden rahoituksesta on varauduttava keskustelemaan.
– Meillä ei ole enää tehostamisen varaa ikäihmisten palveluissa. Meillä on erittäin paljon huonokuntoisia muistisairauksista kärsiviä vanhuksia yksin kotona, Andersson sanoi.
Andersson puhui tentissä sen puolesta, että hoitoalan työoloista pidetään huolta.
Esimerkkejä ja niiden kehuntaa
Keskustelussa sote-alan sisäisestä rahoituksesta puheenjohtajat päätyivät usein toistensa jäljille sekä intoutuivat kehumaan toistensa tekemiä esityksiä ja eri puolilta maata esille nostettuja esimerkkejä.
Hallituksesta Annika Saarikko (kesk.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) uumoilivat sote-uudistuksen itsensä vähentävän hoitokustannuksia, kun eri palveluita tuodaan yhteisen hallinnon piiriin. He toivoivat tämän mahdollistavan nykyresurssien aiempaa viisaamman käytön sekä myös parantavan hoitokokemusta.
– Se että muodostuu alueet, joilla on yksi lompakko, itsessään mahdollistaa, että siellä sisällä voidaan etsiä järkeistystä ja parhaita toimintamuotoja, Saarikko sanoi.
Henriksson ja Riikka Purra (ps.) puolestaan nostivat esille sähköisten palvelujen mahdollisuuden. Vasemmistopuolueet puolestaan löysivät toisensa, kun Andersson ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kyseenalaistivat kysymyksenasettelun leikkauksista sekä korostivat tarvetta puuttua terveysongelmiin jo varhaisessa vaiheessa.
– Jos ongelmat kasaantuvat, niiden hoito tulee paljon kalliimmaksi, Marin sanoi.
Huolta kuitenkin herättivät sote-sektorin kasvavat kulut suomalaisen väestön vanhetessa. Säästökohteista kysyttäessä kokoomuksen Orpo puhuikin budjetin kasvattamisesta talouskasvun kautta, mihin hän sai tueksi vihreiden Iiris Suomelan.
– Petteri Orpo on tässä oikeassa, että työ ja yrittäjyys on Suomen hyvinvointivaltion pohja, Suomela sanoi.
Erimielisyyttä ja tivaamista
Ylen studiossa ei kuitenkaan vältytty myöskään erimielisyyksiltä, tivaamisilta ja hetkittäisiltä päällehuutamisilta. Nyt-liikkeen Hjallis Harkimo nosti esille yhdistämiset. Keskusta on keskeisenä vaaliteemanaan luvata säilyttää sote-aseman jokaisessa kunnassa.
– On ihan turha luvata, että joka paikkakunnalla on lääkäri, Harkimo kommentoi.
Harkimo toi keskusteluun Norjassa käytössä olevan omalääkärimallin, joka sai muilta puoluejohtajilta laajaa kannatusta. Mallissa määrätyt alueen asukkaat ovat tietyn lääkärin vastuulla.
Saarikko nosti tässä yhteydessä esille omalääkärin ja hoitajan muodostaman työparimallin, jonka laajentamista Suomessa hän kannatti.
Lue myös: Pääministeri Marin kiihtyi MTV:n aluevaalitentissä: Kokoomus ei ole tehnyt yhtään mitään ongelmien ratkaisemiseksi ja arvostelee nyt hallitusta
"Ikäihmiset valtava voimavara"
Puheenjohtajat olivat myös hoiva-alan hoitajapulaa ratkoessaan monin paikoin samoilla linjoilla jo ilman erillisen kriisiryhmän perustamista. Orpo itse kaipasi hoitajapulan helpottamiseksi koulutusmäärien lisäämistä, maahanmuuttoa ja työntekijöiden alalla pysyvyyden parantamista.
Pääministeri Marin täydensi oppositiojohtajan listausta täydennys- ja lisäkoulutuksella. Hän nosti esille myös mahdollisuuden houkutella eläköityneitä työntekijöitä takaisin työn ääreen.
Hän lisäksi huomautti, että ikäihmiset eivät ole vain hoidettavia, vaan myös aktiivisia kansalaisia. Marin toi esille, että he hoitavat sukulaisia ja toimivat erilaisissa järjestöissä.
– Ikäihmiset ovat valtava voimavara. Siksi heidän hyvinvoinnistaan kannattaa pitää huolta, Marin sanoi.
Keskustan Saarikko ja RKP:n Henriksson jatkoivat luetteloa puhumalla ongelmiin puuttumisesta ennaltaehkäisyllä.
– Pidetään huolta vanhempien ihmisten toimintakyvystä, se on kaiken a ja o, Henriksson sanoi.
Nyt-liikkeen Harkimo kaipasi kotihoitoon verohelpotuksia. Perussuomalaisten Purra puolestaan kiisti ulkomaalaisten työntekijöiden olevan ratkaisu, vaan kuvaili heihin turvautumista laastariksi ongelmaan.
– Hoitajamitoitus on aivan hyvä, kunhan siihen löydetään rahaa, Purra sanoi.