Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Ylen vaalitentissä vastaamassa tiukkoihin kysymyksiin.
Ohjelma alkoi Orpon seitsemänminuuttisella puheenvuorolla, jossa hän nosti esille esimerkiksi ilmastoasiat, vanhustenhoitopalvelut ja yhteiskunnallisen keskusteluympäristön kärjistymisen.
Tätä seurasi varsinainen tenttiosuus, jossa Orpolta tivattiin muun muassa sote-uudistuksen kaatumisesta, hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin ja metsähakkuista.
Soteen käytetyt varat hoitojonojen lyhentämiseen?
Tenttiosuudessa juontajat Kirsi Heikel ja Olli Seuri aloittivat Orpon hiillostamisen sote-uudistukseen liittyen. Seuri penäsi Orpolta vastuuta sote-uudistuksen kaatumisesta.
– Olemme yrittäneet koko hallitustaipaleemme aikana suuria uudistuksia, kannamme vastuumme kuten kaikki muutkin, Orpo totesi.
Orpon mukaan sote kaatui omaan jättimäisyyteensä.
Orpo kertoi, että hänen mielestään sote-uudistukseen uponneet valmistelurahat tulisi käyttää nykyisten hoitojonojen lyhentämiseen ja hoivatakuun toteuttamiseen. Orpo ei myöskään ollut sitä mieltä, että kokoomus olisi kääntänyt takkinsa hylätessään valinnanvapausmallin.
– Hallituksen takki jätettiin narikkaan, hän täsmensi.
Sitova hoitajamitoitus aiheutti edelleen takeltelua
Keskustelu lakiin kirjattavasta hoitajamitoituksesta sai Orpon venkoilemaan.
Edelleenkään kokoomuksen puheenjohtajalta ei kuultu myöntymistä sitovan hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin muiden puolueiden tapaan.
Orpo painotti useaan otteeseen, että hän haluaisi kuulla ensin sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden lausuntoja aiheesta. Toimittajan tivatessa asiantuntijoiden nimiä ei Orpo osannut nimetä yhtäkään.
– En osaa nimetä keitä siinä on, mutta siinä on maan parhaat asiantuntijat, hän totesi.
Orpo halusi tentin aikana tuoda useasti esille, että kokoomukselle on tärkeää lisätä hoitajien määrää.
– Jos asiantuntijat päätyvät siihen että sitova 0,7 hoitajan mitoitus on oikea, niin se käy osana ratkaisua.
Tavoitteena olla vahvin puolue
Kokoomuksen kannatus on ollut viimeaikaisissa puoluegallupeissa alimmalla tasolla koko Orpon puheenjohtajakauden aikana.
Tentissä puheenjohtaja kuitenkin vakuutteli, että kokoomuksen tavoitteena on yhä olla suurin puolue.
Gallupien notkahtamista hän kommentoi tilapäiseksi, joka johtui helmikuun takeltelusta sitovan hoitajamitoituksen kanssa.
– Yhtä notkahdusta huolimatta kokoomus on ollut pitkään hallituksen vahvin puolue, vaali-iltana olemme sitä myös varmasti.
"Ei poliittinen päätös, vaan tutkimukseen perustuva linjaus"
Ilmastokysymyksissä Orpolta tivattiin erityisesti metsähakkuisiin liittyviä asioita.
Kokoomus olisi valmis lisäämään metsähakkuiden määrää, mikä Orpon mukaan ei ole poliittinen päätös, vaan tutkimukseen perustuva linjaus.
– Kun metsiämme käytetään, ne kasvavatkin enemmän.
Toimittaja Seuri tivasi Orpolta metsähakkuiden lisäämisen ja luonnonsuojelun välisestä ristiriidasta.
– Kestävällä metsänhoidolla pystytään edistämään luonnon monimuotoisuutta, kun huolehditaan siitä, että on riittävästi luonnonsuojelualueita. Silloin ristiriita ei ole ollenkaan niin paha, Orpo totesi.
"Sivistys löytyy sieluista"
Verokeskustelussa nousi esille erityisesti kokoomuksen aiemmat yritykset päästä eroon perintöverosta.
Orpo kertoi, ettei perintöveron poistaminen kuulu juuri nyt hallitusohjelmaan, mutta ansiotuloveron alennuksesta pidetään tiukasti kiinni.
Lopulta Orpoa haastettiin vielä koulutusleikkauksista.
Toimittajan mukaan kokoomus ei näyttöjen puolesta ole paras sivistyksen puolestapuhuja. Orpo kiisti väitteen, ja totesi, että sivistys on yksi tärkeä osa puolueen tavoitteista.
– Sivistys löytyy täällä olevien ihmisten sieluista, hän tokaisi myös.