Oppositiojohtajat Petteri Orpo ja Riikka Purra saivat aikaan sanasodan esimerkiksi hoitajapulasta. Helppoa tulevaisuutta kumpikaan puoluejohtaja ei lupaa.
Mahtuisivatko kokoomus ja perussuomalaiset tulevaisuudessa samaan hallitukseen?
Isoa kysymystä nostettiin esille Politiikan toimittajat ry:n järjestämässä kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran väittelyssä.
Perussuomalaisia hiertävät Purran mukaan eniten kokoomuksen EU- sekä maahanmuuttopoliittiset linjaukset. Orpo puolestaan pitää hankalana perussuomalaisten suhdetta EU:hun ja laajemminkin kansainvälisyyteen.
Talouspolitiikan tulevaisuuden osalta Orpo ja Purra ovat osin samoilla linjoilla: kipeitäkin päätöksiä on edessä.
– Minä uskallan sen sanoa, että seuraava hallitus joutuu tekemään myöskin leikkauksia, tähän ylettömään velkarahan jakamiseen, jota on tällä hetkellä harjoitettu. Se on vastuutonta, koska vasemmistohallituksessakin tiedetään, että nämä kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa, Orpo sanoi.
– Olen aivan samaa mieltä siitä, että seuraava hallitus, mistä ikinä se koostuukaan, joutuu tekemään vaikeaa päätöksiä. Uskoisin jopa, että [Juha] Sipilän kauden kikyt jäävät kalpenemaan näiden rinnalla. Mutta se on sitten täysin toinen asia, miten näin tehdään, Purra linjasi.
Kumpikin puoluejohtaja korosti kuitenkin ensisijaisesti muita keinoja talouden tervehdyttämisessä.
Molemmat haluaisivat laskea työn verotusta, ja kokoomus kääntäisi katseita myös esimerkiksi asumistukimenoihin.
Perussuomalaisten Purra ei kysyttäessä kieltänyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, jota kokoomus on ajanut.
– Ei perussuomalaiset ole sanonut, ettemme missään nimessä hyväksy sitä, Purra totesi.
Kiivas väittely hoitajapulasta
Työperäiseen maahanmuuttoon puolueet suhtautuvat hyvin eri tavalla. Tästä Orpon ja Purran välille syntyi myös hieman kierroksia nostattanut väittely.
– Tämä työvoimapula on erittäin huolestuttavalla tavalla leviämässä muun muassa hoiva-alalle, Orpo kuvaili.
– Hoiva-alalle! Mistä syystä siellä on työvoimapula? Voi että, Purra vastasi.
– Mistä ihmeestä te saisitte sen työvoiman, jota meillä tarvitaan teollisuudessa, palvelualoilla, sosiaali- ja terveyspalveluissa? Mistä te sen työllisyyden teette, kun teillä ei ole työllisyyskeinoja ettekä te hyväksy työperäistä maahanmuuttoa? Orpo kyseli.
– On karmeaa ylenkatsetta meidän hoitajiamme, erityisesti vanhustenhuollon lähihoitajia kohtaan väittää, että työvoimapula johtuu siitä, että suomalaiset eivät yhtäkkiä haluaisi tehdä näitä töitä, Purra vastasi.
Hoiva-alan työvoimapula johtuu Purran mukaan siitä, että palkat eivät vastaa työn kuormitusta. Palkkojen korottamiseen ei kuitenkaan tässä taloustilanteessa ole Purrankaan mukaan varaa.
Sote-uudistusta ei aiota repiä
Nykyinen Sanna Marinin (sd.) hallitus on ajanut läpi erittäin mittavaa sote-uudistusta. Uusien hyvinvointivaalien aluevaalit järjestetään tammikuussa.
Sekä kokoomus että perussuomalaiset on vastustanut uudistusta. Kummallakaan ei silti ole hinkua repiä lainsäädäntöä kappaleiksi tulevaisuudessa.
– Täytyy realistisesti ymmärtää, että lainsäädännön peruuttaminen näin massiivisissa asioissa on hyvin vaikeaa, Purra sanoi.
– Eduskunta on päätöksensä tehnyt, hallituspuolueiden runnomana. Siihen nähden, koska tämä on kuitenkin tosiasiallista lainsäädäntöä, olisi väärin tässä julistaa, että me revimme tämän kappaleiksi, Orpo kommentoi.
Mikä on Jussi Halla-ahon asema?
Riikka Purra valittiin elokuussa perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon tilalle.
Purralta kysyttiin Halla-ahon asemasta. Purran mukaan Halla-aho on tällä hetkellä vain rivikansanedustaja, joskin on Halla-ahosta itsestään kiinni, minkälaisen roolin hän haluaa puolueessa ottaa.
Petteri Orpolta kysyttiin, aikooko hän viedä kokoomuksen eduskuntavaaleihin 2023. Vastaus oli yksiselitteisesti "kyllä".
Oppositiojohtajista Riikka Purra on päättänyt olevansa ehdolla tammikuun aluevaaleissa, Orpo ei vielä ole tehnyt asiasta päätöstä.