Hallitusneuvotteluissa vaikeimpia asioita ovat edelleen suuret julkisen talouden sopeutustarpeet, maahanmuutto ja ilmastopolitiikka, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra saapuessaan Säätytalolle.
Purran mukaan puolue haluaa esimerkiksi lukuisia lainsäädäntömuutoksia maahanmuuttoon, ulkomaalaislakiin ja työperäiseen maahanmuuttoon.
– Menemme vain sellaiseen hallitukseen, joka tekee maahanmuuttoleikkauksia.
– Nämä eivät ole mitään piiloagendaa, vaan löytyvät jo meidän ennen vaaleja kertomista linjauksista.
Purra mainitsi myös soten kriisin ja sen, että sote-menojen ennustettua kasvua täytyy hillitä.
– Tilanne on aivan hirvittävä ja kuten olen moneen kertaan todennut, kustannusten hillintätarpeessa ei ole kysymys suorista leikkauksista, vaan miljardien kasvuvaraa pyritään hillitsemään. Samaan aikaan sotessakin voidaan tehdä asioita paremmin.
Lue myös: Eva: Perussuomalaisten äänestäjistä 80 prosenttia pitää verotusta liian ankarana
Purra mainitsi myös soten hallinnon, joka on hänen mukaansa osin tehotonta ja kooltaan ylimitoitettua. Energian osalta Riikka Purra toteaa, että tällä hetkellä Suomen energiapolitiikan haasteet ovat siinä, että tulevana talvena kykenemme samaan riittävästi kohtuuhintaista energiaa.
– Siirrytään fossiilitonta maailma kohti, mutta samaan aikaan pidämme huolta huoltovarmuudesta ja siitä, että tässä maassa pärjätään.
Purran mukaan kivihiiltä ja turvetta ei pidä "ideologisista syistä" kieltää, jos kyseiset energianlähteet ovat välttämättömiä.
Orpo: Maahanmuuttokysymyksissä yhteensovitettavaa
3:51Katso video: Näin Petteri Orpo vastasi Riikka Purran julkiseen muistutukseen: "Ehkä koki tarpeelliseksi muistuttaa, mitä ovat perussuomalaisten tavoitteet".
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli omassa osuudessaan aamulla neuvottelujen yksityiskohdista vaitonainen. Orpo toisti jo aiemmin myöntämänsä asian, että esimerkiksi maahanmuuttoasioissa on paljon yhteensovitettavaa.
Riikka Purra julkaisi maanantaina Twitterissä viestin, jossa hän muistutti perussuomalaisten kynnyskysymyksistä.
– Ehkä Purra koki tarpeelliseksi muistuttaa siitä, mitä ovat perussuomalaisten tavoitteet nyt, kun on pari viikkoa neuvoteltu.
– Niissä asioissa aletaan olla pitkällä, missä on yksimielisyyttä ja enemmän alkaa tiivistyä niihin, missä pitää hakea ratkaisuja ja joissa puolueilla on erilaisia kantoja. En nähnyt viestissä dramatiikkaa, Orpo sanoi.
RKP ja PS eri linjoilla
Neuvotteluissa seuraavaksi isot asiat ovat tulossa pöydille.
– Tässä talossa neuvotellaan, neuvotellaan ja neuvotellaan ja katsotaan, sitten mihin päädytään, summasi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
Henrikssonin mukaan Suomi tarvitsee työntekijöitä, väestö ikääntyy ja yrityksillä on pulaa työvoimasta.
– Totta kai pitää tehdä reformeja, jotka kannustavat ottamaan työtä vastaan, mutta tarvitaan myös maahanmuuttoa, se on välttämätöntä.
Perussuomalaiset ovat RKP:n kanssa eri linjoilla myös kehitysyhteistyöstä. Henriksson muistutti, että Suomi tunnetaan luotettavana toimijana kehitysyhteistyön saralla.
– Minä katson, että Suomen pitää olla sitä tulevaisuudessakin. Sopimuksista on tärkeä pitää kiinni, mutta myös tästä neuvotellaan.