Hoivayhtiö Attendo ilmoitti karuista numeroista – asiantuntijan mukaan taustalla yritysten oma toiminta

11:31img Yhä harvempi saa kotihoitoa, vaikka tarve on jyrkässä kasvussa – professorilta tiukka viesti lainsäätäjille.
Julkaistu 27.09.2024 18:02
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

MTV Uutiset kertoi tänään aiemmin Attendon mittavista muutosneuvotteluista. Hoivaprofessori ei pidä yllättävänä sitä, että hoivan ostopalveluita vähennetään nyt. Syy löytyy Teppo Krögerin mukaan lähihistoriasta. 

– Ostopalvelujen käyttämisen vähentäminen on osaltaan seurausta siitä, että hoivayritykset pakottivat vajaa pari vuotta sitten vasta käynnistymässä olleet hyvinvointialueet nostamaan runsaasti yrityksille maksettavia korvauksia, sanoo Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger

– Tästä prosessista jäi alueille käsittääkseni suurta tyytymättömyyttä yrityksiä ja niiden toimintatapaa kohtaan. Kun tähän lisätään hyvinvointialueiden tämänhetkiset suuret talouspaineet, ei ole yllätys, että oman toimintansa alas ajamisen sijasta alueet mieluummin vähentävät ostopalvelujaan. 

Lue lisää: Hoivakotiyhtiö aloittaa "ennätyksellisen suuret" muutosneuvottelut

Krögerin mukaan siitä ei kuitenkaan ole mitään mitään takuita, että hyvinvointialueet ostopalvelujen vähentämisen vastapainoksi lisäisivät omia hoivapalvelujaan.

Jos alueet eivät lisää omaa hoivatuotantoa, niin miltä tilanne näyttää lain näkökulmasta?

– Vanhuspalvelulaki on muotoiltu niin ympäripyöreästi, että on vaikea osoittaa, milloin joku oikeasti sitä rikkoo. Perustuslain henkeä tässä on ainakin rikottu jo pitkään, kun liikutaan yhä kauemmaksi siitä, että ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Nouseeko kuolleisuus?

Professori kertoo, että aiemman tutkimuksen perusteella tämä kokonaistilanne, jossa palvelujen saatavuus jatkuvasti heikkenee - mistä ostopalvelujen käyttämisen vähentyminen on yksi mutta ei kaikkein tärkein osa, johtaa hyvin todennäköisesti kolmeen seuraukseen:

  • Jossain määrin itse maksettujen yksityisten hoivapalvelujen lisääntymiseen ja tämä mahdollisuus on vain hyvätuloisilla perheillä
  • Omaisten hoivaroolin kasvamiseen edelleen ja tämä nousee uhkaamaan heistä monen ansiotyöhön osallistumista
  • Hoivaköyhyyteen eli siihen että ikääntyneet ihmiset eivät saa tarvitsemaansa apua ja tämä johtaa paitsi heidän elämänlaatunsa heikkenemiseen ja heidän kuolleisuutensa nousuun, myös terveyspalvelujen ylikäyttöön.

    Lue myös: Professori: Ikääntyvien hoivamenot eivät ole todellinen uhka kansantaloudelle

Tuoreimmat aiheesta

Sote