Pidätitkö sinäkin hengitystäsi 10 sekuntia? Asiantuntijat tyrmäävät netissä kiertävän koronavinkin

1:15img
Käsien pesu on tehokkain tapa suojautua tartunnoilta. Nappaa videolta ohjeet.
Julkaistu 16.03.2020 09:05

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt vinkki, jonka mukaan itselleen voi diagnosoida koronan 10 sekunnin vinkin perusteella. Vinkki on pötyä, varoittaa muun muassa brittisivusto Express.

Koronaviruksen leviäminen aiheuttaa luonnollisesti epätietoisuutta ja ahdistusta. Onko minulla korona vai ihan tavallinen flunssa? Mitä nyt, kun koronavirusta ei enää testata kuin riskiryhmilta ja vakavasti sairastuneilta?

Moni onkin saattanut törmätä sosiaalisessa mediassa kiertävään "asiantuntijoiden" vinkkiin, jonka avulla voi selvittää, sairastaako itse koronaa vai ei. Kiertoviestissä kehotetaan pidättämään hengitystä yli 10 sekuntia. Jos hengitystestin suorittaa onnistuneesti ilman yskää, epämukavuutta ja nenän tukkoisuutta, se muka osoittaa, että "keuhkoissa ei ole fibroosia, mikä tarkoittaa pohjimmiltaan infektion puuttumista". 

Asiantuntijat tyrmäävät

Lääketieteen asiantuntijat, WHO ja Standforfin yliopisto ovat jo ehtineet kumota kiertoviestin sisällön, mutta edelleen se jatkaa leviämistään, kertoo The Sun. Suomessa kiertävässä kiertoviestissä ohjeet laitetaan "taiwanilaisten asiantuntijoiden" ja "japanilaisten lääkärien" piikkiin, mutta ulkomailla kiertävässä versiossa myös Standfordin yliopiston tutkijat on mainittu. Yliopiston Twitter-tilillä kiertoviestin ohjeet tyrmättiin:

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Se ei ole Standfordista, twiitissä todetaan somessa kiertävästä ohjeesta ja huomautetaan, että viralliset ohjeet Standfordista löytyvät yliopiston omilta sivuilta.

Ei todisteita

Viestissä todetaan myös, että siinä vaiheessa, kun henkilöllä on kuume ja/tai yskä, hänellä on sairaalaan saapuessaan fibroosia eli keuhkojen arpeutumista jo 50 prosentissa keuhkoja. Tartuntatauteihin erikoistunut lääkäri Robert Legare Atmar tyrmäsi väitteen uutistoimisto AP:lle. Asiantuntijan mukaan väitteen tueksi ei ole mitään todisteita. Myöskään 10 sekunnin testiä Atmar ei allekirjoita.

– Tämä tapa voi olla hyödyksi tunnistamaan ihmisiä, joilla on vakavampi keuhkosairaus, mutta sen avulla ei tunnisteta tartunnan saaneita ihmisiä, joilla on lieviä tai ei lainkaan oireita, Atmar totesi.

Kiertoviestissä ohjeistetaan vielä juomaan vettä, jotta virus kulkeutuisi veden mukana vatsaan, jossa vatsahapot tuhoaisivat sen. Veden juonti noin yleisesti ottaen on toki suositeltavaa, mutta virusta se ei poista.

– Vaikka nestetytys vettä juomalla on tärkeää kokonaisvaltaisen terveyden kannalta, se ei estä koronavirustartuntaa, twiittasi Maailman terveysjärjestö WHO.

Myös IS:n haastattelema HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen on samoilla linjoilla muiden asiantuntijoiden kanssa. Järvisen mukaan hengitystesti ei kerro mitään koronatartunnasta ja hän toivoisikin, etteivät ihmiset luottaisi suoraan mihin tahansa netistä lukemiinsa ohjeisiin. THL:n sivuilta löytyvät viralliset ohjeistukset.

LUE MYÖS:  Koronaviruksen sairastanut Elizabeth kertoo ensioireistaan – uskoo saaneensa tartunnan juhlissa: "Kukaan ei yskinyt, aivastellut tai muutenkaan osoittanut mitään sairauden merkkejä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet:  Express, The Sun, IS

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus