Sanni Lipasti, 31, ja hänen miehensä ovat saaneet kolme keskenmenoa. Tyly hoito ja surun vähättely ovat jättäneet syvän jäljen.
Pari kuukautta ennen hääpäiväänsä Sanni Lipasti huomasi olevansa raskaana. Lasta oli yritetty, mutta pariskunta ei ollut uskonut, että ensimmäisellä yrittämällä tärppäisi. Olo oli onnekas ja onnellinen. Haavelinnat alkoivat kohota ja kaappeihin ilmestyä vauvanvaatteita.
Pienet vaatteet ovat edelleen viikattuina lipaston laatikkoon, neljän vuoden jälkeen.
Seitsemännellä viikolla raskaus meni kesken. Unelmat romuttuivat ja mieleen hiipi pelko – päättyisivätkö seuraavatkin raskaudet samalla tavalla, uskaltaisiko lapsesta edes haaveilla? Painajainen kävi toteen. Myös Sannin kaksi seuraavaa raskautta päättyivät lohduttomaan suruun.
Henkilökohtaisen tragedian kohdanneen Sannin menetystä ei terveydenhuollossa oikein nähty. Fyysistä kipua kyllä lääkittiin, muttei henkistä. Monesti kohtelu oli kylmää, tylyä ja vähättelevää. Että nyt oli vain huono tuuri.
– Joka paikassa vastaus on, että ne [keskenmenot] ovat yleisiä. Mutta vaikka ne olisivat kuinka yleisiä, äidille se on heti lapsi, Sanni sanoo.
Sannia yritettiin lohduttaa sillä, että hän on nuori ja tuli helposti raskaaksi. Tieto ei helpottanut tilanteessa, jossa ei tiedä, saako lasta ikinä syliin asti.
Yllä olevalla videolla gynekologi kertoo, mistä keskenmeno johtuu ja miltä se näyttää.
Keskenmenoille halutaan parempaa hoitoa
Sanni aikoi kertoa raskaudesta häissään, mutta saikin keskenmenon vähän ennen juhlapäivää.Sanni Lipasti
Keskenmenolla tarkoitetaan raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa. Arvioidaan, että ainakin 15 prosenttia raskauksista päätyy keskenmenoon.
Keskenmenojen hoitoon ei ole olemassa Käypä hoito -suositusta. Terveyskirjaston artikkelissa todetaan, että keskenmeno voi hoitua eli kohtu tyhjentyä ilman toimenpiteitä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa raskaus menee kesken, sitä todennäköisemmin hoitona on pelkkä seuranta.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n tekemän kyselyn mukaan keskenmenon kokenut jää tilanteessa usein yksin ja kokee saamansa hoidon puutteelliseksi ja epäempaattiseksi. Toiveissa olisi yksilöllisen tilanteen huomioon ottava ja myötätuntoinen hoito, psykososiaalinen tuki sekä vähättelystä luopuminen.
Keskenmenon jälkeen yli kolme neljäsosaa 761 vastaajasta kertoi kokeneensa epätoivoa, mielialavaihteluita, ahdistusta ja pelkoa uuden raskauden sujumisesta. Yhtä moni koki keskenmenojen vaikuttaneen kielteisesti parisuhteeseen, työhön tai opiskeluun, arkeen sekä ystävyyssuhteisiin.
Järjestö vaatii keskenmenoille omaa Käypä hoito -suositusta. Samalla asialla on kansainvälinen tutkijajoukko, joka viime vuonna vaati muutoksia keskenmenoista puhumiseen ja hoitamiseen.
Tutkijoiden mukaan sen sijaan, että keskenmenon saaneita neuvottaisiin vain yrittämään uudelleen, heille pitäisi tarjota asianmukaisia tutkimuksia ja tarkempia diagnooseja, parempia hoitomuotoja sekä yksilöllisesti sopivia toimintatapoja keskenmenojen ehkäisemiseksi. Lisäksi keskenmenon saaneille tulisi antaa psyykkistä tukea.
Lue myös: "Eihän se ollut mikään vauva" sanottiin, kun Jenny menetti lapsensa raskausviikolla 17 – puolen vuoden päästä hän synnytti myös kuolleet kaksostytöt
Eikö keskenmenoa saa surra?
Myös Sanniin keskenmenot ovat jättäneet syvän jäljen.
Toisen menetyksen jälkeen hän hakeutui yksityiselle puolelle terapiaan. Vastaanotolla Sanni itki lohduttomasti menetystään ja sitä, että tarvittaisiin vielä kolmas keskenmeno ennen lapsettomuushoitoihin pääsemistä. Kuulemastaan huolimatta terapeutti kysyi, miksi Sanni on allapäin.
– Jäi tosi tyhmä olo, ettei mulla olekaan oikeus olla surullinen.
Surun vähättely ei ole keventänyt taakkaa harteilla – päinvastoin, haavoittuvassa hetkessä sanotut ikävät kommentit ovat painuneet mieleen kuormaksi ja tehneet olon entistä yksinäisemmäksi. Ihmisellä pitäisi olla oikeus tunteisiinsa ilman painostamista mennä elämässä eteenpäin.
Kokemukset ovat saaneet Sannin sulkeutumaan itseensä ja kyynistymään. Hän kertoo ääni särkyen, ettei jaksa nähdä ihmisiä tai innostua näiden asioista samalla tavalla kuin ennen. Ystäville on ollut vaikea puhua näkymättömästä surusta. Sanni hukutti tunteensa töihin ja päiväkirjoihin.
– On kuormittavaa, kun et uskalla puhua kellekään sun tunteista, kun pelkäät, että miten sut kohdataan.
Puoliso on seissyt Sannin rinnalla ja auttanut selviämään arjessa, vaikka menetys kalvaa häntäkin. Viimeisten vuosien aikana olohuoneeseen on ilmestynyt virtahepo, lapsettomuus.
Lue myös: Silja toivoi lasta 16 vuotta, mutta haave ei käynyt toteen – nyt edessä on "toinen kierros" lapsettomuutta: "Joskus suru hyökkää pahana"
Kolmannen keskenmenon jälkeen suhtautuminen muuttui
Keskenmenojen pelon vuoksi uusista raskauksista on ollut vaikea iloita.Sanni Lipasti
Kolmannen keskenmenon kohdalla asenne terveydenhuollossa muuttui. Sannin ja puolison suru otettiin tosissaan. Hoitajat ja lääkärit tuntuivat aidosti myötäelävän menetystä eivätkä yrittäneet nostaa heitä murheiden syövereistä kliseisillä, rohkaiseviksi tarkoitetuilla sanoilla.
Toistuvista keskenmenoista puhutaan, kun alkuraskauden keskenmenoja on tapahtunut samassa parisuhteessa kaksi tai kolme. Tällöin harkitaan jatkotutkimuksia.
Vihdoin myös Sanni pääsi miehensä kanssa pitkään toivomiinsa lapsettomuushoitoihin julkiselle puolelle. Pariterapiaan he joutuivat menemään omakustanteisesti, mutta tällä kertaa rahoille sai vastinetta. Viimein tuli tunne, että heitä aidosti kuunnellaan ja ymmärretään.
– Se oli ensimmäinen kerta, kun puoliso uskalsi sanoa omista tunteistaan ja ajatuksistaan, Sanni kertoo.
Lue myös: Yhteys kumppaniin kateissa? Älä tee näitä virheitä: "Ei ole otollinen kohta ratkoa asioita"
Ensimmäiset potkut tuntuvat
Lämpimistä kohtaamisista on ollut paljon apua. Myös lapsettomuushoidot ovat kantaneet hedelmää. Sannin vatsa on alkanut kasvaa, ensimmäiset potkut tuntuvat jo.
Rintalastan alla kytee kuitenkin edelleen pelko uudesta keskenmenosta. Terveydenhuollossa raskautta pidetään tarkasti silmällä – huolet otetaan nyt tosissaan.
Siihen vain meni liian pitkä aika. Kolmannen keskenmenon jälkeen Sannilla diagnosoitiin masennus. Tyhjä syli on painava. Hiljaisuus raastaa korvia, kun kukaan ei kutsu äidiksi.
Sanni toivoo, että voisi rohkaista muita keskenmenon kokeneita puhumaan tunteistaan avoimesti niiden patoamisen sijaan. Häneltä meni monta vuotta ennen kuin uskalsi kertoa, miltä keskenmenon saaminen aidosti tuntuu.
Lue myös: Entä, jos et toivu masennuksesta ennallesi? Tästä on kyse toipumisorientaatiossa, jossa sairastamisen tavoite ei ole parantua
Lue myös: Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Näissä tilanteissa on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Pariskunta käytti hurjan summan rahaa hedelmöityshoitoihin – katso Suvin koskettava reaktio, kun raskaustesti näytti vihdoin positiivista!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.