Vuotohäiriöt ovat tavallisimpia gynekologin vastaanotolle hakeutumisen syitä.
Vuotohäiriöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa kuukautiskierron pituus, vuotopäivien tai vuodon määrä muuttuu aiemmasta. Myös kuukautiskierron aikana tapahtuvat välivuodot voivat olla mahdollisia. Normaalin kuukautiskierron pituus on 24–35 päivää ja vuoto kestää normaalisti 2–7 vuorokautta. Vuodon määrä on yleensä 25–40 millilitraa. Kuukautiset voivat esimerkiksi olla aiempaa runsaampia tai jäädä kokonaan pois.
– Sanotaan, että jos kuuteen kuukauteen ei tule kuukautisia, niin olisi hyvä aika hakeutua lääkäriin, toteaa lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen.
Tutkimuksiin kannattaa hakeutua myös, mikäli vuodot ovat pitkittyneitä, runsaita tai kierto on kovin epäsäännöllinen. Vaihdevuosien jälkeinen verinen vuoto on aina erittäin tärkeä syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Sen taustalla voi olla jopa pahanlaatuisiakin löydöksiä.
– Silloin on tärkeää, että tehdään tutkimukset, Hänninen sanoo.
Vuotohäiriön syytä selvitetään esimerkiksi papa-kokeen, ultraäänitutkimuksen ja kohdun limakalvonäytteen avulla.
1:21
Katso videolta, kuinka papa-koe otetaan.
Vuotohäiriöiden taustat on tärkeää selvittää
Jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois, syynä voi olla esimerkiksi raskaus, kova stressi, painon nopea putoaminen, painonnousu, syömishäiriö tai hormonaalinen ehkäisy.
–Joillakin naisilla voi ovulaation aikaan tulla ovulaatioverenvuoto. Se on ihan normaalia, Hänninen sanoo.
Välivuotoja ja tiputtelua voi joissakin tapauksissa aiheuttaa esimerkiksi tulehdus, kohdun kasvaimet, kohdunsuun solumuutos, endometrioosi, yleissairaudet sekä tietyt lääkkeet. Myös hormonaalisen ehkäisyn aloitukseen voi liittyä ylimääräisiä vuotoja.
Yllä olevalla videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo tarkemmin, mistä vuotohäiriöt saattavat johtua.