Pienyrittäjä järkyttyi: 0,02 euron laskuun rapsahti perintäkuluja päälle 500 euroa – "Se on meikäläiselle melkein viikon palkka"

Maksuhäiriö
Kuvassa yrittäjän MTV Uutisille toimittama kopio perintäyhtiön lähettämästä laskusta.
Julkaistu 29.04.2019 12:14
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Joensuulainen pienyrittäjä järkyttyi saatuaan perintäyhtiöltä yli 500 euron perintäkulut myöhästyneistä laskuista, jotka hän oli jo ehtinyt maksaa.

Konealan yrittäjä oli availemassa kerääntynyttä laskupinoa pari viikkoa sitten, kun häntä odotti yllätys perintäyhtiön kirjeessä. 

Yrittäjä oli vuokrannut kuorma-auton leasingsopimuksella, ja maksoi sitä osamaksulla. Kolme maksuerää, joiden suuruudet olivat noin 150–200 euron välillä, olivat päässeet myöhästymään. Yrittäjä maksoi ne heti suoraan autonmyyjälle, joka laskun oli lähettänyt. 

Hän ei kuitenkaan tiennyt, että asia oli jo sillä aikaa edennyt perintäyhtiöön. Kun perintäyhtiö Lowell lähetti oman laskunsa, auton myyjä oli jo saanut rahansa. Se asia oli siis jo kunnossa, mutta nyt yrittäjää odottivat perintäkulut, jotka muodostivat valtaosan laskusta.

Yrittäjän MTV Uutisille toimittamassa laskuerittelyssä on esimerkiksi kerrottu näin: "Kokonaissummasta 151,61 euroa on pääomaa 0,02 euroa, viivästyskorkoa 4,14 euroa ja perintäkuluja korkoineen 147,45 euroa".

Kahdessa muussa laskussa erittely on samankaltainen, ja yhteensä maksettavaa pelkistä perintäkuluista tulee yli 500 euroa. 

– Se on meikäläiselle melkein viikon palkka, yrittäjä sanoo. 

Laskun alkuperäinen summa on vain osa kokonaisuutta

Kuluttajalle lähetystä maksumuistutuksesta voi perintälain mukaan vaatia enimmillään 5 euron lisäkuluja, mutta yritykseltä vaadittavasta perintäkorvauksesta ei ole laissa euromääräisesti määrätty. Perintälaki kuitenkin vaatii, että perintäkulujen on oltava kohtuullisia.

Lowellin varatoimitusjohtaja Seppo Lahtinen kertoo, että Lowellin toiminta ja perintäkulujen muodostus perustuu perintälakiin.

– Perintäkulut muodostuvat kaikista niistä tarpeellisista toimenpiteistä sen maksamattoman laskun perimiseksi, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan niitä ovat esimerkiksi asiakaspalvelu, neuvonta, toimeksiannon vastaanotto ja rekisteröinti, laskun yksityiskohtien varmistaminen, perinnän suunnittelu, raportointi, rahaliikenne, henkilötietojen suojaus ja tarvittavat asianmukaiset tietojärjestelmät, sekä niiden ylläpito ja päivitys.

Lue myös: Inka, 26, menetti luottotietonsa heti tultuaan täysi-ikäiseksi: ”Sellaista jäätävää ahdistusta, selviämistä ja murehtimista”

Mutta trattaperinnässä kuluja tulee vieläkin enemmän, koska tratan julkisuusuhka aiheuttaa lisäkuluja myös perintäyhtiölle. Jos laskua ei maksa, maksuhäiriöisen yrityksen nimi voidaan julkaista. MTV Uutisten haastatteleman yrittäjän tapauksessa kyse on juurikin trattaperinnästä. 

Lowell ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, mutta Lahtisen mukaan laskun alkuperäisellä rahallisella arvolla ei ole merkitystä, koska perinnästä muodostuu kustannuksia riippumatta laskun summasta.

– Saatavan koko on vain yksi osatekijä siinä kokonaisarvioinnissa. Keskeistä ovat nämä kaikki toimenpiteet, joita asiantuntijamme tekevät asian ratkaisemiseksi.

Lahtinen kehottaa asiakkaita ottamaan yhteyttä, jos heillä on mitään kysyttävää perinnästä. Halutessaan asiakas saa myös pyytää kirjallisen erittelyn kaikista kyseisen laskun eteen tehdyistä toimenpiteistä.

"Kai minä sen sitten maksan, mutta en mielelläni"

Yrittäjä on turhautunut. Hän tietää alkuperäisen viivästyksen olleen hänen mokansa, ja maksaakin viivästyskorot mielellään. Mutta perintäkulujen osuus tuntuu kohtuuttomalta. Hän miettii, jaksaako riitauttaa laskua. 

– Kai minä sen sitten maksan, mutta en mielelläni. Ei minulla ole varaa päiväkausia käyttää tällaiseen. Saan tehdä paljon töitä, jotta saan tuon 500 euroa yrityksen kassaan.

Lue myös: Velkaantunut voi joutua maksamaan turhaan satojen eurojen ulosottomaksuja – "Ihmiset eivät osaa vedota tähän lainkohtaan"

Hän miettii, miksi yrittäjille ei anneta joustoa, vaan nämä kulut voidaan lisätä yhdenkin päivän myöhästymisestä. Hänen yrityksensä on toiminut vasta vuoden ja pienyrittäjänä hän opettelee hoitamaan kaikki asiat itse, ja kertookin sen olleen myös alkuperäisen myöhästymisen syy. 

Laskun alkuperäisen lähettäjän, eli kuorma-auton myyneen yrityksen kanssa asia on jo kunnossa, koska hän maksoi sen heti huomattuaan laskut. Kuorma-auto on jo hänen nimissään. 

Tuoreimmat aiheesta

Joensuu