Piinaavatko vaikeudet muka aina juuri sinua? Näin pääset irti uhriutuneisuudesta

25:49img
Julkaistu 17.06.2016 07:29

MTV LIFESTYLE

"Miksi aina minä?". Psykoterapeutti ja kirjailija Pepi Reinikainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, millaisella ajatustyöllä uhriutuneisuudesta voi päästä eroon.

Uhriutuneisuuden huomaa helpommin ulkoa toisista ihmisistä kuin itsestään, joten siitä irti pääseminen vaatii kunnolla peiliin katsomista. Hälytyskellojen tulisi soida, jos tuntuu usein siltä, että kaikki asiat omassa elämässä ovat jotenkin pielessä, ja nuo asiat ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia.

– Sanotaan nyt vaikka, että on erilaisia suhteita erilaisiin ihmisiin ja ainoa yhteinen tekijä on itse. Minä olen ne kokenut, minä olen näiden hyvin erilaisten ihmisten kanssa ollut tekemisissä – ainoa, joka yhdistää, on minä. Olisikohan minun asenteessani kuitenkin jotakin korjaamista, ja mikä se on, Pepi Reinikainen esitti lähetyksessä.

Vaikka ikävissä kokemuksissa on varmasti osa totuuttakin eivätkä ne ole kokonaan vain mielen tuotosta, omalla suhtautumisella asioihin on iso merkitys.

– Me synnymme tiettyyn maahan, kulttuuriin, sukupuoleen, perheeseen, kieliryhmään, rotuun. Niitä asioita sinä et voi muuttaa, ne on annettu sinulle, kun synnyt. Se on sellainen ensimmäinen oivallus: on asioita, joita sinä et voi muuttaa.

– Sitten täytyy ruveta miettimään, mitä minä voin muuttaa. Ja jos en voi muuttaa, niin miten voin niissä tilanteissa elää ja olla ilman, että uhriudun. Ilman, että rupean sanomaan: jaaha, tuo sai nyt tuon palkinnon, aijaha, nyt on nämä miehet taas äänessä, ahaa, nuoremmat menee vasemmalta ja oikealta ohi. Kyllä näitä tilanteita tulee kaikille. Täytyy itseltään kysyä, mikä on minun asenne tässä ajassa, tänä ihmisenä, tämän ikäisenä, tässä ammatissa – näissä tilanteissa, joita kaikilla kuitenkin on, etten uhriudu.

Mistä uhriutuneen ihmisen tunnistaa? Katso koko lähetys yltä.

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys