Piispan pelko: Hallituksen leikkaukset voisivat kaataa kaikkien kallistuvat hautauskulut kirkon jäsenien niskaan

Evankelis-luterilaisen kirkon valtion rahoituksesta halutaan leikata 20 miljoonaa euroa. Teemu Laajasalon mukaan leikkaukset iskevät varsinkin hautaustoimeen.

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla budjettiehdotuksen ensi vuodelle. Ehdotuksen mukaan evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin sekä kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan osoitetusta valtion rahoituksesta leikataan 20 miljoonaa euroa.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalon mukaan ongelmallisen leikkauksista tekee niiden kohdentuminen juuri kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin.

– Tämä ehdotus puhuu nimenomaan sen rahan vähentämisestä, minkä valtio antaa yhteiskunnallisten tehtävien hoitamiseen kirkolle. Se on tarkkaan säädetty ja sitä saa käyttää hautaustoimeen, väestökirjanpitoon sekä kulttuurihistoriallisten arvokkaiden rakennusten irtaimistojen hoitoon – isoin on tietenkin hautaustoimi, Laajasalo avaa asiaa Huomenta Suomen lähetyksessä.

Laajasalon mukaan yhteiskunnallisiin tehtäviin budjetoidut rahat eivät siis liity niinkään kirkon omaan toimintaan vaan "se on kuin ostopalveluna valtion tiettyihin yhteiskunnalisiin tehtäviin".

Varsinkin hautaustoimintojen tekemistä ympäri maata Laajasalo luonnehtii kalliiksi.

– Se on meidän kaikkien yhteiskunnallista hommaa ja siihen pitää saada kunnon rahoitus.

Luvattu lisärahoitus kohdistuu muihin toimintoihin

Aiemmin on kerrottu, että kirkon talous voisi vahvistua useilla kymmenillä miljoonilla kevään kehysriihen päätösten myötä. Laajasalon mukaan nyt tulevia leikkauksia ei kuitenkaan pidä sekoittaa keskenään lisärahoituksen kanssa, sillä leikkaukset kohdistuvat eri kirkon talouden osiin. 

– Raha, mistä nyt on puhuttu, on yhteiskunnallisiin tehtäviin annettua rahaa. Jos sitä pienennetään, syntyy tilanne, jossa kirkon jäsenet joutuisivat ikään kuin maksamaan enemmän kaikkien ihmisten hautauskuluista. Se ei yhdenvertaisuuden näkökulmasta kuulosta viisaalta.

Tällä hetkellä Helsingin seurakuntayhtymä veloittaa hautauspalvelumaksuja 630 euroa helsinkiläisen arkkuhautauksesta ja 140 euroa tuhkahautauksesta.

Laajasalo kuitenkin lisää, että asiakasmaksujen korottaminen on tie, jolle kirkko ei halua mennä.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Teemu Laajasalo kertoo nuorten suhteesta kirkkoon ja arvomaailmojen eriytymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat