Pikainen kuntokuuri mökkilomalla – uiminen on tehokas kuntoilulaji

Mökkisaunasta on mukava pulahtaa viileään järveen uimaan pari kierrosta. Tee mökillä uimisesta nautinnon lisäksi tapa kohottaa kuntoa.

Parin minuutin rentoutuneen rintauinnin sijasta uimisesta voi ottaa kaiken hyödyn irti myös mökkilomalla.

Noin 20-30 minuutin joka-aamuinen uintikierros kohottaa jo parissa viikossa peruskuntoa ja vireystasoa huomattavasti. Ota selvää, miksi uiminen kannattaa.

Et tarvitse varusteita

Uiminen on helppo laji aloittaa, koska et tarvitse periaatteessa muita varusteita kuin uimapukusi. Uimalasit tekevät lajin harrastamisesta huomattavasti mukavampaa, mutta eivät ole välttämättömyys. 

Eri uintityylien kalorinkulutus/puoli tuntia:

- Rintauinti, noin 196 kcal

- Selkäuinti, noin 175 kcal

- Vapaauinti (krooliuinti), noin 215 kcal 

Yllä mainitut kalorinkulutusmäärät voivat olla jopa tuplasti korkempia, jos uit siten, että hengästyt kunnolla.  

Lähde: Laskurini.fi

Pitkähiuksisten kannattaa harkita uimalakkia, jotta hiukset eivät kietoudu kaulan ympärille uidessa. 

Niin kutsuttu nenäklipsi helpottaa oikean uintitekniikan opettelemisessa. Uidessa tulisi hengittää vain suun kautta, joten nenäklipsi auttaa löytämään oikean hengitystekniikan. Lisäksi klipsi estää veden menemisen sieraimiin ja hengitysteihin. Tämä voi helpottaa sellaisia, joita ahdistaa uimisessa veden hengittäminen vahingossa.

Nenäklipsit maksavat vain muutama euroa hyvin varustelluissa urheilukaupoissa. Pyydä myyjältä apua oikeanlaisen klipsin löytämiseksi. 

Vesi on ideaali kuntoiluympäristö

Vesi on melkein 800 kertaa tiheämpää kuin ilma. Ei siis ole ihme, että puolen tunnin tehokas uiminen on paljon rankempaa kuin parin kilometrin hölkkä. Uinti rasittaa erityisesti lanteita, käsivarsia, keskivartaloa ja hartioita, mutta laittaa silti kaikki vartalosi lihakset töihin. Uiminen kuluttaa kaloreita, mutta rakentaa samalla lihasmassaasi. Lihaksien rasittuminen tehostaa aineenvaihduntaasi ja auttaa sinua pääsemään nopeasti parempaan kuntoon.

Uinti on rankka urheilulaji, mutta se on samaan aikaan hellä vartalollesi. Vesi on käytännössä painoton tila, joten nivelesi pääsevät lepäämään samalla kun lihaksesi tekevät töitä. Tämän vuoksi kehosi viestii sinulle voimakkaasta hyvänolontunteesta heti uimisen jälkeen. Painottomuuden ansiosta uinnissa on myös harvinaisen pienet urheiluvammariskit. Samaa ei voi sanoa juoksemisesta tai hikijumpasta! 

Aloita uiminen rauhallisesti

Monet uimiseen tottumattomat hyppäävät veteen innoissaan ja suunnittelevat uivansa puoli tuntia putkeen keskeytyksettä. Liian vauhdikas aloitus voi kuitenkin pilata hyvän uinti-innon. On todennäköistä, että löydät itsesi laiturilta läähättämästä viiden pitkän minuutin kuluttua uidessasi ensimmäisen kerran vuoteen.

Uimisen aiheuttama ensijärkytys johtuu pitkälti siitä, että vesiympäristö vaatii verenkiertojärjestelmältäsi ja lihaksiltasi aivan erilaista toimintaa, kuin maalla urheilu. Käytännössä tämä viittaa siihen, että et voi haukata happea aina kun siltä tuntuu, ja siihen, että lihaksesi joutuvat tekemään tiiviimpää yhteistyötä kuin muissa urheilulajeissa.

Tehokas uintityyli koostuu tasaisesti tehokkaista intervalleista ja lepohetkistä. Lepohetki ei tarkoita laiturilla loikoilua, vaan rauhallisempaa uintia tai kolmenkymmenen sekunnin taukoa. Käänny välillä selällesi, ja ui rauhallista selkäuintia. Selkäuinti on uintityyleistä vähiten rasittava. Vapaauinti eli niin kutsuttu krooliuinti taas on rankin uintityyli.

Muista kuunnella kehoasi tarkkaavaisesti samalla kun uit. Jos et saa henkeä tai pinnalla pysyminen tuntuu haastavalta, käänny selällesi ja kellu hetki rauhassa. Pidä jäseniäsi mahdollisimman rentoita. Ui sitten rantaan, lepää hetki ja jatka uimista vasta kun siltä tuntuu. 

Hengittäminen uidessa

Uidessa hengittäminen vaatii usean uintikerran harjoittelua. Vapaauinnissa happea tulisi ottaa joka kolmannella vedolla kainalon alta, siis samalla, kun kauhaiset kolmannen vedon. Päätä tulisi muuten pitää vedessä siten, että niska on suorassa.

Rintauinnissa olisi hyvä välttää ”mummouintia”, eli uintityyliä, jossa pidät päätäsi koko ajan veden pinnalla. Tällainen uintityyli aiheuttaa pitkällä tähtäimellä niskakipuja. Rintauidessa jokaisella vedolla tulisi käväistä pinnalla ja haukata samalla happea. Eteenpäin liikkuminen tapahtuu siis periaatteessa veden alla.

Lähde: Kalorini.fi, Women's Health, Urheiluhallit.fi

Lue myös:

    Uusimmat