Meilahden alakoulun oppilas joutui koulukiusaamisen kohteeksi toissa viikon torstaina. Käsiksi käymisen lisäksi tapauksesta kuvattu video lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.
Tapaus sattui kouluajan ulkopuolella, kun poika joutui läheisen yläkoulun pihalla kiusatuksi. Poikaa uhkailtiin, tönittiin sekä läpsittiin kasvoille. Käytännössä kiusaamisella oli yksi päätekijä, ja porukasta ainakin kaksi kävi poikaan käsiksi, joidenkin yllyttäessä.
Meilahden alakoulun rehtori Tero Tatterback kertoo, että tapauksen tultua hänen tietoonsa hän kutsui kaikki asianosaiset lapset vanhempineen koululle selvittämään asian. Tapaaminen pidettiin viime perjantaina.
– Asia käsiteltiin hyvässä yhteistyössä huoltajien kanssa, mitä arvostan. Näkyy taas, miten tärkeää kodin ja koulun välinen yhteistyö on, hän toteaa.
Hänen mukaansa lapset ovat myös ymmärtäneet tekonsa vakavuuden.
Tatterback kertoo, että asiasta on tehty rikosilmoitus. Koska kaikki epäillyt ovat alle 15-vuotiaita, he eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa. Asia menee lehtitietojen mukaan sovittelumenettelyyn.
Tatterbackin mukaan vastaavia kiusaamistapauksia ei ole tullut koulun henkilökunnan tietoon aiemmin.
Videon levittäminen ei auta uhria
Kiusaamistapaus on saanut paljon mediahuomiota, sillä video on levinnyt laajasti muun muassa Facebookissa. Tatterbackin mielestä aikuisten ei olisi pitänyt jakaa videota eteenpäin.
– Videon levittäminen ei auta poikia tai uhria yhtään. Itse lähden lapsen edusta ja siitä, että asia selvitetään ja varmistetaan, ettei tämä tapahdu koskaan uudelleen.
Hän uskoo, ettei kiusaamisvideon leviäminen tuntunut varmasti kiusatustakaan hyvälle. Hän harmittelee myös, että videota on levitetty rasistisissa tarkoitusperissä: kiusattu oli valkoihoinen ja kiusaajaporukka ihonväriltään tummempia.
Koulu etsii keinoja ennaltaehkäisyyn
Tapaus on rehtori Tatterbackin mukaan käyty läpi kaikissa koulun luokissa, sillä video on levinnyt oppilaiden välillä. Nyt koulu etsii ratkaisuja, joilla vastaavat tapaukset estetään jatkossa.
– Ei pohdita pelkästään kyseistä tapausta, vaan myös ehkäisevää toimintaa. Oppilaille puhutaan esimerkiksi tekojen seuraamuksista.
Rehtori toivoo myös, että kouluun saataisiin vierailemaan poliisi puhumaan oppilaille. Myös medialukutaitoa, internetin käyttöä ja nettietikettiä on tarkoitus käydä läpi.
– Kerrotaan esimerkiksi, mitä videon jakaminen voi aiheuttaa. Lapsilla on välineitä, joiden käytön seurauksia hei eivät välttämättä edes ymmärrä, Tatterback toteaa.
Hän vakuuttaa, että sekä asianosaisten ja kotien kanssa ollaan asian suhteen kuulolla vastaavien tapausten estämiseksi.