Pingviininpoika Pesto villitsee somessa – on jo kookkaampi kuin vanhempansa!

Tämän viikon sosiaalisen median kuumin julkkis on järkälemäinen pingviininpoika nimeltä Pesto.

Useat mediat, kuten BBC ja CNN, ovat viime päivinä uutisoineet eräästä kuningaspingviinin poikasesta, joka on muhkealla ulkomuodollaan räpiköinyt miljoonien ihmisten sydämiin.

Kyseessä on tietysti Australian Melbournen Sea Lifessa asusteleva kuningaspingviininpoika nimeltä Pesto. Pesto on nyt noin yhdeksän kuukauden ikäinen ja se painaa 22,5 kiloa. Se on jo tässä kohtaa kookkaampi kuin sen emo ja isä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Itse asiassa Pesto on suurin kuningaspingviininpoikanen, joka on koskaan syntynyt Melbournen Sea Lifessa.

– Se on luonnon ja hoivan yhdistelmän tulos, arvioi pingviinienhoitaja ja meribiologi Jacinta Early.

Early kertoo, ettei olisi koskaan osannut tammikuussa arvata, että Pestosta tulisi näin suurikokoista fyysisesti tai kansainvälistä ilmiötä.

Katso yllä olevalta videolta, miltä Pesto näyttää!

Vaappuva jättivauva

Luonteeltaan Pesto on sosiaalinen kaikkien kaveri, joka nauttii aikuisten pingviinien härnäämisestä kuin mikä tahansa muu pikkulapsi konsanaan.

Pituutta komealla Pestolla on noin 90 senttiä. Videot suurikokoisesta Pestosta vaappumassa päätä pienempien vanhempiensa perässä ovat olleet viikon viraaleimpia hittejä thaimaalaisen eläinpuiston parikuukautisen Moo Deng -virtahevon kanssa.

Vaikka moni tunnistaakin pingviinin nimenomaan niiden mustavalkoisesta ulkonäöstä, ainakin kuningaspingviinin poikaset syntyvät ruskeiden höyhenten peittämänä. Kun ne lopulta oppivat uimaan, vaihtavat ne vauvanhöyhenet aikuisen smokkikuvioon.

Pesto paljastui pulskaksi pojankoltiaiseksi

Pingviineistä ei voi ulkonäön perusteella arvata, onko kyseessä uros vai naaras. Eläintarhoissa pingviinien sukupuoli määritellään linnun räpylästä otetun verinäytteen perusteella.

Melbournen akvaarion eläintenhoitajana vuodesta 2018 asti toiminut Michaela Smale kertoo, että yleensä akvaarion 60-päiseen laumaan syntyneen pingviinin ikä kerrotaan muulle tiimille leipomalla joko sinisiä tai vaaleanpunaisia muffinsseja. Tieto leviää yleensä vain työntekijöiden välillä.

Peston kohdalla akvaarion oli kuitenkin mentävä astetta pidemmälle, koska se on lyhyen elämänsä aikana saanut niin paljon huomiota yleisöltä ja sosiaalisen median seuraajilta.

Melbournen Sea Lifea seuraa pelkästään Instagramissa 30 000 käyttäjää. Seuraajat saivatkin todistaa Peston sukupuolen paljastusta suorana lähetyksenä Instagramista. Lähetyksessä eläintenhoitaja leikkasi täytekakun paljastaen sen olevan sisältä sininen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Nuori, mutta sitäkin massiivisempi Pesto on siis uros.

– Tiesin, että siitä tulisi iso poika, Smale toteaa.

"Kävelevä kakkakone"

On myös syytä huomauttaa, että vaikka Pesto näyttääkin pulskalta, valtaosa sen koosta on peräisin sen pörheästä sulkapuvusta.

– Kun se vaihtaa höyhenet, niin se todennäköisesti hoikistuu hiukan, mutta onhan se selvästi pidempi kuin sen isä, Smale arvioi.

Peston biologinen isä, Blake, on akvaarion vanhimpia ja suurikokoisimpia pingviinejä. Pestoa kasvattaa kuitenkin pingviinipari Tango ja Hudson. Akvaarion työntekijät halusivat testata niiden kykyä toimia vanhempina.

Pingviinilauman useat linnut on nimetty eri ruokien mukaan. Laumaan kuuluu esimerkiksi Pudding ja Whopper.

Pesto syö kahdeksan kalaa neljä kertaa päivässä. Se on yli 30 kalaa vuorokaudessa ja kaksi kertaa enemmän kuin keskiverto kalamäärä aikuisen pingviinin kohdalla. Pesto on kuitenkin kasvava poika.

Koska Pesto on koostaan huolimatta vielä poikanen, saa se myös ravintoa vanhemmiltaan.

Koska Pesto syö paljon, kakkaa se myös runsaasti. Smalen mukaan pingviinit kakkivat noin 15 minuutin välein. Pingviinien aitauksen puhtaanapito onkin kokopäivätyötä pingviinien hoitajille.

Pestoa hoitava henkilökunta kuvaileekin lintua "käveleväksi kakkakoneeksi".

Teini-ikä häämöttää

Aikuisuus siintää jo Peston horisontissa.

– Välillä niistä tulee murrosiässä aika itsenäisiä. Ehkä sen paha poika -vaihe on pian myös alkamassa, Smale arvioi.

Pesto on alkanut pudottaa jo ensimmäisiä ruskeita höyheniään. Smale arvioi, että sen isä alkaa pian pitämään sille uimakoulua ja opettaa poikaa uimaan.

– Toivon, että sen hassu persoona pysyisi ja toivottavasti voimme jatkaa sen seikkailujen seuraamista, kun siitä tulee lopullinen osa muuta laumaa, Smale toivoo. 

Lähteet: CNN, BBC, Storyful/Reuters ja @sealifemelbourneaquarium/TikTok

Lue myös:

    Uusimmat