Suurimman hyvinvointialueen Pirhan johdosta kerrotaan MTV Uutisille, että ikäihmisten päivätoimintaa siirrettäisiin etänä tapahtuvaksi. Vuosibudjetti voi peräti puoliintua.
Ikäihmisten päivätoimintaa halutaan siirtää Pirkanmaalla etänä tapahtuvaksi. Ajatuksena on se, että asiakkaita eli ikääntyneitä pirkanmaalaisia ohjattaisiin täten enemmän järjestöjen ja kuntien vapaa-ajan toimintoihin.
Tavoitteena on saavuttaa merkittäviä säästöjä.
– Käytännössä käytämme kyseisiin palveluihin 7 miljoonaa euroa vuodessa ja pohjaesitys, josta nyt keskustellaan, puolittaisi vuosibudjetin, toteaa johtaja Taru Kuosmanen.
– Tämä luonnollisesti edellyttää vielä keskusteluja kyseisten tahojen kanssa, sanoo Kuosmanen.
Onko arvioitu, nostaako leikkaus kustannuksia muissa palveluissa?
– Tätä emme ole erikseen laskeneet tässä kohtaa, vaan lähdemme ensi sijassa katsomaan, miten voimme ohjata asiakkaita myös muihin palveluihin. Etänä toiminta jatkuu joka tapauksessa.
Koko päivätoiminnassa on Pirkanmaalla mukana noin 800 asiakasta.
Päivätoimintaa on myönnetty tukipalveluna säännöllisen kotihoidon ja omaishoidon tuen asiakkaille, kun asiakkaan fyysinen, kognitiivinen ja/tai sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt, asiakkaalla on oma motivaatio osallistua, asiakas kykenee toimimaan ryhmässä ja hyötyy ryhmätoiminnasta ja -kuntoutuksesta, hänellä ei ole yksilöllisen kuntoutuksen tarvetta ja hänellä on avun tarve päivittäisissä toiminnoissa.
Miten toiminnan laatuun ja ihmisten hyvinvointiin vaikuttaa se, jos toiminta olisi jatkossa vain etänä tapahtuvaa?
– Varmasti eri ikäihmisten suhtautuvat eri tavoin läsnä tai etänä tapahtuvaan toimintaan. Sosiaalisia kontakteja on tavoite tarjota muissa palveluissa ja Lähitorit osaltaan auttavat tässä ohjautumisessa.
Lähetä vinkki! Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi. |
Päivätoiminta on tärkeä palvelu
Kuosmasen mukaan laissa todetaan ikäihmisten väestön toimintakyvyn tukemisesta, että hyvinvointialueen on järjestettävä ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia neuvontapalveluita.
– Lisäksi alueiden tulee tarjota yllä mainittuja asioita tukevia terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä. Näitä neuvontapalveluja varten olemme rakentaneet koko Pirkanmaan kattavan Lähitori-toiminnan. Eli sinällään päivätoiminta ei ole lakisääteistä toimintaa, Kuosmanen sanoo.
– Päivätoiminta on toki tärkeä palvelu, mutta sen järjestämisessä voidaan hyödyntää myös muiden toimijoiden tarjoamia palveluja. Nämä palvelut ovat usein nimeltään eri palveluja.
Muutokset on tarkoitus ajoittua alkamaan ensi kesästä alkaen.