Pisamia vai kesakoita – kummista on kyse? Ihotautilääkäri kertoo eron.
Pisamat
– Pisamia, eli teerenpilkkuja on yleensä punapigmenttisillä henkilöillä ja etenkin lapsilla ja nuorilla. Ne ovat kasvoilla ilmeneviä pieniä vaaleanruskeita pigmenttipilkkuja, TYKSin ihopoliklinikan ylilääkäri Leena Koulu kertoo.
Pisamissa ihon pigmentti on lisääntynyt, mutta pigmenttisoluja on normaali määrä. Pisamat reagoivat UV-säteisiin korostuen kesällä ja haalistuen talvella.
Kesakot
Kesakoissa eli lentigoissa ihon pigmenttisolut eli melanosyytit ovat lisääntyneet verinahan ja orvaskeden rajapinnassa. Ne näkyvät myös talvella.
Kesakkoja on kolmenlaisia.
Tavallinen kesakko (lentigo simplex)
– Niin sanottu tavallinen kesakko, eli lentigo simplex, on pieni ihon tasoinen pigmenttiläiskä. Kooltaan tavalliset kesakot ovat yleensä alle kolmen millimetrin läpimittaisia. Niitä voi olla kaikilla ihoalueilla eivätkä ne erityisesti reagoi auringonvaloon.
Aurinkokesakko eli vanhuuden kesakko (lentigo solaris, lentigo senilis)
– Aurinkokesakot ovat pieniä, muutamien millimetrien kokoisi apigmenttimuutoksia, jotka pysyvät iholla läpi talven.
– Ne ovat valovaurion merkki ja kertovat siitä, että iho on joskus saanut liian suuren määrän UV-säteitä.
Aurinkokesakot ilmenevät erityisesti valoalttiilla alueilla, kuten esimerkiksi kasvoilla, hartioissa, yläselässä tai käsien päällä. Niitä on useita samalla ihoalueella.
Voiko ehkäistä?
– Jos on pisamille altistava ihotyyppi, pisamia ei voi ehkäistä. Kesakoita sen sijaan voi ehkäistä järkevällä auringolta suojautumisella. Auringolta suojautuminen pitää aloittaa jo lapsuudessa, TYKSin ihopoliklinikan ylilääkäri Leena Koulu sanoo.
– Pieniä lentigoita ei tavallisesti poisteta, mutta jos ison lentigon yksi kohta alkaa tummua tai siinä tapahtuu muita muutoksia, täytyy se diagnosoida.
Toiselta nimeltään aurinkokesakot ovat vanhuuden kesakoita, sillä yleensä niitä alkaa ilmestyä vasta iäkkäämpänä, vaikka auringonpolttama olisi ollut aikaisemmin. Niitä näkee tyypillisesti paljon ulkona oleskelleilla henkilöillä.
Lentigo maligna
Lentigo maligna on yleensä kasvojen alueella esiintyvä, usean senttimetrin kokoinen pigmenttiläiskä.
– Sellaisen läiskän kanssa on syytä olla varuillaan. Jos läiskä jatkuvasti kasvaa, tummuu tai jos siihen alkaa tulla vaihtelevia värisävyjä, kyseessä voi olla pinnallinen melanooma. Niitä esiintyy tyypillisesti vain hyvin iäkkäillä ihmisillä, Koulu muistuttaa.
Iho ja aurinko
Mistä melanooman yleistyminen johtuu? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana huhtikuussa 2014 ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen.
22:33