Pissattaako sinua useammin kylmällä ilmalla? Lääkäri varoittaa seurauksista

Ihmisen virtsaneritys lisääntyy luonnostaan kylmässä. Äärimmillään tämä reaktio voi johtaa hengenvaaralliseen tilaan, brittilääkäri Diana Gall varoittaa The Sunin haastattelussa.

Kylmä sää lisää virtsaamisen tarvetta. Ilmiön arvellaan johtuvan siitä, että keho yrittää varastoida itseensä lämpöä. Kun lämpötila laskee, verisuonet supistuvat, jotta verta virtaisi vähemmän ihon lähellä ja enemmän elintärkeiden sisäelinten ympärillä. Tämä nostaa verenpainetta, koska sama määrä verta liikkuu pienemmässä tilassa.

Verenpaineen kohoamisen vuoksi munuaiset alkavat suodattaa verestä ylimääräistä nestettä paineen vähentämiseksi. Neste poistuu elimistöstä lisääntyneen virtsanerityksen avulla.

Lisäksi kylmä näyttää vähentävän vesihormonin vireyttä, kertoi endokrinologian ylilääkäri Timo Sane Ylen haastattelussa vuonna 2012. Vesihormoni säätelee virtsan väkevyyttä ja kun sen vaikutus on vähäisempi, erittyy laimeampaa virtsaa. Lisääntynyt virtsaneritys kylmän ilman seurauksena on kuitenkin hyödytön reaktio, Sane totesi. 

Itse asiassa jatkuvalla pissahädällä voi olla jopa haitallisia vaikutuksia ihmisen terveyteen.

Lisääntynyt virtsaneritys uhkaa kehon tasapainoa

Brittiläinen yleislääkäri Diana Gall varoittaa, että lisääntynyt virtsaneritys voi vahingoittaa kehon luontaista suola-, neste- ja kivennäisainetasapainoa.

Lisääntynyt virtsaneritys voi pahimmillaan johtaa hyponatremiaan, eli veren alhaiseen suolapitoisuuteen, hyperkalemiaan eli veren kohonneeseen kaliumpitoisuuteen tai hypokalemiaan eli veren alhaiseen kaliumpitoisuuteen. Pahimmillaan nämä kolme tilaa ovat hengenvaarallisia.

Veren natriumpitoisuuden laskeminen voi oireilla väsymyksenä, voimattomuutena, päänsärkynä, pahoinvointina ja lihaskramppeina. Yhä vain laskiessaan veren suolapitoisuuden väheneminen aiheuttaa lihasheikkoutta, hermosto-oireita, kouristelua ja sekavuutta.

Veren kaliumpitoisuuden heittelyt puolestaan voivat aiheuttaa sydämen toiminnan häiriöitä. Lievät muutokset kaliumarvoissa eivät aiheuta oireita. Suurempi kaliumarvojen kasvaminen oireilee lisääntyneenä väsymyksenä, lihasheikkoutena, erilaisia tuntoaistimuksina jäsenissä ja jopa halvausoireina. Kaliumarvojen merkittävä pieneminen puolestaan aiheuttaa voimattomuutta, lihasheikkoutta ja ummetusta.

Suojaa itsesi kylmältä ja juo riittävästi

Lämmin pukeutuminen ja ulkona seisoskelun välttäminen ovat tärkeitä suojia kylmettymistä vastaan.

Jos on aikeissa istua kylmälle alustalle, kuten kivelle, kannattaa takapuolen alle sujauttaa jotain lämmikettä, kuten istuinalusta. Kylmällä istuminen ärsyttää rakkoa ja virtsateitä, mikä lisää virtsaamisen tarvetta.

Lisäksi talvipakkasilla tulee juoda riittävästi. Riittävä nesteytys vähentää nestehukan riskiä. Nestevajaus kylmällä säällä puolestaan lisää paleltumisen todennäköisyyttä, sillä se heikentää kehon ääreisosien verenkiertoa.

Lue myös:

    Uusimmat