Tunnistatko nestehukan oireet? Jano on jo hälytysmerkki

Helteillä tulisi juoda tavallista enemmän vettä. Janon tunnetta ei kannata jäädä odottamaan, sillä se on jo merkki liian vähäisestä nesteiden saannista.

Aikuisen tulisi tavallisesti juoda 1–1,5 litraa nestettä päivässä ja helteellä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella. Koska hikoillessa keho menettää nesteiden lisäksi suoloja, on tärkeää pitää huolta myös suolan saannista.

Kuumalla säällä harrastettu liikunta tai muu fyysinen kuormitus lisäävät huomattavasti nesteen tarvetta. Helteillä liikkuessa nesteitä tulisi nauttia ainakin puoli litraa tunnissa ja nestehukkaa kannattaa korvata fyysisen kuormituksen päätyttyäkin, neuvoo Duodecim-lehti artikkelissaan.

Janon tunnetta ei kannata jäädä odottelemaan, sillä se on jo merkki liian vähäisestä juomisesta. Paahtava aurinko voi aiheuttaa nestehukan jo puolessa tunnissa, kertoo amerikkalainen ensihoidon ja sisätautien professori Corey SlovisToday-sivustolle.

Today listasi merkkejä, jotka kielivät pahimmillaan kuolemaan johtavasta nestehukasta.

1. Vessahädän väheneminen ja tumma virtsa

Jos vessassa täytyy helteillä käydä harvemmin kuin viileämmällä ilmalla, kannattaa nauttia enemmän nesteitä. Virtsaamisen tarpeen väheneminen on varhainen signaali liian vähäisestä juomisesta. 

Myös tumma virtsan väri on merkki siitä, että vettä tulisi juoda enemmän.

2. Päänsärky ja väsymys

Päänsärky ja väsymys ovat nestehukan ensimmäisiä oireita. Nesteiden puute kehossa voi aiheuttaa myös heikotusta, pyörrytystä ja pahoinvointia.

3. Sekavuus ja ärtyneisyys

Tutkijat ovat havainneet, että jo lievä nestehukka hidastaa ajatuksenjuoksua, aiheuttaa keskittymiskyvyn herpaantumista ja vaikeuttaa päätöksentekoa.

Lievä nestehukka voi vaikuttaa mielialaan ja tiedollisiin toimintoihin erityisesti lapsilla ja vanhuksilla, kertoo Today. Esimerkiksi valppauden väheneminen ja unohtelu voivat olla merkkejä liian vähäisestä juomisesta.

4. Kuivat silmät tai iho

Mikä tahansa normaalisti kostealta tuntuva kehon osa tuntuu nestehukan seurauksena kuivalta ja ärtyneeltä. Esimerkiksi silmät voivat kuivua ja näkö sumeta. Myös iho saattaa tuntua kuivalta tai taikinamaiselta.

Elimistön nestetasapainoa voi testata nipistämällä ihoa muutaman sekunnin ajan. Mikäli iho ei palaudu heti puristamisen jälkeen normaaliksi, keho janoaa lisää vettä. 

5. Lihaskrampit

Nesteiden ja suolojen puute elimistössä voivat saada lihakset kramppailemaan tai kiristymään. Erona rasituksen aiheuttamaan lihaskipuun on se, että nestehukan aiheuttamat oireet eivät tunnu vain yhdessä paikassa vaan leviävät ympäri kehoa.

6. Hikoilun puute

Hikoilu on välttämätöntä elimistön lämmönsäätelyn kannalta. Hikoilun loppuminen kesäkuumalla on merkki vakavasta nestehukasta, mutta myös kehon ylikuumenemisesta ja uhkaavasta lämpöhalvauksesta. Jos elimistö ei enää hikoile, on syytä viilentää itseään välittömästi ja juoda vettä.

7. Kuume

Nestehukka voi johtaa elimistön lämpenemiseen eli hypertermiaan. Kuumeen ohella muita hypertermian oireita ovat kuiva iho, heikotus, pahoinvointi, ripuli, sekavuus, ihon sinistyminen ja nousu kananlihalle, näköhäiriöt sekä tajunnan menetys.

8. Lisääntynyt janon tunne ja kuiva suu

Jano on merkki liian vähäisestä juomisesta, joten tunnetta kannattaa välttää hörppimällä riittävästi vettä. 

Mikäli janoisuus iskee ja suuta kuivaa, on tärkeää juoda mahdollisimman pian. 

Älä juo liikaa

Helteillä kannattaa pitää huolta riittävästä nesteiden saannista, mutta liika on liikaa. Ylenpalttinen juominen kerryttää elimistöön vettä ja laimentaa elimistön nesteitä, jolloin veren natriumpitoisuus laskee. Pahimmillaan hyponatremia on hengenvaarallinen tila.

Lue myös:

    Uusimmat