"Pitää antaa mahdollisuus edetä huipulle" – Jääkiekko- ja jalkapalloseurat haalivat palkkalistoilleen videopelaajia

Elektroninen urheilu
Kuva on Helsingissä kaksi vuotta sitten heinäkuussa järjestetystä Assembly 2015 -tapahtumasta.Lehtikuva
Julkaistu 29.05.2017 03:00

MTV LIFESTYLE – STT

Lähitulevaisuudessa yhä useammalla jääkiekko- ja jalkapalloseuralla on palkkalistoillaan videopelaajia. Suomessa suuntaa näyttää HIFK, jonka Helsinki Reds -joukkue kisaa kansainvälisissä e-urheiluturnauksissa.

Elektroninen urheilu eli videopelien kilpapelaaminen kasvaa maailmalla hurjaa vauhtia, mutta Suomessa varsinaista läpimurtoa joudutaan vielä odottamaan. Suomen elektronisen urheilun liiton SEUL:n puheenjohtajan Joonas Kapiaisen mukaan lajin perustaa rakennetaan parhaillaan. Turnauskäytäntöjen ja sääntöjen tyyppiset asiat hakevat vielä muotoaan.

– E-urheilu on ollut meillä vahvassa nosteessa jo muutaman vuoden. Merkityksellisintä on perinteisen urheilun kentän herääminen e-urheiluun.

E-urheilun globaali tuotto ylittää miljardin dollarin rajan ennen vuotta 2020, ennustaa pelaamistilastoihin erikoistunut tutkimusyhtiö Newzoon. Tämän vuoden maailmanlaajuiseksi yleisömääräksi on arvioitu 194 miljoonaa ihmistä ja alan liikevaihdoksi 696 miljoonaa dollaria. Alan asiantuntijat uskovat, että e-urheilu kilpailee pian maailman seuratuimman penkkiurheilulajin tittelistä.

Jalkapalloa kentällä ja ruudulla

Monissa maissa perinteiset urheiluseurat, kuten brittiläinen Manchester City ja ranskalainen Paris Saint-Germain, ovat ottaneet siipiensä suojiin myös e-urheilijoita.

Myös Suomen mestaruuksista kisataan

– Elektroninen urheilu on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpa- ja harrasteurheilua – siis videopelien kilpapelaamista.

– Alasta käytetään usein lyhenteitä e-urheilu tai eSports.

– Lajin suosio on noussut 2000-luvun alusta lähtien voimakkaasti.

– Suomen elektronisen urheilun liiton mukaan e-urheilu on nyt yksi Suomen seuratuimmista huippu-urheilulajeista.

– Yle ryhtyi näyttämään isoja e-urheiluturnauksia kaksi vuotta sitten.

– Suosittuja suomalaisia e-urheilutapahtumia ovat Assemblyt, LanTrek ja DigiExpo.

– Elektronisen urheilun SM-kisat käynnistyivät juuri karsinnoilla.

Suomessa ensimmäisenä e-urheiluun laajensi jääkiekkoseura HIFK. Se perusti vuoden 2016 lopulla kuusihenkisen Helsinki Reds -joukkueen, joka kilpailee Overwatch-ammuntapelissä. Samassa pelissä kilpailee myös Porin Ässät, joka kertoi aiemmin tällä viikolla laajentavansa toimintaansa elektroniseen kilpaurheiluun nimellä Aces.

Jalkapallojoukkue SJK:lla on ollut tämän vuoden alusta saakka oma e-urheilujoukkueensa, joka osallistuu Fifa-jalkapallopeliturnauksiin.

Kapiaisen mielestä perinteisen ja elektronisen urheilun olisi syytä lähentyä edelleen.

– Seuratoiminta elektronisessa urheilussa on jo nyt hyvin lähellä suomalaista joukkuetoimintaa, johon liittyy pelaajien kokonaisvaltainen tukeminen ja valmennus.

Harrastajasta ammattilaiseksi Kainuussa

Ouluun pystytetään parhaillaan Suomen tiettävästi ensimmäistä e-urheiluun keskittyvää baaria. Kesällä avautuva baari sijaitsee Oulun keskustan pelikampuksella, jossa toimivat myös muun muassa pelifirma Fingersoft ja Oulun ammattikorkeakoulun Game Lab.

E-urheilun kasvuun aletaan heräillä myös koulutuskentällä. Uusin projekti on aloitettu Kainuussa, johon rakennetaan e-urheilun kansainvälistä keskusta, eSports Centeriä. Hanke on Kajaanin ammattikorkeakoulun, Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian, Kainuun prikaatin ja SEUL:n yhteinen.

Keskuksessa suunnitellaan ”elektronisen urheilijan polkua”, joka kulkee yläkoulutasolta toisen ja kolmannen asteen koulutuksen kautta varusmiespalvelukseen. Varusmiespalveluksessa e-urheilijat voitaisiin jatkossa ottaa huomioon samalla tavalla kuin muut urheilijat.

Esimerkiksi Ruotsissa on jo pitempään tarjottu e-urheilukoulutusta. SEUL:n mukaan Suomessa ei ole reagoitu koulutustarpeeseen riittävän nopeasti.

Joonas Kapiainen kertoo, että Suomessa on yksittäisiä huippu-urheilijoita, jotka pelaavat kansainvälisissä organisaatioissa. Sen sijaan täysammattilaisjoukkueita ei tällä hetkellä ole samaan tapaan kuin vaikkapa Ruotsissa. Kapiaisen mielestä Suomessa pitäisi seuraavaksi keskittyä käytäntöjen vakiinnuttamiseen ja koulutukseen.

– Yksi tärkeimmistä asioista on muodostaa elektronisen urheilun harrastajille mahdollisuuksia edetä lajin huipulle ja ammattipelaajiksi.  

Tuoreimmat aiheesta

Liiga