Pitäisikö presidentin puuttua työmarkkinoiden tulehtuneeseen tilaan? Näin ehdokkaat vastaavat

2:25imgMistä asioista presidentin on syytä pitää näppinsä erossa?
Julkaistu 24.01.2024 21:39

MTV UUTISET–STT

Presidenttiehdokkaat olivat MTV:n presidentinvaalitentissä eri linjoilla suhtautumisessaan tulehtuneeseen työmarkkinatilanteeseen ja ensi viikolla uhkaaviin laajoihin lakkoihin.

Kokoomuksen Alexander Stubb (kok.) halusi pysytellä tulehtuneen tilanteen ulkopuolella ja korosti, että keskustelussa ei saa luoda illuusiota siitä, että tasavallan presidentti jollain tavalla voisi puuttua sisäpolitiikkaan.

– Tasavallan presidentti on yhdistävä tekijä. Hän on siinä keskellä. Hän ei ota kantaa hallituksen puolelta, ei työmarkkinaosapuolelta, vaan koko Suomen puolelta, Stubb sanoi.

Keskustan tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn patisti osapuolia neuvottelupöytään.

– Mielestäni tässä tilanteessa nyt olisi kaikkein tärkeintä, että kaikki osapuolet hengittäisivät syvään, pakittaisivat vähän, peruttaisiin työtaistelutoimet ja neuvoteltaisiin näiden uudistusten sisällöstä oikeasti, Rehn sanoi.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoi, että presidentti ei voi lähteä "mikromanageroimaan" yhteiskuntaa eikä ryhtymään osapuoleksi puoluepolitisoituneissa kysymyksissä. 

Hän kuitenkin korosti, että presidentin on hyvä muistuttaa kansalaisia vallitsevista taloudellisista realiteeteista.

– Suomi elää tällä hetkellä kroonisesti velaksi. Meillä ei ole varaa tällä kansantaloudella ylläpitää kaikkea sitä tärkeää, jota meillä on rakennettu, Halla-aho sanoi.

Lue myös: Hjalliksen imitaatio sai Stubbin hymähtelemään – "Olen käsittänyt väärin nämä tentit"

Halla-aho painotti työmarkkinajärjestöihin viitaten, että Suomessa lainsäädännöstä päättää kansan valitsema eduskunta eikä millekään ulkoparlamentaarisille toimijoille voi antaa veto-oikeutta lainsäädäntöön.

"Vähemmistön ääntä kuunneltava"

Vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto oli Halla-ahon kanssa eri linjoilla sanoessaan, että eduskunnan enemmistön kannattaa kuunnella vähemmistön ääntä.

– Vierastan sellaista ajatusta, että eduskunta tai hallitus sanelee työntekijöille heidän työehdoistaan tällä tavalla, Haavisto sanoi.

SDP:n Jutta Urpilaisen mukaan työmarkkinakiistassa on kyse myös siitä, että ammattiyhdistysliike halutaan laittaa ideologisesti polvilleen.

– Ja valitettavasti se ei tuota mitään hyvää, Urpilainen sanoi.

Olli Rehn sanoi, että presidenttinä hän kutsuisi työmarkkinaosapuolet kahville ilman tiedotusvälineiden kameroita purkamaan sumaa.

– Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus voisi olla sellainen vähemmän tärkeä asia käytännössä, joka voitaisiin pakittaa ja alkaa siitä purkamaan sumaa ja hakemaan ratkaisua, Rehn sanoi.

Lue myös: Halla-aho antoi Niinistölle palautetta: "Vääristynyt kuva todellisuudesta"

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit