Pitäisikö susia vähentää vai ei? Pertti Salolaisen mukaan viime kerrasta tuli "täysi katastrofi"

Susisota leimahti taas ilmiliekkeihin, koska maa- ja metsätalousministeriö ajaa suden kannanhoidollisen metsästämisen aloittamista 7:43
Susisota leimahti taas ilmiliekkeihin, koska maa- ja metsätalousministeriö ajaa suden kannanhoidollisen metsästämisen aloittamista

Maa- ja metsätalousministeriön suunnitelma sallia suden kannanhoidollinen metsästys tulevana talvena on kiihdyttänyt susikeskustelua.

Esimerkiksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) luonnehtii esitystä pöyristyttäväksi, koska susi luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi eläimeksi.

Maa- ja metsätalousministeri puolestaan Jari Leppä (kesk.) ei näe kannanhoidollisen vähennyksen vaikuttavan Suomen susikantaan merkittävästi. Ministeriön esityksen mukaan vähennyskiintiö olisi 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella.

Missä Luken esitys?

Kokoomuslainen konkaripoliitikko ja luonnonsuojelija Pertti Salolainen kommentoi suden kannanhoidollista vähentämistä MTV:n haastattelussa.

Salolaisen mukaan ennen päätöksen tekemistä tulisi odottaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) arviota, sillä nyt sellaista ei ole vielä ehditty tehdä.

– Operaatio on tässä vaiheessa tarpeeton. Kyllä meillä susia säilyy senkin jälkeen, jos 20 poistetaan, mutta siinä ei ole mitään järkeä tässä vaiheessa, kun ei ole tehty kokonaisarviota ja suunnitelmaa, Salolainen sanoo ja viittaa Luken puuttuvaan suunnitelmaan.

Salolaisen mukaan Suomessa toteutettiin kannanhoidollisia vähennyksiä vuosina 2015–2016.

– Tuolloin se tuotti täydellisen katastrofin. Ammuttiin 19 alfayksilöä, joita ei saanut ampua. Sitten vielä tapahtui paljon salametsästystä samaan aikaan. Susien alfayksilöt ovat lauman johtajia ja kouluttajia.

– Se oli huonosti hoidettu silloin ja nyt näyttää siltä, että tällä kertaa hoidetaan jälleen huonosti. Tehdään keskeneräisiä (päätöksiä), sillä Luke ei ole saanut arviota valmiiksi, mikä olisi suotuisa metsästysmäärä, Salolainen sanoo.

Keskustelu politisoitunut

Keskustelu susien ympärillä saa aina uusia pyöriä alleen silloin tällöin.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan kunta on päättänyt turvallisuuden parantamiseksi hankkia koululaisille susikelloja.

Kauhajoella puolestan poliisi tutkii tapausta, jossa mahdollinen susi kävi kiinni koiraa ulkoiluttavaan mieheen lokakuussa.

– Tämä (keskustelu) on hyvin politisoitunut, Salolainen sanoo.

Hän kuitenkin toivoisi asiantuntijanäkemyksiä ennen päätöksiä, tässä tapauksessa Luken näkemystä.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että häirikkösudet pitää poistaa, jos ne tulevat pihalle tai aiheuttavat häiriötä.

Lue myös:

    Uusimmat