Pitkät etäisyydet, ei juuri koronaa, mutta silti Lappi on malliesimerkki rokotekattavuudellaan – tämä on alueen salaisuus

Lapin sairaanhoitopiirin rokotekattavuus on loistavalla tasolla Rovaniemen kaupunkia lukuun ottamatta. Infektiylilääkäri kertoo, mikä on harvaan asutun alueen salaisuus. 

Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne on infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan pysytellyt koko koronaepidemian aikana rauhallisena. 

Vaikka koronatilanne on hallinnassa, epidemia ei ole Lapissakaan Broaksen mukaan vielä ohi, sillä rokottamattomia on myös Suomen pohjoisimmissa kolkissa. 

Pellossa yli 80 prosenttia saanut kaksi piikkiä

Lapin sairaanhoitopiiri rokotekattavuudeltaan keskikastia, vaikka monissa kunnissa rokotekattavuus on valtakunnallisesti paikoin jopa reilusti muita sairaanhoitopiirejä edellä. 

– Meillä on useita kuntia, joissa kaksi rokotetta on yli 80 prosenttia väestöstä saanut.

Broaksen mukaan Itä-Lapin hyvä rokotekattavuus ei ole yllätys, sillä alueen kunnat ovat ”yleensä hyvin kunnostautuneita” ja mukana talkoissa. 

– Jännä juttu; Pello on Länsi-Lapissa aivan uskomattoman korkealla tasolla. Pellossa 90 prosenttia on saanut yhden rokotteen ja kahdesti rokotettuja on yli 80 prosenttia.

Miksi Lapin sairaanhoitopiiri on kuitenkin keskikastissa?

Syy keskikastiin vajoamisesta löytyy sairaanhoitopiirin länsiosista, Rovaniemeltä, joka edustaa yli puolta koko Lapin sairaanhoitopiirin väestöstä. 

– Rovaniemen kaupunki on selvästi valtakunnan keskitasoa jäljessä esimerkiksi kakkosrokotteiden osalta.

Rovaniemen asukkaiden verkkaiseen rokotetahtiin vaikuttaa Broaksen mukaan muun muassa väestörakenne.

– Rovaniemen väestö on kohtalaisen nuorta ja nuorempien ikäluokkien rokottaminen on päässyt vauhtiin vähän hitaammin kuin muutoin Lapissa.

"Vapauden päivä" vaikuttanut nuorten rokotehalukkuuteen

Broaksen mukaan myös medialla on osansa rovaniemeläisnuorten rokotehalukkuuteen. Syys-lokakuun vaihteessa iso osa koronarajoituksista poistui tai niitä lievennettiin. 

Uutisointi ”vapauden päivästä” antoi Broaksen mukaan nuorisolle kuvan siitä, että koronaepidemia olisi ohi.

– Puhutaan alle 30-vuotiaista, nuorten rokottaminen on selkeästi hitaampaa, Broas kertaa. 

 Ja tämä näkyy myös tartunnoissa: valtaosa sairaanhoitopiirin alueen tartunnat ovat peräisin juurikin Rovaniemeltä. Broaksen mukaan uusia tartuntoja todetaan kaupungissa keskimäärin 30–40 tartuntaa viikossa.

Lappi on harvaanasuttua aluetta, voiko se vaikuttaa siihen, että Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne on pysynyt aisoissa? Kuuntele asiantuntijan näkemys!

Pitkät välimatkat eivät ole tekosyy Lapissa

Asiantuntijoiden mukaan Suomen rokotuskattavuuden saavuttaminen sakkaa tällä hetkellä nuorissa ikäryhmissä.

Syitä ilmiölle on myös yritetty löytää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan rokottamattomuuden taustalla voi olla esimerkiksi logistiset syyt.

Esimerkiksi rokotepisteelle on pitkä matka tai arki on niin kiireistä, ettei ole aikaa hakeutua piikille. 

Markku Broas kuitenkin kumoaa tämän syyn rokottamattomuuden taustalla. Lapissa välimatkat ovat pitkiä, mutta siitäkin huolimatta rokotekattavuus on esimerkillisellä tasolla, Rovaniemeä lukuun ottamatta. 

– Jos kunnassa on draivi päällä ja on paljon popup-rokotuksia viikonloppuisin, kun mennään kauppoihin, toreille ja turuille, se näkyy. Kunnan yleinen tsemppi heijastuu.

– Jos rokotus menee perinteisellä tavalla rokotuskeskusten kautta, se voi vaikuttaa ja rokotetahti on hitaampaa. 

Tsemppihenki korkean korotekattavuuden taustalla

Lapin väestön tsemppihenki ei näy ainoastaan rokotekattavuudessa, sillä Broaksen mukaan sama yhteisöllisyys ja tsemppi on ollut läsnä koko korona-ajan. 

– Meillähän ei ole ollut mitään varsinaista pandemiaa, jos rehellisiä ollaan. Meillä on ollut yksittäisiä ryvästymiä. 

Hänen mukaansa lappilaiset ovat kuuliaisesti noudattaneet rajoituksia ja suosituksia. 

– Myös testaus on meillä joustava ja nopea: Saat vastaukset kutakuinkin heti ja siellä on helppo käydä, Broas listaa. 

Lue myös:

    Uusimmat