Hanna Nohynekilta yksi ehdotus, jolla nuorten rokotetahti saadaan nousuun – ja se ei ole ämpärikannustin: "Se varmaankin on perusteltavissa"

1:09img
Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa
Julkaistu 09.10.2021 11:00

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Kannustimia vaiko ei, siinäpä vasta pulma, josta asiantuntijat tuntuvat olevan erimielisiä. MTV Uutiset Live kysyi rokoteasiantuntijan mieleipidettä asiaan: Saadaanko koronarokotuksiin vauhtia kannustimilla?

Asiantuntijat ovat olleet huolissaan rokotustahdin hidastumisesta sekä siitä, päästäänkö rokotekattavuudessa tavoitteeseen. 

Koronarajoitukset ja -suositukset poistuvat, kun yli 12-vuotiaista yli 80 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset.

Tällä hetkellä rokotteiden ottaminen sakkaa pahimmin nuorissa ikäryhmissä.

Lue myös: Ylilääkäri Hanna Nohynek oikoo monen rokottamattoman "terveen ja salskean nuoren" vaarallisen harhaluulon – "Se olisi ihmisten tärkeää tajuta"

Asiantuntijat ovat kuitenkin olleet erimielisiä siitä, miten suomalaiset saadaan houkuteltua rokotuspisteille. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärven mielestä Suomessakin voitaisiin tarttua luoviin keinoihin rokotustahdin vauhdittamiseksi. 

– Jossain jaetaan jo ämpäreitä, ja maailmalla on tarjottu sadan dollarin seteleitä ja muita. Tämä on niin tärkeä asia, että pitää vähän olla luovakin. Lopputulos ratkaisee, Mäkijärvi totesi aiemmin tällä viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue lisää: HUSin Mäkijärvi: Rokotustahtia kiriessä kaikki keinot luvallisia – "Jossain jaetaan jo ämpäreitä ja sadan dollarin seteleitä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen taas on toista mieltä. 

Hän uskoo, että rokotekattavuus saavutetaan hitaasti mutta varmasti.

– Ei siihen mitään poppakonsteja ole. En itse usko, että ihmisille maksamilla tai ämpäreitä antamalla käännetään ihmisten päitä, Salminen vakuuttaa.

Lue lisää: Sairastavatko kaikki suomalaiset koronan, entä laumasuoja? Mika Salminen rokotekattavuudesta: "En itse usko, että ämpäreitä antamalla käännetään ihmisten päitä"

Ämpäreitä vai ei?

Kannustimia vai ei? Siinäpä vasta pulma. 

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan kannustimet ”eivät ole olleet Suomessa tapana”, vaikka keskustelua esimerkiksi ilmaisista ämpäreistä onkin käyty. 

– Mietin sitä, onko alle 30-vuotias ämpärin tarpeessa, Nohynek muotoilee. 

Nohynekin mukaan suomalaiset ovat valveutunut kansa.

Hän toivookin, että suomalaiset hakevat koronarokotteen epäitsekkäiden arvojen ja oman riskiarvionsa pohjalta, eivät fyysisten kannustimien innoittamina.

– Toivon, että se tapahtuisi sitä kautta, että suomalaiset huolehtisivat läheisistään ja siihenkin oma rokottaminen tuo suuren turvalisän.

Jos jokin kannustin pitäisi Suomessa ottaa käyttöön, Nohynek näkee yhden vaihtoehdon, joka innottaisi etenkin nuoria hakeutumaan koronarokotuksiin. 

– Hyvä kannustin voisi olla se, että kaksi rokoteannosta mahdollistaisi pääsyn konsertteihin, ravintoloihin ja muihin vastaaviin – se varmaankin on perusteltavissa, Nohynek pohtii. 

Lue myös:

Suomessa on 40 000 väliinputoajaa, joilla on täysi suoja mutta ei koronatodistusta: – THL: "Tälle ollaan tekemässä jotain"

Huoli heräsi: Etätyösuositus päättyy, mutta alle 40-vuotiaiden työikäisten rokotekattavuudessa ollaan pahasti takamatkalla

Kuhmossa luovat keinot käytössä 

Mitä rokotekattavuuden vauhdittamiseen tulee, Kuhmossa luovat keinot ovat olleet käytössä jo syyskuun puolella. 

Hieman yli 8 000 asukkaan pikkukaupunki tiedottaa elinkeinoelämänsä edustajien osallistuneen aktiivisesti koronaviruksen torjuntaan. Yritykset kannustavat kaupunkilaisia rokotteenottoon erilaisin tempauksin.

Kuhmon Osuuspankki on lahjoittanut syskuun 22. päivästä alkaen ensimmäisen rokoteannoksen ottajille 20 euron arvoisen lahjakortin, jolla voi ostaa pizzerian tuotteita tai polttoainetta. 

Kampanjaan varattiin 1 000 rokoteannosta. 

1:02img

Mitä tapahtuu, jos ei ota tehosterokotetta? Kuuntele THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin vastaus videolta!

Lue myös: Rokotettujen vasta-aineet vähentyneet odotettua nopeammin – mutta ne ovat vain yksi osa koronasuojaa: Näin uutinen vaikuttaa Suomen rokotesuunnitelmaan

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus