Tieteilijät etsivät parhaillaan keinoja siihen, miten astronauttien ulosteet avaruudessa muutetaan takaisin ruoaksi. Asiasta kertoo CBS Local.
Penn Staten yliopiston tutkijat esittelivät tällä viikolla uuden menetelmänsä, jonka avulla kiinteää ulostetta voidaan hajottaa ja käyttää sitten kasvualustana uudelle ravinnolle bioreaktorin avulla.
Miksi ihmisen kakasta sitten pitäisi saaada ruokaa? Kuukaisia tai vuosia kestävien avaruusmatkojen haasteena on usein se, miten ruokaa kyetään lastaamaan tarvittavat määrät avaruusalukseen.
Ruoan tuottaminen avaruuden oloissa on tietenkin mahdollista, mutta siinäkin on vaikeutensa. Olisikin parasta, että ruokaa voitaisiin hyödyntää olemassa olevasta materiaalista, tässä tapauksessa ihmisulosteesta.
– Testasimme mahdollisuuden käsitellä astronauttien jätöksiä mikrobeilla tuottaen samalla biomassaa, joka on syötävää sellaisenaan, geotieteiden professori Christopher House Penn Staten yliopistosta kertoo.
Testissä käytettiin keinotekoista ulostetta, joka sijoitettiin suljettuun kammioon tarkasti valittujen mikrobien kanssa. Prosessissa kasvoi bakteeria, jonka ravintosisältö koostui 52-prosenttisesti proteiinista ja 36-prosenttisesti rasvasta.
Alustavassa tutkimuksessa kartoitettiin vain järjestelmän eri komponenttien toimintaa. Valmista järjestelmää ei ole vielä rakennettu. Tutkijat toivovat, että järjestelmän hienosäädöllä voidaan päästä tulevaisuudessa hyviin tuloksiin.