Tutkijat pohtivat Marsin lämmittämistä asumiskelpoiseksi nanohiukkasilla

Osa tutkijoista on kehitellyt teorioita siitä, miten Marsista saataisiin ihmiselle asumiskelpoinen.

Tutkijat esimerkiksi esittävät Marsin lämmittämiseen uutta tapaa, joka voisi olla jopa 5 000 kertaa tehokkaampi kuin aiemmat ehdotukset.

Menetelmässä vapautettaisiin Marsin kaasukehään nanohiukkasia, joiden avulla planeetalla saataisiin aikaan kasvihuoneilmiötä vastaava prosessi.

Tutkimuksen mukaan etuna tässä on, että menetelmässä käytettäisiin hyödyksi Marsin omia metalleja, kuten alumiinia ja rautaa. Lämmittämiseen tarvittavaa materiaalia ei tarvitsisi rahdata Maasta asti.

Teknologisesti muokatut hiukkaset vangitsisivat auringonvaloa planeetan pinnalle ja voisivat sulattaa myös napajäätiköitä.

Simulaatiossa hiukkasia vapautettaisiin jatkuvasti 30 litraa sekunnissa. Marsin lämpötila nousisi jopa 30 celsiusasteella.

–  Marsin lämmittäminen nestemäisen veden aikaansaamiseksi ei olisi niin vaikeaa kuin aiemmin luultiin, sanoo tiedotteessa Chicagon yliopiston apulaisprofessori ja tutkimuksen vastaava kirjoittaja Edwin Kite.

Olot voisivat lämpötilan noustessa muuttua vähitellen otollisiksi myös happea tuottaville mikrobeille.

Suuria epävarmuuksia

–  Tämä on yksi monista tutkimuksista "terraforming"-aiheesta eli siitä, miten taivaankappaleita voitaisiin muuttaa enemmän maankaltaisiksi ja asuttavammiksi, sanoo Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Jouni Polkko.

Hän kuvaa tutkimusta varsin teoreettiseksi laskuharjoitukseksi. Epävarmuudet ovat suuria, kuten kirjoittajatkin toteavat.

– Kuitenkin avainasia on tässä paksun kaasukehän muodostuminen melko nopeasti. Monesti nämä tutkimukset olettavat muutoksen kestävän satoja tai tuhansia vuosia, kauemminkin.

Ilmaa lämmittävien hiukkasten tuottaminen ei kävisi helposti.

– Alumiini-nanopartikkeleita tarvittaisiin aivan mahdoton määrä. Ne pitäisi tuottaa paikallisesti Marsissa menetelmillä, joista ei ole tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat