Podcast: Kirsi Alm-Siiran isän ylisuojeleva ote kostautui lopulta teini-iässä – 13-vuotias Kirsi vietti päiviään koulun sijasta kotona lorvailevan miehen luona

0:52img
Jan Andersson teki sen taas! Kirsi Alm-Siiran pokka oli pettää, kun puheenaiheeksi tuli avaruusromu
Julkaistu 25.04.2021 10:14
Toimittajan kuva

Jasmin Vainio

jasmin.vainio@mtv.fi

Kirsi Alm-Siira alkoi kapinoida 13-vuotiaana. – Minua epäiltiin asioista, joita en ollut tehnyt. Lopulta siitä kaavasta tuli totta. Olen tosi nuorena maistanut ensimmäiset kaljat ja polttanut röökit. Tuli fiilis, että kuitenkin minua siitä syytetään, niin samahan se on toteuttaa, hän toteaa podcastissa. 

MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira kertoo Aki Linnanahde Talk Show -podcastissa nuoruudestaan ja siitä, kuinka alkoi kapinoida auktoriteettia vastaan.

Alm-Siiralla oli lapsuudenkodissaan kova kuri ja vanhemmat eivät osanneet käsitellä vilkasta ja sosiaalista tyttöä.

– Luulen, että vanhempani oli kädettömiä, varsinkin isä, joka oli todella paljon pois kotoa, Alm-Siira toteaa podcastin luotsaajalle Aki Linnanahteelle.

Lue myös: Aki Linnanahde tekee tunnustuksen podcastissa Kirsi Alm-Siiralle vuosikymmenten jälkeen – uutisankkurin seurustelu-uutinen oli miehelle takaisku

Alm-Siira kasvoi lapsuutensa Porissa, kolmilapsisessa perheessä. Perhe täydentyi myöhemmin iltatähdellä, joka syntyi, kun Alm-Siira oli muuttanut jo omilleen.

Alm-Siira kokee, ettei hänen isällään ollut tarvittavia tunnetaitoja.  Asetetut rajat tuntuivat kuin vankilalta 13-vuotiaan tytön silmissä.   

– En pelännyt isääni, mutten halunnut kapinoida häntä vastaankaan. Opettajille sen sijaan uskalsin kapinoida, siirsin kaiken sen isälle kohdistetun haistattelun opettajiin.

– Näin itseni vilkkaana ja sosiaalisena luonteena, ja eihän se ole huono juttu. Isä sen sijaan näki kaikki lähelleni tulevat ihmiset jotenkin uhkana, pelkona, että he veisivät minut pahoille teille.

MTV Uutiset ankkurit studio toimitus Teresa meriläinen jan andersson kirsi alm siira

Kirsi Alm-Siira tunnetaan tätä nykyä uutisankkurina. Kuvassa Jan Andersson sekä Teresä Meriläinen. 

Alamäkeä

Alm-Siiralla oli hyvin tiukat kotiintuloajat, sanojensa mukaan tiukemmat kuin kenellekään muulla ystäväpiirissä. Hän pohtii, että jos nyt annettaisiin toinen mahdollisuus, toimisi hänen vanhempansa nyt toisella tavalla kuin silloin.

–  Muistan, että ainakin pari kolme kertaa isäni tuli hakemaan minut valkoisella Hiacella diskosta kahdeksalta, kun se oli alkanut seitsemältä. Kunnon niskaperseotteella. Ne säännöt olivat aivan kohtuuttomia eikä niitä perusteltu mitenkään. Se tuntui niin epäreilulta, että se kääntyi murrosikäisen päässä lopulta sellaiseksi koulukapinoinniksi, aivan typerään käyttäytymiseen.

Vanhempien pelko muuttui lopulta todeksi.

– Minua epäiltiin asioista, joita en ollut tehnyt. Lopulta siitä kaavasta tuli totta. Olen tosi nuorena maistanut ensimmäiset kaljat ja polttanut röökit. Tuli fiilis, että kuitenkin minua siitä syytetään, niin samahan se on toteuttaa.

Alm-Siira oli ollut aiemmin taitava koulussa, mutta seiskaluokalla keskiarvo tippui huonoimmillaan 6,1. Hän esitti vanhemmilleen menevänsä kouluun, vaikka todellisuudessa hän meni ystävänsä tuttavan luo, noin viisi vuotta vanhemmalle miehelle, joka ei käynyt töissä.

– Muistan, että kämpässä poltettiin röökiä sisällä. Siellä hengasi sellaiset, jotka eivät käyneet koulussa tai töissä.

Kahdeksannella luokalla Alm-Siira alkoi havahtumaan tilanteeseensa.

– Silloin oma järki alkoi sanomaan jotain ja rupesi hahmottumaan, mitä elämällään oikein haluaa tehdä.

Linnanahde pitää tärkeänä, että Alm-Siira puhuu rehellisesti nuoruuden kipuiluistaan, sillä niistä huolimatta hän on menestynyt elämässään.

Vastakohta

Alm-Siiralla itsellään on kaksi kouluikäistä tytärtä. Hän kauhistelee Linnanahteen kanssa sitä, jos hänen tyttärensä tekisi nyt samoin.

– Ajattele, jos tyttäreni vuoden päästä hengailisi jonkun 18-19 -vuotiaan jantterin luona päivät pitkät, hän kauhistelee.

Uutisankkurin murrosikävaiheessa oleva tytär on hänen sanojensa mukaan hyvin erilainen kuin hän itse. 

– Hänellä ei ole tarvetta kapinoida auktoriteetteja vastaan. Hän on sellainen, joka haluaa tehdä asiat kunnolla ja hyvin. Hän on enemmän isänsä kaltainen.

– Hänen ei tarvitse oppia kaikkea kantapään kautta, niin kuin hänen äitinsä on tehnyt, Alm-Siira jatkaa. 

Lue myös: Kirsi-Alm Siiran ja Kalle-puolison lempi roihahti työympyröissä – näin lähes 20 vuotta kestänyt rakkaustarina eteni

Erotettiin lukiosta

Alm-Siira kertoi vuonna 2017 MTV Uutisten haastattelussa lukioajoistaan. Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1994. 

– Minut erotettiin koulusta lukion toisella luokalla, koska olin ”hyvin eloisa” ja koin onglemia auktoriteettien kanssa. Kävin kakkosluokan sitten tenttimällä. Viimeisenä lukiovuonna olin kuitenkin jo hieman rauhoittunut ja hoidin kirjoitukset normaalisti, hän muisteli. 

Hän oli lahjakas äidinkielessä. Arvosanaksi ylioppilastodistukseen tuli laudatur.

– Harmittelin sitä, että en saanut täysiä pisteitä aineesta. 

Lukion ohessa Alm-Siira työskenteli grillikioskilla. 

Lue lisää: Tutut ruutukasvot muistelevat ylioppilaskirjoituksiaan: "Rehtori sanoi, että uusiksi meni ja syksyllä tavataan"

Tuoreimmat aiheesta

Kirsi Alm-Siira