Poliisi kertoi torstaina paljastaneensa järjestäytyneiden rikollisryhmien välistä yhteistyötä. United Brotherhoodin (UB) jäsenet ovat poliisin mukaan hoitaneet Helvetin enkeleiden velanperintää Lahdessa.
Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan jengien lähentyminen ei ole uusi ilmiö.
– Enkeleiden ja UB:n välinen yhteistyö on ollut tiedossa jo pidempään. Ne ovat niin sanotusti samassa leirissä ja toisilleen myötämielisiä, sanoo STT:lle KRP:n rikostarkastaja Ari Lahtela.
Yhteistyökuvio toimii esimerkiksi siten, että UB hoitaa Helvetin enkeleiden likaisia hommia.
– On ulospäin hienostuneempia jengejä, jotka eivät itse tee väkivaltarikoksia ja ota riskiä, että joutuisivat niistä vastuuseen. Sen sijaan ne ulkoistavat väkivallan toiselle kerholle, joka on maineeltaan ja kyvyltään väkivaltaisempi.
Lahden tapauksessa UB:n jäsenet saivat perittäväkseen Helvetin enkeleiden yli 20 000 euron velan. Velka oli poliisin mukaan syntynyt, kun sen ottanut mies hankki Helvetin enkeleiltä huumeita.
Lue myös: Poliisi epäilee: Helvetin enkeleille velkaa ollut mies joutui United Brotherhoodin kynsiin – velan määrä tuplaantui ja sitä alettiin periä väkivaltaisesti
UB:n hallussa velka kaksinkertaistui, ja sitä perittiin viime vuonna useaan otteeseen muun muassa jengin Hollolasta vuokraamassa tilassa. Perintää tehostettiin väkivallalla ja uhkailulla, ja se kohdistui myös velallisen lähipiiriin.
Poliisin mukaan UB:n jäsenet saivat uhreilta huomattavan summan rahaa.
Poliisi: Jengejä kiinnostaa reviirin sijaan raha
Lahden jutun tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Pälvi Suokas sanoo, että Hämeen seudulla järjestäytyneiden rikollisryhmien lähentyminen on huomattu laajemminkin.
– Viime vuoden aikana on selkeästi näkynyt kaikenlainen yhteistyö eri jengien välillä, Suokas sanoo.
Taustalla on hänen mukaansa raha.
– Aiemmin esimerkiksi huumekaupassa oltiin tarkempia reviirien osalta. Nyt tärkeintä on se, mistä maahantuontilinjasta saadaan halvimmalla. Raha merkitsee, ja yhteistyötä voidaan tehdä erilaisissa asioissa, jos se hyödyttää molempia osapuolia.
KRP:n Lahtela sanoo, että aiemmin oli hyvin paikallisia rikollisryhmiä, esimerkiksi Lahdessa vaikuttanut Rogues Gallery, joka vuonna 2010 sulautui United Brotherhoodiin.
– Nyt on tehty suurempia ryhmittymiä, jotta saadaan paremmin hyötyä.
Rikollisryhmillä on esimerkiksi motiivi pyrkiä hallitsemaan huumekaupan koko ketjua, Lahtela sanoo.
– Kun hallitsee kokonaisketjua, eli hoitaa huumeet hankintapaikalta levitykseen asti, saa isommat hyödyt.
Lahtelan mukaan jengien välinen yhteistyö tietää kasvavia haittoja yhteiskunnalle. Huumekauppa, siihen liittyvä velkaantuminen ja velanperintä satavat kaikki rikollisten laariin.
– Mitä enemmän on huumeita, sitä enemmän tapahtuu esimerkiksi velkaantumisia. Huumeiden myyntihinnan jälkeen saadaan bisnes vielä siitä, että velkoja peritään kohtuuttomilla koroilla ja väkivallan uhalla.