Helsingin Oulunkylässä sunnuntai-iltana aseen kanssa liikkunut mies on ollut ennenkin poliisin kanssa tekemisissä.
Poliisi sai sunnuntai-iltana 14.4. kello 20.08 ilmoituksen, jonka mukaan Oulunkylässä on ulkona asuinalueella liikkui aseistautunut mies.
Mies oli käyttäytynyt myös uhkaavasti ohikulkijoita kohtaan. Paikalle meni useita poliisipartioita ja poliisi otti miehen kiinni.
Tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Korkalainen Helsingin poliisista kertoo MTV:lle, että mies on otettu kiinni ampuma-aserikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta epäiltynä.
– Epäily vaaran aiheuttamisesta tulee siitä, että poliisin tietoon on tullut havaintoja, joiden mukaan mies olisi mahdollisesti ampunut aseella ilmaan, Korkalainen sanoo.
Korkalaisen mukaan poliisi selvittää yhä, miksi mies oli liikuskellut ladatun aseen kanssa ja uhkaillut ohikulkijoita. Mies on ollut ennenkin poliisin kanssa tekemisissä, Korkalainen sanoo.
Toimivaksi muokattu starttipistooli
Poliisin alustavan tiedon mukaan ase oli miehen itsensä hankkima starttipistooli, jota on muokattu niin, että sillä pystyy ampumaan luoteja.
Suomen Kuvalehti kertoi 7. huhtikuuta julkaistussa pitkässä artikkelissaan, että toimiviksi ampuma-aseiksi muokatuista starttipistooleista on tullut hyvin tavallinen näky rikollisten hallussa sekä Suomessa että Ruotsissa.
Parhaimmillaan kokematon henkilö pystyy muokkaamaan starttipistoolin ampuma-aseeksi 15 minuutissa, jos hänellä on käytössään oikeanlaiset ohjeet.
– Nyt takavarikkojen määrä on kasvanut muutamassa vuodessa. Aiemmin 2010-luvulla tullissa jäi kiinni sata, korkeintaan parisataa kaasuasetta. Vuonna 2020 niitä löytyi yli 500. Alkuvuoden 2021 luvut näyttävät samansuuntaisilta, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.
Myös Korkalainen kertoo, että muokatut starttipistoolit ovat verrattain yleisiä. Niillä tehtyjä henkirikoksia ja henkirikosten yrityksiä on tapahtunut.
– Tarkkaa tilastoa ei ole, mutta Helsingin poliisilla näitä tulee viikoittain vastaan.
Kaasutoimisia starttipistooleja hankitaan erityisesti Tsekin tasavallasta. EU:n asedirektiivin perusteella ne ovat luvanvaraisia koko EU:n alueella. Vuonna 2018 voimaan astuneen asedirektiivin taustalla on vuoden 2015 Pariisin Charlie Hebdo -lehden toimitukseen kohdistunut terrori-isku. Iskussa käytettiin Slovakiasta hankittuja deaktivoituja aseita, jotka reaktivoitiin.