Poliisin mukaan Perniön susijahdissa niin sanotun alfanaaraan ampujia ei ole syytä epäillä rikoksesta. Petotutkija varoitti aiemmin, että alfayksilön ampuminen voi johtaa lauman epävakaaseen käytökseen.
Metsästäjät ampuivat Varsinais-Suomessa Perniön seudulla liikkuneen susilauman johtajan vajaat kaksi viikkoa sitten.
Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Ilpo Kojola varoitti tuolloin, että tapon seurauksena alfanaaraan johtama lauma voi muuttua hyvin epävakaaksi tai hajota. Myös Uudenmaan riistapäällikkö Visa Eronen oli tyrmistynyt alfanaaraan kaadosta.
Lounais-Suomen poliisi on nyt selvittänyt tapahtumien kulkua Perniössä. Poliisin mukaan tutkintapyynnön poliisille oli tehnyt yksityishenkilö, joka ei kuulu metsästysseurueeseen eikä ollut jahdissa mukana.
Tutkinnassa poliisi oli kuullut sekä ilmoittajaa että jahdissa mukana olleita ihmisiä. Lisäksi poliisi on saanut haltuunsa gps-seurantatietoja.
Lauman kaikki sudet olivat vierailleet talojen lähistöillä
Poliisin mukaan tutkinnassa on ilmennyt, että kyseessä olevan susilauman kaikki yksilöt olivat vierailleet monien vakituisesti asuttujen talojen lähistöllä.
– Tästä metsästäjien suorittama jäljitys oli alkanut ja jatkunut katkeamattomana jahdin loppuun saakka. Loppuvaiheessa yksittäistä sutta oli seurannut kaksi tarkoitukseen koulutettua koiraa. Passilinjaan oli tullut yksinäinen susi koirat perässään, poliisi selvittää tiedotteessaan.
Ammutun suden todettiin myöhemmin olleen niin sanottu alfanaaras, jonka ampumista lupaehdoissa oli suositeltu välttämään.
– Asiantuntijoiden mukaan pelkästään näköhavainnon perusteella suden tunnistaminen juuri alfanaaraaksi on erittäin vaikeaa jollei mahdotonta, poliisi selvittää.
Poliisin mukaan Perniön susijahti oli sujunut Suomen riistakeskuksen myöntämässä poikkeusluvassa mainittujen ehtojen mukaisesti. Tutkinnassa ei myöskään tullut esille mitään sellaista, jonka perusteella poliisin olisi syytä epäillä rikosta.
Seudulle oli annettu yksi sudenkaatolupa runsas viikko ennen alfanaaraan ampumista.