Vantaan Viertolan kouluampumisessa haavoittunut tyttö on yhä sairaalassa

Kouluampumisen esitutkinta pyritään saamaan valmiiksi elo-syyskuun aikana.

Vantaan Viertolan kouluampumisessa haavoittunut tyttö on edelleen sairaalassa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä.

– Kyllä se tilanne näin edelleen on. Mitään uutta en ole saanut tietää tämän toisen uhrin tilanteesta, Särkkä sanoo STT:lle.

Huhtikuun alussa Jokirannan opetuspisteessä tapahtuneessa ampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja haavoittui vakavasti kaksi samanikäistä tyttöä. Tytöistä toinen on päässyt sairaalasta jo aiemmin.

Ampumisesta epäillään koulun 12-vuotiasta oppilasta. Ampumisesta epäiltyä poikaa ei ole Särkän mukaan kuultu loppukevään ja alkukesän jälkeen.

– Ei ole mitään semmoista olennaista uutta tullut ilmi, että epäiltyä olisi tarvinnut kuulla uudestaan.

Asiaa tutkitaan murhana, kahtena murhan yrityksenä, ampuma-aserikoksena ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna.

Särkän mukaan esitutkinnassa ei odoteta, että sairaalassa olevaa uhria päästäisiin kuulemaan, vaan tavoitteena on saada esitutkinta valmiiksi tämän tai viimeistään ensi kuun aikana.

"On ollut tietty tahtotila ja tarkoitus"

Poliisi on kertonut aiemmin, että kouluampumisesta epäilty poika on kuulusteluissa kertonut suunnitelleensa tekoa 2–3 viikon ajan, muttei ollut kertonut aikeistaan kellekään.

Esitutkinnassa on myös selvinnyt, että teossa oli suunnitelmallisuutta ja että tekijällä oli aikomus kohdistaa tekonsa useampaan kuin kolmeen ihmiseen.

– Hänellä (epäillyllä) on ollut tietty tarkoitus ja tahtotila, ja sitä hän pyrkinyt toteuttamaan, mutta lopputulema on sitten onneksi keskeytynyt, Särkkä sanoo.

Poliisi on aiemmin kertonut, että tapahtumat luokkahuoneessa kestivät ampumisaamuna 1–2 minuuttia. Paikalle avuksi pyydetty rinnakkaisluokan opettaja sai puhumalla epäillyn lopettamaan ampumisen ja poistumaan koulusta.

Särkän mukaan epäilty on ollut sosiaaliviranomaisten hallussa heti alkuvaiheesta lähtien. Koska epäilty on alle 15-vuotias, tutkinta ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan.

– Osapuolten on tietenkin mahdollista nostaa siviiliprosessuaalisia korvauskanteita epäiltyä vastaan, mutta poliisi ei ole niissä osallisena mitenkään, Särkkä kertoo.

Lähisukulainen epäiltynä ampuma-aserikoksesta

Poliisi on aiemmin kertonut, että epäillyn hallussa kiinniottohetkellä ollut revolverimallinen käsiase kuuluu tämän lähisukulaiselle. Asetta on poliisin mukaan säilytetty lukitussa asekaapissa, josta epäilty otti sen haltuunsa luvatta.

Poliisin tietojen mukaan epäilty käytti asetta kahdesti aseen haltijan valvonnassa, ennen kuin otti sen mukaansa kouluun.

Lähisukulainen on epäiltynä ampuma-aserikoksesta.

– Toivottavasti sekin tutkinta saadaan valmiiksi samassa syssyssä ja laitetaan syyteharkintaan syyttäjälle. Hän sitten katsoo, lähteekö syyttämään tästä nimikkeestä vai ei, Särkkä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat